PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 5-6/2019

First slide

Slovo šéfredaktorky

Alternativní medicína vzbuzuje napříč společností stále větší pozornost. Pacienti v ní často hledají východiska, která jim klasická léčba nepřináší. Mezi alternativní medicínu lze zařadit také užívání přípravků s konopím pro léčebné použití. Přípravky s obsahem konopí jsou v poslední době hojně vyhledávány.

First slide

Léčebné konopí z pohledu lékárenské praxe

Alternativní medicína vzbuzuje napříč společností stále větší pozornost. Pacienti v ní často hledají východiska, která jim klasická léčba nepřináší. Mezi alternativní medicínu lze zařadit také užívání přípravků s konopím pro léčebné použití (dále také jako „konopí“). Přípravky s obsahem konopí jsou v poslední době hojně vyhledávány. Řada studií prokazuje účinky v oblasti tlumení bolestí či léčby některých onemocnění (léčba zeleného zákalu, snížení progrese Alzheimerovy nemoci, pozitivní vliv...

First slide

Přínos benzydaminu v léčbě vulvovaginálních infekcí

Vulvovaginální infekci lze označit jako patologický stav vzniklý v důsledku narušení přirozeného mikrobiálního obrazu poševního. Jednou z nejčastějších příčin jsou kvasinky, zejména Candida glabrata či Candida albicans, vyvolávající mykotické vulvovaginitidy. U žen starších 25 let najdeme například více než 50 % takových, které prodělaly alespoň jednu epizodu vulvovaginální mykotické infekce a minimálně 5 % žen, které trpí její rekurentní formou.

First slide

Paliativní medicína

Člověk se narodí a celý život má před sebou. Učí se první krůčky, první slova, první dovednosti. Když má štěstí, vyrůstá v kompletní rodině, která mu dává zázemí, věří mu, pomáhá posouvat se kupředu. Dbá o jeho zdraví, vzdělání, sociální zajištění. Připravuje človíčka na budoucí samostatný život. A co hledáme v životě? O co usilujeme? Láska, vzdělání, pohodová rodina, koníčky, dům, zahrada,…

First slide

Zdravé stravování

Pravidelně se objevují nové druhy diet, nové trendy ve stravování, moderní alternativní směry. Řada z nás si novým rokem dala jednoznačné předsevzetí „Letos zhubnu“ a ve víře konečně efektivního způsobu stravování s výsledkem rychlé redukce váhy se pouštíme mnohdy do drastických diet. Nepřirozené stravování nás však stojí velké úsilí a riskujeme vlastní zdraví i psychickou pohodu.

First slide

Voda a krev, životně důležité tekutiny

Krev je hlavní součástí vnitřního prostředí lidského organizmu. Svým složením a funkcemi představuje životně důleži-tou tekutinu, která jako pohyblivé médium spojuje všechny orgány a tkáně v těle a má rozhodující význam v udržování rovnováhy. Krev plní v první řadě transportní funkce. Roznáší dýchací plyny O2 a CO2.

First slide

Dárci krve musí pít

Každý obyvatel ČR dostane za svůj život v průměru 6x krevní transfuzi a 14x preparát vyrobený z krve. Pro záchranu zdraví i života je mnohdy nezbytná krev dárců. V České republice se ročně provede 410–420 tisíc odběrů. U dárců je považován za prioritní faktor pro předcházení komplikací vznikajících při darování krve dostatečný příjem tekutin, především pramenité a minerální vody.

First slide

Rozhovor - Zdeněk Pohlreich

Z restauračních zařízení se vypracoval až na jednu z nejpopulárnějších osobností české televizní scény. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se na obrazovkách objevuje již deset let, ale pozor, svůj úspěch rozhodně nemá zadarmo.

First slide

Cestování - Tajemné zříceniny hradů na Vysočině

Zříceniny hradů přitahují nejen historiky, ale i milovníky čerstvého vzduchu, kteří si rádi prodlouží víkend, aby poznali tajemna zřícenin a mohli se procházet mezi ztichlými hradními zdmi a nechat se unášet nádhernými výhledy do krajiny.

ZTc5ZjMxZ