PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 02.2009

Slovo šéfredaktorky

Milí čtenáři, s krizí to je těžké, čert aby se v tom vyznal. Samozřejmě existuje – a všechno, co dnes existuje v globálním světě, se volky nevolky nějakým způsobem dotkne každého. Pravda taky je, jak říká prezident, že jak přišla, tak zase odejde, v tomto ohledu se projevuje stejně jako chřipka. Potíž je bohužel v tom, že se nedá dost dobře odhadnout, jak dlouho budeme (tedy světová ekonomika a finance) nemocní a jak moc nás to bude bolet. Ale už to bolí. Zpočátku se politici snažili...

Nadýmání

Nadýmání a jeho projevy sice zpravidla nepředstavují vážné ohrožení zdraví, ačkoliv v některých případech mohou coby příznak doprovázet i onemocnění značné závažnosti. Zřejmě nejožehavější problém nadýmání však nespočívá v rovině zdravotní ani lékařské, ale zcela evidentně v rovině společenské.

Aplikační formy inzulínů a diagnostika glykémie pacientem

Diabetes mellitus je syndrom, charakterizovaný neschopností organismu zpracovávat glukózu a udržovat její hladinu ve fyziologických mezích v důsledku absolutního, nebo relativního nedostatku inzulínu. Jde o heterogenní skupinu stavů, kde buď v organismu zanikla schopnost syntetizovat inzulín, nebo je porušena sekrece, nebo periferní působení inzulínu.

REHABILITACE V ČESKÝCH LÁZNÍCH

České země měly, co se lázeňství týče, velmi dobrou pověst již v dobách dávno minulých a drží si jí, alespoň dle našeho názoru, i v současnosti. Dnes tedy zavítáme do veskrze příjemného lázeňského prostředí a nahlédneme jeho blahodárný vliv na lidské zdraví, a to jak tělesné, tak duševní.

EXOTICKÉ NEMOCI

Úvodem tohoto tématu bych se nejprve věnovala charakteristice prostředí, kde se exotické nemoci nejčastěji vyskytují. Oblasti tropů a subtropů, ve kterých se exotické choroby nejčastěji vyskytují, má několik klimatických pásem, která jsou určována různými klimatickými faktory a to: teplota a vlhkost vzduchu, množství srážek, sluneční záření a síla větru, zeměpisná šířka, nadmořská výška a vzdálenost od oceánu. V tropických a subtropických oblastech rozlišujeme: klima rovníkové, na které...

SPÁNEK – jedna ze základních lidských potřeb

Je nepochybné, že právě chrápání patří k častým steskům, které narušují spánek. A ten, jak víme, patří k nejstarším a nejzákladnějším regulačním mechanismům. Jeho potřeba individuálně kolísá obvykle mezi 3 a 11 hodinami. Obecně je zakořeněná představa, že zdravý je dlouhý spánek a mnozí lidé, kteří mají potřebu jen kratšího spánku, se cítí ohroženi a dožadují se po lékaři hypnotik, ač jsou zcela odpočatí.

ABY NOHY „NEBOLELY“ - O některých zdravotních problémech nohou, jejich prevenci a léčbě

V tomto směru jim nelze než závidět. Těžko se totiž v pohádkách setkáme s Honzou, který si vymkne kotník, trápí ho bércový vřed, křečové žíly, nebo nedej bože plíseň mezi prsty u nohou. To by pak ani nebyla pohádka, ale horor. Nebo že by i pohádkové postavy měly obdobné problémy? Koneckonců čas běží, současné děti preferují spíše Harryho Pottera a obdobné hrdiny současnosti, přičemž Sněhurky a Šípkové Růženky maně vzpomínají na léta své slávy.

Otázky pro Zlatu Adamovskou

NĚKDY SE ŘÍKÁ, ŽE OSOBNOST ČLOVĚKA SE FORMUJE V DĚTSTVÍ. JAKÉ BYLO TO VAŠE A CO Z NĚHO VE VÁS ZŮSTALO DODNES? Dětství je pro mne synonymem pro volnost, přírodu, velký prostor pro fantazii, milující tatínek a maminka a pocit, že všechno je možné, budeme-li hodně chtít. Velká naivita, ale protože moji rodiče mi velice fandili a později i hodně pomáhali, mohla jsem se opřít o zdravé sebevědomí, které člověk právě v naší profesi tolik potřebuje.

YWQzOT