PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 03.2009

Slovo šéfredaktorky

Milí čtenáři, možná si vzpomenete, alespoň někteří z vás, jak jsem před necelým rokem na tomhle místě hodnotila velmi úspěšnou konferenci farmaceutických asistentů v Praze s účastí více než 170 lidí, která se týkala vzdělávání a kreditního systému. Třeba na ní někdo z vás i byl a pamatuje si na odborné přednášky – já si zase dodnes pamatuju, s jakým povděkem jste přijali tu z nich, v níž předsedkyně Sekce farmaceutických asistentů České asociace sester Marie Šalandová odpovídala na...

Opalovací krémy, opalování a nová nařízení Evropské unie

V současnosti se často hovoří o škodlivosti slunečního záření v souvislosti se smogem, s novými syntetickými látkami a zvětšující se ozonovou dírou. V souvislosti s tím narůstá zájem o ochranné výrobky, které obsahují antioxidanty. Dr Burkeová z Americké dermatologické akademie se soustředí hlavně na selen, vitamín E a vitamín C.

Detoxikace organismu

Hlavními orgány, které se na vylučování metabolitů a toxických látek podílejí jsou játra, plíce, kůže. Játra mají v organismu funkci metabolickou, sekreční a detoxikační. Detoxikační funkce je významná vzhledem k některým metabolickým produktům účinku bakterií na zbytek potravy ve střevě a také vzhledem k exogenním cizím látkám.

CELULITIDA TYPICKÉ ŽENSKÉ TRÁPENÍ

V našich článcích se mimo jiné pravidelně zabýváme více či méně známými chorobami, jejich průběhem, léčbou, prevencí, aj. Dalo by se tak říci, že v případě celulitidy bude řeč dokonce o nejčastějším ženy postihujícím onemocnění vůbec. To by však možná byla chyba, neboť – jak praví mnohé zdroje – celulitida není nemoc, nýbrž „pouhý“ kosmetický problém.

KONTAKTNÍ EKZÉM PO TETOVÁŽI HENNOU

Svého času se tetování stalo obrovským hitem a jeho obliba přetrvává i dodnes. Nejrůznější vzory a motivy zdobící kůži na rozličných místa těla se staly součástí životního stylu a vyjádřením postoje mnohých lidí. Řadu z těch, které tetování lákalo, však odrazoval fakt, že tetování je permanentní - zůstává na těle celý život a jeho odstranění je více než komplikované. Nejen z tohoto důvodu se následně staly velmi populárními i alternativní metody tetování dočasného.

KOUŘENÍ UŽ NENÍ V MÓDĚ

Každý z nás alespoň jednou zkusil kouřit. A výsledek??? Buď zůstane nekuřákem nebo naopak. Kuřáci jen obtížně vysvětlují, proč vlastně kouří, při cíleném dotazu nejčastěji uvádějí, že se jedná o formu relaxace a uklidnění, že jim cigareta pomáhá vyřešit psychosociální problémy, stress a depresi, cigareta jim pomáhá zlepšit výkonnost, ale jsou i tací, kteří berou kouření jako automatismus. Děti volí kouření jako jeden z projevů dospělosti, jako možnost jak na sebe upozornit.

JAK SE MLUVÍ O ANTIKONCEPCI NA GYNEKOLOGII?

Vynález antikoncepční pilulky byl revolucí. Změnil roli ženy ve společnosti, detabuizoval téma sexu, umožnil dříve neslýchané – příchod dítěte na svět v té době, kdy to jeho matka považuje za optimální. Jako „vedlejší“ účinky můžeme jmenovat zlepšení reprodukčního zdraví žen: předpis antikoncepce vyžaduje pravidelné návštěvy gynekologa, což je předpokladem včasné diagnostiky a léčby mnoha onemocnění. Antikoncepce přináší i další zdravotní benefity.

„Ne vždycky všechno tradiční je správné a prospěšné“ Otázky pro Václava Vydru

Václava Vydru znáte z mnoha filmových a divadelních rolí. Určitě se vám vybaví jako čert v nějaké pohádce, nebo možná jako policajt a pak docela určitě jako brilantní tanečník z televizního pořadu Star Dance. Nebudu tedy nosit dříví do lesa a zkusím vám ho představit jako generála. Na pádícím koni a se šavlí v ruce se v čele svých mužů řítí do útoku…

Y2JhNGNl