PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Barokní areál Žireč



Místo opravdových příběhů

Z pobledlé kukly se během dvou desetiletí oprav vyklubal krásný motýl a svým třpytem láká návštěvníky ze všech koutů naší země. Přijďte se sami přesvědčit a objevte toto pozoruhodné místo na pomezí cest mezi Královédvorskou zoo a barokním hospitalem na Kuksu.

Svůj výletní den můžete zpestřit návštěvou bylinkové zahrady a zjistit, jestli zdejší bylinky doopravdy léčí. Expozice cyklistiky nabídne průřez cyklistikou za posledních 200 let. Poznáte také bylinkovou kavárnu s osvěžujícími domácími sirupy, 1,6 ha velký zámecký park nebo třeba kostel sv. Anny, barokní skvost s celosvětově unikátní zvonkohrou.

Nahlédnout můžete také do prostor Domova sv. Josefa, kde se snoubí barokní architektura s moderním vybavením a laskavou péčí o pacienty s roztroušenou sklerózou.

Expozice historie cyklistiky

Otevřeno od 10.6.2017 (k výročí 200let od vynálezu jízdního kola).

Sýpka sloužila po staletí jako sklad obilí, ať už jezuitům, nebo později v dobách raabizace rakouskému vojsku. Bouřlivá historie 20. století však způsobila, že špýchar začal postupně chátrat. Vše se změnilo až v roce 2011, kdy sýpku kupuje Oblastní charita Červený Kostelec, opět ji připojuje k Baroknímu areálu Žireč (sídlo Domova sv. Josefa) a začíná pracovat na záchraně její kulturní hodnoty. Nyní můžete v barokním interiéru sýpky shlédnout ve
3 podlažích celou historii cyklistiky s exponáty, které zapůjčil český sběratel, Ing. Jiří Uhlíř. Z jeho rozsáhlé sbírky se můžete se těšit na nejstarší velocipedy, závodní kola z 20. století, i slavná kola známá z filmů posledních let. K vidění jsou i rozmanité cyklo-doplňky, náhradní součástky, trofeje, dobové fotografie a tiskoviny. Tato výjimečná sbírka je navíc obohacena o Expozici zdravotních pomůcek pro léčbu roztroušené sklerózy, což je vůbec první výstava svého druhu v České republice.

Expozice Barokního areálu Žireč

Otevřeno od 22.7.2017 (na Svatoanenské slavnosti).

Stálá výstava je pomyslnou branou do barokního areálu a vypráví ty největší příběhy z historie žirečského panství. Poznáte jezuity jako nositele regionálního rozvoje po 30tileté válce, Josefa II. a provedení tzv. raabizace v Žirči, velký požár v r. 1825, továrníky Ettrichovy, Kongregace sester Nejsvětější Svátosti, příběh revitalizace atd.. K nahlédnutí budou zajímavé historické exponáty tematicky související s historií areálu. Ústředním bodem je jediný dochovaný jezuitský betlém v České republice pocházející z 18. století.

Bylinková zahrada Josefa Kamela

Bylinková zahrada byla zbudována v místě historického zahradnictví jezuitů a svou kompozicí se opírá o pěstování bylin a jiných užitkových rostlin v minulosti. Byla vybudována jako připomínka rajské zahrady. Zahrada zároveň přináší užitek a poskytuje klientům Domova svatého Josefa odpočinek a prostor pro duševní regeneraci sil. Z důvodu historické působnosti jezuitů v Žirči byla zahrada pojmenována jako Bylinková zahrádka Josefa Kamela, který byl význačným jezuitským misionářem a botanikem. Kompozice zahrady je založena v pravidelném historickém obrazci, s použitím přírodních materiálů, jako jsou dřevěné fošny, pískové cesty. Mulčování záhonů se provádí slámou nebo štěrkem. Mimo tematických bylinkových záhonů se opakují smíšené záhony s kvetoucími léčivými trvalkami. Rozloha zahrady je cca 1 000 m2, navazuje na historické zahradní stavby z 19. století (oranžérie, skleníky, pařeniště) a sousedí s přírodně krajinářským parkem z 19. sto-
letí.

Náplní bylinkové zahrady je zásobování kuchyně čerstvými bylinkami a zeleninou. Pacienti si sami mohou vypěstovat bylinky od semínka až po jejich ošetřování a sklizeň. Je možné si zakoupit základní sortiment bylinek jako je máta, meduňka, bazalka, tymián, dobromysl, saturejka atd. Ale také byliny cizokrajné jako např. rozmarýn, kalisie, pupečník, brahmi, rýmovník, svatolina, aloe, aztécké sladidlo apod.

Zámecký park

Téměř 2 ha velký park se nachází nad meandrem řeky Labe. Součástí parku tvořeného starými vzácnými stromy je secesní altán s růžovým květinovým loubím. Mezi mnoha vzácnými dřevinami upoutá přinejmenším svým exotickým jménem a na jaře pak mimořádně rozložitými květy liliovník tulipánokvětý. Ať už si vyberete kterékoli zákoutí parku, můžete se spolehnout, že naleznete klidný kout, který Vám i Vašim blízkým nabídne ideální prostředí k relaxaci. Odpočinek v parku pak můžete spojit s velmi oblíbeným piknikem v trávě.

Kostel sv. Anny

Samotná historie kostela sv. Anny, tak jak ho známe dnes, se začíná psát roku 1668, kdy jeho stavbu zahájili místní jezuité. Kostel byl dostavěn v roce 1703 a téhož roku ho posvětil dne 4. listopadu královehradecký biskup Tobiáš Beocker. Jedná se o barokní stavbu, pouze kazatelna je rokoková. V kostele a kapli sv. Josefa, která ho spojuje s Domovem sv. Josefa, je sedm oltářů. Opravdovým skvostem a zároveň světovým unikátem je ovšem barokní zvonový klavír z r. 1732, který se nachází na kůru kostela. Mezi znalci vysoce ceněn. Jeho autorem je varhanář Johann Michael Röder. Zvonkohra je nově zrekonstruovaná a její zvuk můžete slyšet například při zahájení Svatoanenských slavností, adventních koncertech nebo Noci kostelů. Varhany, nacházející se též na kůru, jsou v současné době restaurovány. Jedná se o nástroj z roku 1829 a patří mezi pouhé 2 dochované nástroje schopné hry z dílny lokálního varhanáře Johanna Antonína Bartha.

Bylinková kavárna
Café Damián

Z letní zahrádky je krásný pohled na celý barokní areál. Vychutnejte si ho s pravou italskou kávou nebo osvěžující domácí limonádou z bylinek z naší vlastní zahrádky. Každý den jsou pro vás nachystány domácí dezerty, chlebíčky, dorty a jiné mlsání. V kavárně si také můžete zakoupit rozmanitou keramiku z chráněné dílny a podpořit tak naše klienty. Dalším z cílů kavárny je propojit svět našich klientů s tím za zdmi areálu a vytvořit tak místo setkávání pro všechny.

Domov sv. Josefa

Domov svatého Josefa je nestátní zdravotnické a sociální zařízení, které zajišťuje lidem nemocným roztroušenou sklerózou (RS) podmínky pro důstojný život.

Domov sv. Josefa je modelové a zatím stále jediné zařízení v České republice zaměřené na komplexní péči o lidi s tímto nevyléčitelným onemocněním. Je umístěn v prostorách bývalé jezuitské rezidence (Dům sv. Josefa), bývalého pivovaru (Dům sv. Damiána) a bývalé fary (Dům sv. Kláry) v Žirči u Dvora Králové nad Labem.

Základem naší činnosti je pochopení jedinečnosti každého člověka a úcta k jeho osobnosti. Jsme přesvědčeni, že lidský život v jakékoliv podobě je vzácným darem, a proto je třeba si jej vážit a chránit. V péči o nevyléčitelně nemocné se snažíme naplnit celou šíři potřeb pro jejich důstojný a plnohodnotný život. Naše činnost zahrnuje: zdravotní a sociální péči, rehabilitaci, psychoterapii a duchovní péči, umělecko-tvořivou činnost, kulturní, vzdělávací a volnočasové aktivity včetně poznávacích výletů a aktivní zapojování veřejnosti formou dobrovolné a finanční pomoci a účastí na kulturních a vzdělávacích aktivitách.

V současné době provozujeme čtyři typy pobytů (zdravotní, odlehčovací, trvalé a chráněné bydlení) o celkové kapacitě 88 lůžek. O nemocné se stará vyškolený zdravotní a ošetřovatelský personál 24 hodin denně. Odbornou péči se maximálně snažíme sladit s atmosférou Domova a přizpůsobit individuálním potřebám každého jednotlivce.

www.barokniarealzirec.cz

Facebook: Barokní areál Žireč

NDNlMTk2