PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 3-4/2018

First slide

Slovo šéfredaktorky

Sotva jsme pochválili systém elektronických receptů jako stabilní, došlo k prvnímu většímu výpadku. Bohužel zákazníci lékáren byli nepříjemní, protože se rázem ocitli v nekončící frontě a nevěděli, kdy se systém spustí a kdy dostanou své léky. Lékárníci dělali co mohli. Někteří povolali své IT oddělení a ani to nepomohlo, spíše naopak, systém nespustili.

First slide

GDPR - jsou osobní údaje vašich pacientů vaše?

Připravili jsme pro vás odpovědi na několik důležitých otázek, které se týkají každodenní praxe lékáren v souvislosti se zavedením GDPR. Není to raketová věda, stačí znát význam základních pojmů.

First slide

Jedovaté rostliny známé i neznámé

Máme tu 21. století, věda je tak říkajíc na vrcholu, díky televizním médiím a internetu má informace přístupné skoro každý a přesto se můžete setkat s člověkem, který se vás u keře tisu červeného (který právě plodí a svítí svými červenými lampionky) zeptá, zda jsou tyto bobulky jedlé… Zdá se vám to nemožné? Myslíte, že ten člověk byl málo chytrý a že to musel být ojedinělý případ?

First slide

Když se řekne Detralex...

Asi si řeknete, zda by se článek neměl jmenovat jinak? Třeba „Léčba a prevence žilních potíží“ nebo něco takového. Abych pravdu řekla, impulzem pro napsání tohoto textu bylo setkání na farmaceutické konferenci a také určitá osobní zkušenost. Nechci tu příliš opakovat známá fakta o žilních onemocněních, ani dělat reklamu tomuto preparátu, protože jistě mi vy lékárníci dáte za pravdu, že Detralex ji opravdu nepotřebuje.

First slide

Bojovat s cukrovkou jde i přírodní cestou

V Česku se léčí s cukrovkou téměř 900 tisíc obyvatel a mnoho lidí o svém onemocnění vůbec neví. Podle odborníků denně přibude 150 nových případů cukrovky, čímž se bohužel zařazujeme mezi země s nejvyšším počtem nemocných z pohledu evropských měst. Cukrovka je nevyléčitelné onemocnění, které vyžaduje u těžších případů léčbu v podobě pravidelné aplikace inzulínu. K úspěchu léčby je třeba odhalit cukrovku v raném stadiu, protože jinak může dojít k závažným zdravotním komplikacím, které se týkají...

First slide

Nimesulid - jistota, když vás něco bolí

Nimesulid není nová sloučenina. Tato látka má za sebou více jak 40 let historie. Hlavní podíl na jeho objevu má americký chemik doktor George G. I. Moore. Derivát sulfonamidu s velkým protizánětlivým potenciálem nesl prvotní označení R-805. V roce 1974 byl pak nimesulid patentován.

First slide

Mateřské mléko - přirozená výživa dítěte

Mateřské mléko je nepochybně nejlepší start do života, který maminka může dát svému dítěti. Poskytuje přirozenou ochranu před infekcemi a pomáhá zdravému vývoji miminka. Organismus matky se připravuje v průběhu celého těhotenství na přirozený děj – kojení.

First slide

Zahrada žije - Zahradničíme s dětmi

Jedinečná, zábavná, naučná! Odpojte děti od přístrojů a napojte je na přírodu! Užijte si společně strávený čas! Kniha srozumitelně a zábavně vysvětluje principy zahradničení (nejen) s dětmi, poskytuje kalendářní přehled pro celý rok a slouží jako praktický manuál pro jakoukoli zahradu.

First slide

Rozhovor - Kristýna Frejová

Kristýna Frejová měla herectví předurčené, protože tatínek Ladislav je u televizních diváků velmi oblíbený a neméně slavná byla i maminka Věra Galatíková. Pokračovatelka slavného rodu si kromě rolí užívá také adrenalinové aktivity s dcerou.

České Švýcarsko - krajina plná tajemství

V severozápadním cípu naší republiky se na ploše 79 km2 rozprostírá Národní park České Švýcarsko, jež spolu se sousedním Národním parkem Saské Švýcarsko představuje oblast pískovců, která svou rozsáhlostí a zároveň minimálním osídlením nemá v Evropě obdoby. Národním parkem bylo toto úchvatné skalnaté území s jedinečnou faunou a flórou vyhlášeno v roce 2000.

ZTlhNzZhY