PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 01.2010

Slovo šéfredaktorky

Milí čtenáři, tak vás všechny srdečně vítám v roce 2010 uprostřed zasněžených Čech a Moravy, které jsou krásné na pohled, ale byly by krásnější, kdyby sněhu nenapadalo tolik najednou a kdyby kromě radosti pro děti a lyžaře nepřinášel zároveň starosti řidičům, železničářům, silničářům a těm, co mají uklízet chodníky, a důchodcům, co po nich chodí… a tak dál.

Hlíva ústřičná: Zázračný všelék nebo marketingem naflouklá bublina?

Čas od času se zvýší v lékárnách poptávka pacientů po nějakém zaručeně zázračném přírodním produktu, který léčí nebo pomáhá takřka při všech běžných neduzích. Jednou jsou to švédské kapky, ženšenové kuličky, podruhé černá melasa. Na lékárníky a farmaceutické asistenty za tárou pak padá nelehký úkol nějak se v džungli kvalitativně různorodých komerčně nabízených produktů dané komodity zorientovat. Posledním případem módního zázračného všeléku, je nepochybně hirataké nebo-li hlíva ústřičná...

RÝMA, CO NÁM POMŮŽE

Rýma (rinitida) představuje pro většinu z nás banální záležitost. S povzdechem se vybavíme zásobami kapesníků, vezmeme si nějaký ten paralen a vyrazíme do práce či do školy. Rýma je zánět sliznice nosu, případně hltanu či vedlejších nosních dutin, může vyvolat kýchání, svědění, blokádu a výtok. Je označována jako nemoc z nachlazení. Není to vždy pravda. Původci rýmy jsou většinou viry, bakterie nebo plísně.

CHŘIPKA (influenza)

Chřipka je pro své klinické a epidemiologické vlastnosti „specifický syndrom,“ který postihuje celé tělo (nikoli jen dýchací cesty) a pokud ji přecházíme nebo nedostatečně léčíme, jsme na dobré cestě k následným akutním nebo chronickým komplikacím.

BOLEST HLAVY – NEZVLADATELNÝ PROTIVNÍK?

Řekneme-li bolest hlavy, každému se vybaví nepříjemná bolest, která čas od času postihne každého z nás. Může být krátkodobá, mnohdy závislá na správné životosprávě. Jsou ale mezi námi lidé, které bolest hlavy provází opakovaně s velmi specifickými příznaky a dalšími komplikacemi. Bolest hlavy označovaná jako migréna se pak stává takovou „noční můrou“ pro každého z nich. Jedním z faktorů bývá často kvalita spánku (tomu jsme se věnovali v minulém čísle), někdy je to jen konzumace přemíry...

OBSAHUJE STRAVA DOSTATEK VITAMINŮ I DALŠÍCH POTŘEBNÝCH LÁTEK?

Slýcháváme, že naše strava je tak znehodnocená, že nemůže zajistit dostatek vitaminů, minerálů a dalších látek. To se leckdy uvádí i v reklamních materiálech výrobců multivitaminů a potravních doplňků. Je tomu však skutečně tak? Anebo lze z přirozených zdrojů získat dostatek potřebných látek? Abychom mohli odpovědět na tyto otázky, zaměříme se nyní na tuto oblast.

CYSTICKÁ FIBRÓZA 1. ČÁST

Ačkoliv informovanost veřejnosti o tomto závažném onemocnění v posledních letech zejména díky mediální účasti vytrvale vzrůstá, těžko ji lze srovnávat s informovaností o řadě jiných chorob, které jsou v povědomí obyvatelstva zapsány mnohem konkrétněji. Vzhledem ke své závažnosti však cystická fibróza zasluhuje významnou pozornost a to nejen s přihlédnutím k faktu, že jde o onemocnění, které postiženého provází již od narození a včasné zahájení léčby výrazně ovlivňuje jeho další průběh

„Kvantita je předpokladem kvalitativního rozlišování.“ Otázky pro Václava Marhoula

Václav Marhoul, praví se v oficiální biografii, je český scénárista, režisér, herec, producent, podnikatel, kulturní organizátor a manažer. Veřejnost ho nejspíš bude znát především jako režiséra úspěšných filmů Mazaný Filip a Tobruk.

NGJiZGQyN