PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 05.2016

First slide

Slovo šéfredaktorky

Pohodový předvánoční čas! Pěkně nám to zase uteklo. Za měsíc a kousek máme Vánoce. Jste připraveni? Já se o to snažím a bedlivě se připravuji už na první advent. Letos bych opravdu chtěla mít už věnec na stole a pálit první svíčku, jenže to děsně letí a advent je už 27.11.! No, nenecháme se rozhodit, čas nezastavíme, takže makáme, ať máme vše hotové.

First slide

Televize a internet mění lékárny

Televize 
a internet mění lékárny Nízké ceny s velkým odstupem následuje příjemný personál a snadná dostupnost. Tak bychom mohli shrnout výsledky 2 roky starého průzkumu, který si nechala udělat společnost Magistra. S Ing. Lubomírem Caltou, výkonným ředitelem lékárenské sítě Magistra jsme si popovídali nejen o aktuálním dění, o tom, jak se vnímání pacientů a klientů lékáren za uplynulé dva roky změnilo, a také o boji internetových technologických titánů o pacienty.

First slide

Je nový zákon jen bouří ve sklenici vody?

V nedávné době jsme byli v pořadu České televize Máte slovo s M. Jílkovou svědky mediální přestřelky mezi zástupci lékáren, distributorů, pacientů, úřadů i zákonodárců. Jablkem sváru byl tentokráte reexport a jeho vliv na české pacienty, potažmo na veřejné lékárny. Co reexport je a jak funguje?

First slide

Celiakie - neviditelný problém

Celiakie je velmi závažné autoimunitní onemocnění, které se stále jak u laické, tak i u odborné veřejnosti velmi podceňuje. Vzhledem k tomu, že toto onemocnění má širokou škálu příznaků, od velmi závažných zdravotních problémů až po zcela nenápadné, je v mnoha případech problematicky vnímáno. U závažných zdravotních problémů zpravidla hledají praktiční lékaři příčinu v „populárnějších“ nemocích a u mírných zdravotních problémů naopak mívají tendenci tyto podceňovat a často je přisuzovat...

First slide

Atopická dermatitida

Atopická dermatitida (AD) je velmi častým chronickým zánětlivým kožním onemocnění postihující již děti v kojeneckém věku, dospívající i dospělé osoby. AD je charakteristická střídáním klidové fáze – remise a obdobím, kdy dochází ke vzplanutí choroby a zhoršení kožních projevů – relapsu.

First slide

Choroby dutiny ústní a jejich farmakoterapie

Velká část populace se v průběhu života potýká s problémy spojenými s chorobami dutiny ústní a ústní částí hltanu. Tato onemocnění vyplývají z trvalého vystavení dutiny ústní působení vnějších vlivů souvisejících s příjmem potravy, dýchacími procesy a mluvením.

First slide

Nové trendy v léčbě bolesti

Léčba bolesti je velmi důležitou součástí medicíny a jejích jednotlivých odvětví. Bolest samotná, přestože je hlavně signálem těla, že je přítomen zdravotní problém, je sama o sobě velkým diskomfortem pro lidský organizmus a nejen pro něj. Bolest provází mnoho zdravotních potíží, je vyvolávána různými mechanizmy a z tohoto hlediska je také mnoho různých způsobů, jak se jí zbavovat. Různorodá bolest vyžaduje různorodou léčbu.

Homeopatie

Během posledních let stoupá zájem o samoléčení a volně prodejné léky. Současný pacient se stává aktivním - sám vyhledává zdravotní informace a podílí se na péči o vlastní zdraví. Stoupá jeho zájem o prevenci. Lékárny jsou nejsnáze dosažitelná zdravotnická zařízení určená široké veřejnosti a často představují první kontaktní místo pacienta v systému poskytování zdravotní péče.

First slide

MUDr.David Tomášek: Bezjizvá operace prsů

Zvětšení prsou je v současné době velmi běžná záležitost a provádí ji úspěšně řada pracovišť. Není však zvětšení jako zvětšení. Lišit se mohou ve velikosti, tvaru a kvalitě implantátu, ale především typem řezu a precizností jeho provedení.

First slide

Královédvorsko

Královédvorsko netvoří jen údolí řeky Labe, lesy plné hub a borůvek nebo barokní kamenné perly v Kuksu. Královédvorsko žije své příběhy a ty nejznámější jsou postavené na skutečných, byť šílených a zároveň romantických základech.

YTRhY