PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 03.2015

First slide

Slovo šéfredaktorky

Milí čtenáři! Jsem moc ráda, že jsem opět po letech navštívila společně se svými kolegyněmi fi rmu Dr. Müller Pharma v Hradci Králové. Dá se vlastně říct, že jsou jedni z prvních našich klientů. A tak jsme se domluvili na spolupráci na našem novém projektu „Pharma News na cestách“.

Lékárníci hledají recept na zjednodušení systému doplatků na léky

Praha, Senát Parlamentu ČR, 26. května 2015 - Dlouhodobá složitost a nepředvídatelnost problematiky systému úhrad léků, výpadku dodávek léků a v neposlední řadě i výše doplatků na léky vedou Českou lékárnickou komoru k otevření diskuse a hledání optimálního receptu pro všechny zúčastněné, což bylo cílem semináře v Senátu PČR.

Zdravotní nástrahy dovolené

Léto - čas radovánek u vody, výletů do přírody a také samozřejmě cest do zahraničí, ať už za obdivováním památek, relaxací na pláži u moře nebo za poznáváním exotických koutů naší planety a pojídáním místních specialit. Zkrátka čas zasloužené dovolené, na kterou se mnohdy třeseme již řadu měsíců dopředu.

Sluneční záření a naše pokožka

Po dlouhé zimě a deštivém jaru se většina z nás těší, jak se na sluníčku prohřeje. Mnohdy si rizika opalování neuvědomujeme a minuty strávené pod přímým slunečním zářením považujeme za relaxaci. UV záření, které slunce produkuje, je silným mutagenem a může porušit strukturu DNA.

První pomoc a základy resuscitace aneb jak jednoduché je zachránit lidský život?

Lidský život je to, čeho si ceníme ze všeho nejvíce. Nebo by tomu tak mělo ve většině případů být. Znalost či neznalost poskytnutí první pomoci v krizové situaci je tím důležitým milníkem, který rozhodne, zda konkrétní jedinec přežije či nikoliv. Někteří lidé to považují za samozřejmost, jiní mají z takovýchto situací podvědomě hrůzu. Pojďme si projít, co vše spadá do tohoto tématu a zkusme odhalit zbytečné předsudky, které brání člověku zachránit život jiného člověka.

Otázky pro Mariana Vojtka

Vojtků jsou na české umělecké scéně mraky, takže tenhle, aby se to nepletlo, se jmenuje Vojtko. A Marian k tomu, nejspíš proto, že se narodil na Slovensku, kde je to o hodně běžnější jméno než třeba v okolí Berouna. Když už to víte přesně, snadno si přiřadíte správná adjektiva: Je to neobsazovanější muzikálový zpěvák u nás, ač původně operní tenor, žije čtrnáct let v Praze a je mu líto, že mu ubývají vlasy. A bude to dřina vymyslet otázky, na které ještě nikomu neodpovídal.

Amyotrofická laterální skleróza

Lidský život je více než z 50 % realizován pohybem. Pohyb jedince je výsadou živočišné říše a člověk, pokud mu to jeho zdravotní stav nějak neztěžuje, je v pohybu prakticky neustále. Od prvních krůčků malého dítěte, celé období dětství a dospívání, přes aktivní dospělost a pokud má člověk štěstí i dlouho v důchodovém věku.

NWI0OG