PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Bojovat s cukrovkou jde i přírodní cestou



Bojovat s cukrovkou lze i přírodní cestou

V Česku se léčí s cukrovkou téměř 900 tisíc obyvatel a mnoho lidí o svém onemocnění vůbec neví. Podle odborníků denně přibude 150 nových případů cukrovky, čímž se bohužel zařazujeme mezi země s nejvyšším počtem nemocných z pohledu evropských měst. Cukrovka je nevyléčitelné onemocnění, které vyžaduje u těžších případů léčbu v podobě pravidelné aplikace inzulínu. K úspěchu léčby je třeba odhalit cukrovku v raném stadiu, protože jinak může dojít k závažným zdravotním komplikacím, které se týkají především velkých a malých cév. 

Pro diabetiky je důležité, aby dodržovali diabetickou dietu. Hlavní je vyloučit potraviny, které obsahují sacharidy - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky a současně co nejvíce omezit příjem tuků. Dále je důležité jíst pravidelně 4 až 6 krát denně, častěji a menší množství. Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, vločky) – při jejich konzumaci nedochází k vysokému vzestupu hladiny krevního cukru a déle přetrvává pocit sytosti. Pro diabetiky je nejdůležitější, aby hladina cukru v krvi nekolísala, což by mohlo mít za následek i vážné akutní, i život ohrožující stavy.

Cukrovka je opravdu závažná civilizační choroba, které lze samozřejmě předcházet vhodnou životosprávou. Nehovoříme zde pouze o špatných návycích spojených se stravováním, přidružené rizikové faktory jsou rovněž přílišná stresová zátěž, nepravidelné stravování nevhodnými potravinami, nedostatek pohybu a absence relaxace. Bohužel je pravda, že např. děti v základních a středních školách jsou výrazně negativně ovlivňovány nápojovými korporacemi, které umisťují automaty se slazenými nápoji a již v tomto věku tak mnoho dětí získává nezdravý návyk, díky kterému se v pozdějším věku může k cukrovce „propracovat“. 

Kromě standardní léčby předepsané diabetologem lze využít prokázaných účinků některých bylin nebo dokonce hub, které pomáhají udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Málokdo ví, že asi nejznámějším pomocníkem s antidiabetickými účinky je lupenatá houba hnojník obecný (Coprinus comatus), u něhož bylo prokázáno v rámci klinických studií, že při dlouhodobé konzumaci pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a i mezi diabetology už začíná být uznávaným podpůrným medikamentem při boji s cukrovkou. Tuto vlastnost má díky přítomnosti minerálního prvku Vanád, který je obsažen jak v myceliu houby, tak i v plodnicích a dále díky nově objevené aktivní chemické látce Comatin, jehož působení na krevní glukózu je podobné účinku inzulínu. Vysoký účinek této látky byl opakovaně prokázán několika vědeckými studiemi. Navíc hnojník zlepšuje chuť k jídlu, krevní oběh a působí proti ateroskleróze. Z bylin má příznivý vliv na hladinu cukru v krvi dále chebule srdčitá (Tinospora cordifolia), což je vytrvalý popínavý keř, který pochází z Indie. Kromě toho, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, posiluje imunitní systém, pomáhá chránit zdraví plic a jater proti toxinům. Poslední součástí „léčivé čtyřky“ je skořice se zázvorem. Skořice je aromatická kůra skořicovníků, která se hojně využívá jako koření, ale z pohledu léčivých účinků pomáhá udržet zdravou hladinu cukru v krvi a zdravou váhu. Zázvor zase přispívá k přirozené obranyschopnosti těla, podporuje imunitní systém, ale také trávení, což souvisí i s vylučováním inzulínu. 

Díky této harmonické kombinaci přírodních léčivých hub a bylin je tu možnost podpořit přírodní cestou zdraví těch, pro které by se cukrovka mohla stát, nebo už je, zlým pánem.

 

 

YTFjMzdkN