PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 1-2/2021

First slide

Slovo šéfredaktorky

Vážení čtenáři, přinášíme Vám první vydání v roce 2021. Letošní rok je opět zajímavý, plný novinek hned od samého začátku, a to samozřejmě dobou „COVIDÍ“, ale my máme jednu krásnou, milou novinku……časopis PHARMA NEWS slaví 20 let svého života mezi Vámi! První číslo časopisu vyšlo v listopadu 2000. Přejeme PHARMA NEWS mnoho sil a kvalitních článků do další dvacítky.

First slide

Odpovědnost lékárníků - díl třetí

V minulém díle minisérie článků zaměřených na odpovědnostní vztahy při výkonu farmaceutické-ho povolání jsme se zaměřili na jednotlivá úskalí a rizika spojená s občanskoprávní odpovědností farmaceutů. Pro zopakování si můžeme připomenout zejména odpovědnost za způsobenou újmu (protiprávní jednání, vznik újmy a příčinná souvislost mezi jednáním a újmou), odpovědnost za škodu na odložené věci, odpovědnost způsobenou odbornou radou či odpovědnost související s porušením soukromí pacienta.

First slide

Sluneční vitamín

Vitamín D se stal v poslední době „díky“ pandemii koronaviru velmi populárním, snad i populárnějším než vitamín C. Zatímco jeho role v hospodaření s vápníkem a zdraví kostí je vše-obecně známá již dlouho, imunomodulační účinek, který je též velmi významný, zůstával done-dávna veřejnosti poněkud utajen. Užívání tohoto vitamínu je nyní, v zimním období, velmi aktu-ální nejen kvůli každoroční sezóně respiračních infekcí, ale také proto, že nám často chybí kvůli nedostatku slunečního svitu a...

First slide

Lněný olej - do kuchyně nebo do dílny?

V minulém čísle jsme začali objevovat oblíbená označení našich babiček i zapadlou slávu české textilní velmoci, ke které nám dopomohl právě len. Ten len, ke kterému jsme se se vší silou ve jménu zemědělského a textilního pokroku otočili zády. Naštěstí len nezapadl úplně v zapomnění, v některých zemích se stále pěstuje velké množství a ve vysoké kvalitě.

First slide

Ženy v kondici aneb Plán zdravého životního stylu pro ženy v každém věku

Délka života žen se prodlužuje, nejdelší je u žen na Vysočině a v Praze – 82,95 let. To vybízí k nastavení životního stylu tak, aby ženy mohly prožít tyto roky v co nejlepší kondici a přiměřeném zdraví. Kvalitu života, tedy kladné vnímání vlastní existence, lze kromě pozitivního myšlení nebo psychické pohody významně ovlivnit celkem snadnými změnami životního stylu v čele s úpravou jídelníčku a pitného režimu.

First slide

Rozhovor - Roman Tomeš

Narodil se ve Vrchlabí a možná, že to byly obyčejné sny malého kluka, kterého Romana Tomeše přesunuly z pomyslné vstupní brány do Krkonoš do víru uměleckého světa v hlavním městě. Nyní patří mezi nejtalentovanější mladé české umělce. Jak se mu v době pandemie žije?

First slide

Cestujeme - Hrady a zámky – ideální na románky

Pohled do zákulisí císařské svatby, hledání brány do pekla či nádherné vyhlídky do romantické krajiny nabízí hrady a zámky Máchova kraje. Za jeden den stihnete i dva, nebo si můžete udělat několikadenní výlet a poznat jedinečná místa, která se stala inspirací básníka a spisovatele K. H. Máchy.

ODk4N