PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 9-10/2019

First slide

Slovo šéfredaktorky

Vážení čtenáři, v podzimním vydání si přečtete o sdíleném lékovém záznamu a nejen o něm, v článku od Adama Tietze z advokátní kanceláře Sedláková Legal. Novela zákona o léčivech se netýká pouze lékového záznamu, ale přináší řadu změn týkajících se ostatních oblastí.

First slide

Sdílený lékový záznam z pohledu lékárenské praxe

Problematika tzv. sdíleného lékového záznamu vzbudila zvýšenou pozornost napříč celou společ-ností. O jednotlivých pozitivech i negativech se můžeme dočíst na každém rohu. Finální podoba navrhované úpravy však zůstává velkou neznámou, a to zejména ve vztahu k lékárníkům.

First slide

PALIATIVNÍ MEDICÍNA – co nabízí ambulantní péče?

V minulém díle jsme se zamýšleli nad pojmem paliativní medicíny a netušili, že by to pro čtenáře mohlo být tolik poutavé. Nakonec jsme se rozhodli vám toto téma přiblížit trochu podrobněji. A abychom poskytli co nejpřesnější informace, obrátili jsme se přímo na odborníky, kteří jsou v tomto oboru špičkou. A kam za odborníkem na paliativní medicínu? Oslovili jsme pana doktora Slámu z Masarykova onkologického ústavu v Brně, který se nám ochotně věnoval a podělil se s námi o své zkušenosti.

First slide

Černý zázrak

Všichni víme, že česnek je velmi zdravá zelenina, která má na naše zdraví blahodárný vliv? Slyšeli jste ale někdy o černém česneku? Tato v Evropě zatím ne příliš známá novinka toho „umí“ ještě mnohem více. Černý česnek je skutečně černý, ale nejedná se o žádný samostatný druh. Jde pouze o upravený kuchyňský (bílý) česnek a jeho historie se váže zejména s Taiwanem a Koreou, kde se pravděpodobně začal užívat nejdříve a odtud se rozšířil dále do světa.

First slide

Co je dobré vědět o ortodontické léčbě

V roce 2010 pracovalo v České republice 332 specialistů v ortodoncii, jejich průměrný věk byl 51,5 let, na 32 000 obyvatel připadal jeden specialista, což byl a stále je evropský průměr. V současné době jsou tato čísla přibližně stejná. Co se ale změnilo, je počet dospělých ortodonticky léčených pacientů. Před 10 lety bylo průměrně ze všech ortodonticky léčených pacientů jen 8 % dospělých, v současné době jich je 38 %.

First slide

Jak pečovat o chrup dětí i dospělých s rovnátky

Chrup má do určité míry samoočišťovací schopnost. Pro prevenci zubního kazu to ale samozřejmě nestačí. Při čištění rovných zubů je proto potřeba zaměřit se na oblasti u krčku zubu, mezizubní prostory a žvýkací plošky stoliček. Čistit žvýkací plošky stoliček je obzvláště důležité u dětí v okamžiku, kdy jim stoličky prořezávají do úst. Plak ze zubů musíme efektivně odstraňovat zejmé-na mechanickým čištěním, jinak se velmi zvyšuje riziko vzniku zubního kazu a zánětu dásně, z kterého se časem...

First slide

Jak zabránit podzimní únavě

„Odpolední únava nejčastěji přichází mezi 14. a 16. hodinou. Je to přirozený jev našeho denního biorytmu, ale sami si ovlivňujeme, v jaké míře nás únava přepadne. Přemýšlejte nad složením vašeho oběda. Ten by neměl být příliš těžký, tučný nebo s větším obsahem jednoduchých cukrů. Bohužel kla-sická česká kuchyně taková převážně je. Takové jídlo se dlouho tráví, krev se přesouvá do trávicího ústrojí, místo aby se nám dostatečně okysličoval mozek a zmíněná únava je na světě.

First slide

Jídlo a nápoje k zahřátí?

Typicky zimní potravinou je zázvor, který je osvědčeným prostředkem proti nachlazení. „Štiplavě ostrou chutí zázvoru můžete buď dochucovat jídla, nebo si uvařit zázvorový čaj, jehož účinky můžete podpořit přírodním antibiotikem – medem. Když do čaje přidáte i pár kapek citronu, získáte ideální zahřívací nápoj obohacený o vitamin C,“ radí Alena Přídová.

First slide

Sandra Pospíšilová: Nevěsta, moderátorka a burzovní makléřka

Moderátorka Odpoledních zpráv na Primě Sandra Parmová se letos v létě vdala a přijala příjmení Pospíšilová. Tato informace proběhla snad všemi médii. Už tolik se ale neví, jak bohaté profesní zkušenosti za sebou sympatická blondýnka má.

First slide

Do Lokte za historií, kulturou i vínem

Město Loket leží na úpatí Slavkovského lesa v meandru řeky Ohře, která se kolem něj obtáčí právě ve tvaru lokte. Kdysi bývalo důležitým královským městem a centrem Loketského kraje, jeho historie je dlouhá a pohnutá.

ZjRlZmM3Nj