PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 11-12/2018

First slide

Slovo šéfredaktorky

Vážení čtenáři, nechtěla jsem to říkat, ale musím. To nám ten podzim tedy uteklJ. Podzimní konference jsou za námi, bylo jich 6, a dá se tedy říct, že jsme se s Vámi potkávali na cestách každý týden. Pěkně jsme si to užili s celým týmem od přípravy programu a péče o Vás až k samotnému dokončení všech konferencí.

First slide

Identifikace léčivých přípravků

Ve zdravotnických oborech snad neexistuje osoba, která by se nesetkala s pojmem protipadělková směrnice. Dvě slova vzbuzující povyk ze strany osob oprávněných k výdeji léčivých přípravků ve-řejnosti (dále také jako „oprávněná osoba“ či „oprávněný subjekt“), typicky pak farmaceutů.

First slide

Co mohou lékárny nabídnout maminkám?

Mateřství je asi tou nekrásnější etapou každé ženy, nebo alespoň většiny z nás. Každá maminka nebo budoucí maminka chce mít jistotu, že dělá pro své miminko, nebo budoucí miminko to nejlepší. A to je to zásadní slovo – jistota. Mateřství, přestože je krásné, přináší s sebou i nejistotu, nervozitu, někdy depresi. A proto cokoliv, co přináší maminkám pocit jistoty, je velmi důležité.

First slide

Reishi - jedinečná houba nabitá zdravím

Je všeobecně známo, že některé houby se pěstují jako potravina, většinou se také ví, že nejsou pouze kořením, ale mají svou výživovou hodnotu. Méně známo však je, že mnohé houby mají příznivý vliv na lidské zdraví a že mnohé se v asijských zemích pěstují výhradně pro své zdraví prospěšné účinky, kde mají tisíciletou tradici.

First slide

Rotavirová onemocnění

Rotavirové průjmy tvoří významnou část akutních průjmů u dětí mladších 5 let, přičemž do tohoto věku prodělá rotavirové onemocnění až 95 % dětí. Rotavirové gastroenteritidy jsou celosvětovým problémem a pro závažný průběh s dehydratací vyžadují často hospitalizaci a parenterální rehydra-taci.

Krev - co ví, co my ne?

Krev, a to nejen lidská, její znalost a teoretické či praktické zkušenosti jsou nedílnou součástí lid-ských životů. S krví jsou spojeny první léčebné úkony, mýtické rituály, historické dokumenty. Pro lidské zdraví a hlavně pro diagnostiku onemocnění, je znalost lidské krve bezpodmínečná.

First slide

Knižní dárky pod stromeček - recepty

Tato kuchařka je výzvou šestnáctileté Julie jejím vrstevníkům – i když třeba jídlo vypadá složitě, jeho příprava může být úplně jednoduchá a zvládne ji každý. A ani začínající kuchařky a kuchaři by se neměli bát popadnout do ruky měchačky, hrnce a pekáče a pustit se do díla. Vaření je zábava, zvlášť když jídlo chystáte pro rodinu či přátele, či dokonce s nimi.

First slide

Rozhovor - Ben Cristovao

Obdivovaný zpěvák, textař a dokonce úspěšný sportovec na několika frontách. Vypadá to, že na co Ben Cristovao (31) sáhne, to funguje. A tak jsme zjišťovali, jak to všechno stíhá a jaká je tajná složka jeho všudypřítomného úspěchu.

First slide

Krkonoše - lyžařský běžecký ráj

Téměř šest stovek kilometrů upravovaných lyžařských běžeckých stop v Krkonoších a jejich podhůří ve stylu „pavučiny“ je nejen ojedinělou tuzemskou lokalitou, ale výjimečným projektem i v evropském měřítku.

ODFhYzVkOW