PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

CESTA K TRVALÉ REDUKCI VÁHY NEMŮŽE JÍT POUZE PŘES ŽALUDEK Otázky pro Ivu Málkovou



TIP PRO LÉKÁRNÍKY - VÝCVIK V KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ PSYCHOTERAPII (KBT) OBEZITY Společnost STOB pořádá ve dnech 20. – 22. 4. 2012 (pátek-neděle) výcvik v kognitivně behaviorální terapii obezity pro mimopražské odborníky – lékaře, psychology, farmaceuty a pod. Během víkendu se seznámíte s teoretickými základy KBT a hlavně s programem, který můžete aplikovat jak individuálně, tak skupinově v lékárnách. Obdržíte mnoho praktických pomůcek nutných k aplikaci tohoto způsobu terapie obezity. Informace a přihlášku získáte na www.stob.cz, rubrika pro odborníky (výcvik lektorů) nebo u PhDr. Ivy Málkové, malkova@stob.cz (tel. 608834816). Zde si můžete objednat do lékárny i atraktivní materiály (přehled na www.stob.cz, rubrika pomůcky)

JAK TO VŠECHNO SE STOBEM VLASTNĚ ZAČALO? CO BYLO PRVOTNÍM IMPULZEM, MYŠLENKOU K JEHO ZALOŽENÍ?

Byla jsem obézní dítě. Jednak proto, že obezitu opravdu máme v naší rodině v genech a taky proto, že jsem ráda jedla. Na střední školu jsem vstoupila se sedmdesáti kily. Pak přišlo studium na vysoké - obor psychologie a spousta kamarádek, což byla studnice „zaručených“ tipů jak zhubnout! Tělo se pochopitelně bránilo a váha kolísala od 65 do 75 kilogramů do doby, než jsem začala pracovat na své diplomové práci. Vybrala jsem si pro svou diplomovou práci téma „Kognitivně–behaviorální terapie obezity“. Už tehdy mi bylo jasné, že cesta k trvalé redukci váhy nemůže jít pouze přes žaludek: že myšlení (kognice) je rozhodující. V této době, v roce 1975, nebylo o tomto psychoterapeutickém směru u nás v podstatě téměř nic známo, ale ze svých cest do zahraničí jsem si vždycky přivezla nějakou literaturu. Také jsem zjistila, že všude po světě kromě pár zemí fungují tzv. Weight Watchers: kluby strážců váhy, které organizují pro zájemce skupinové hubnutí. Navštívila jsem tyto kluby v několika zemích a už tehdy ve mně uzrálo přesvědčení, že něco tak užitečného by mělo být i v naší zemi. Myšlenka skupinového hubnutí se mi líbila, ale náplně sezení jsem si představovala na trošku odbornější úrovni. V rámci své diplomky jsem nastudovala teorii kognitivně–behaviorální terapie, za nějakou dobu jsem k tomu přidala i své osobní bohaté zkušenosti s hubnutím a tvořivost, a v roce 1990 se zrodil STOB. Celá moje rodina zahájila zcela novou etapu našeho života: já jsem hýřila nápady a můj muž mě usměrňoval, aby byly realizovatelné v praxi. Po mnoha letech mravenčí práce se zdařilo, že STOB organizuje kurzy ve více než sto městech a je uznáván jako součást komplexního přístupu k terapii obezity v České republice. 

OČEKÁVALA JSTE TAKOVÝ ROZVOJ SVÉ SPOLEČNOSTI, NEBO TO PRO VÁS BYLO SPÍŠ PŘEKVAPENÍ? 

Před 30 lety, když jsme začínali, tak by mě asi nenapadlo, že kurzy budou organizovány ve 100 městech. Dále mě ani ve snu nenapadlo, že se bude hodně aktivit přesouvat na internet, který v té době neexistoval a že bude existovat stobklub, takový malý facebook, kde je zaregistrováno přes 50 000 osob. A taky mě nenapadlo, že si budu plnit své cestovatelské touhy a že budeme organizovat okolo 25 redukčně kondičních pobytů za rok, a to nejen v krajích českých ale např. letos již lidé spokojeně hubli na Srí Lance a na Kanárských ostrovech a na podzim pořádáme exotické hubnutí na Madeiře a v Turecku. A v neposlední řadě stoupá i zájem lékárníků o naše výcviky lektorů, protože nechtějí jen prodávat léky, ale mít i třeba poradenská odpoledne. Mnoho lidí též využívá našich praktických materiálů a opět stoupá zájem lékárníků o jejich prodej, protože jimi umocňují efektivitu redukce váhy pomocí léků či doplňků stravy.

DOTAZY NA VAŠE DĚTSTVÍ JSOU POMĚRNĚ ČASTÉ. CO DOSPÍVÁNÍ A PUBERTÁLNÍ LÉTA? TAKÉ JSTE PROPADALA ZÁCHVATŮM DRASTICKÝCH DIET A „ZARUČENÝCH“ PROSTŘEDKŮ NA HUBNUTÍ? 

Na vysoké škole jsem přestala chodit na obědy a také jsem víc experimentovala s různými dietami, které zrovna kolovaly mezi kamarádkami, a tak jsem si kromě zděděných dispozic k obezitě ještě víc zúsporňovala metabolismus. O prázdninách jsem vždycky o pár kilo zhubla. Jednak jsem pracovala jako průvodce CKM na sportovních pobytech, a jednak jsem každý rok někam vycestovala s tehdejším příslibem 220 dolarů, takže mi na jídlo opravdu nezbývalo. Tělo se však bránilo a tak to, co jsem v extrémních podmínkách zhubla, jsem zase přes rok nabrala. Moje váha se tehdy pohybovala v rozmezí 65 až 75 kg (po Vánocích, kdy jsem jedla více sladkého). Dá se říci, že jsem za svůj život zhubla několik desítek kilogramů. 

ALE NA DĚTSTVÍ SE PŘECI JEN ZEPTÁM. VZPOMENETE SI NA SVÉHO TEHDEJŠÍHO OBLÍBENÉHO HRDINU? 

Mým oblíbeným hrdinou byl Vinnetou, asi proto, že se zastával slabších a chtěl dobro. My se také snažíme, aby se obézní měli dobře a nebyli šikanováni za svoje kila navíc – a aby se jim žilo lépe. 

VE VAŠICH PROGRAMECH PRÝ MIMO JINÉ RADÍTE, JAK PŘI HUBNUTÍ POSÍLIT VLASTNÍ VŮLI. MŮŽETE UVÉST NĚJAKÝ PŘÍKLAD? 

Naše metodika právě učí, jak převést teoretické poznatky do praktického života. Metoda kognitivně- behaviorální psychoterapie, která se ukazuje v terapii obezity jako jedna z nejefektivnějších, vychází z teorií učení, kdy učení se zde chápe ve větší šíři než tomu bylo dříve. Není to pouhé osvojování si vědomostí, ale výsledkem procesu učení jsou změny v chování, myšlení a emocích. Reakce vznikající učením nemusí být samozřejmě vždy pozitivní, ale mohou být i negativní, např. vytváření zlozvyků - v našem případě učení se nevhodným stravovacím a pohybovým návykům. Oproti jiným metodám hubnutí se tato terapie nezamýšlí pouze nad chováním - tedy, co jíst, ale také jak docílit splnění předsevzetí a posílení vůle. Učí obézní, jak řešit stresy jinak než jídlem, jak ovládat nevhodné myšlenky a emoce, které často dělí jejich život na etapu hubnutí a etapu sbírání sil na další hubnutí, kdy se v jídle vůbec nekontrolují a kila jdou znovu nahoru. Tato metodika nikoho neochuzuje o požitek z jídla, ale vede k postupné změně stravovacích a pohybových návyků. Tato změna by měla vést nejen k trvalým váhovým úbytkům, ale i ke zvýšení kvality života. Do našich kurzů přicházejí lidé, kteří svůj život prohubli – střídali období drastických diet a sbírání sil na další hubnutí, protože se soustřeďovali jen na změnu v chování. Když se však naučí pracovat i se svými emocemi a myšlenkami, které k nevhodnému chování vedou – dokáží změnit i tzv. černobílé myšlení a zvládat emoce jinak než jídlem. Dá se říci, že mají větší vůli. 

NEJRŮZNĚJŠÍCH DIET JSOU DNES TISÍCE. KTERÉ POVAŽUJETE ZA PROSPĚŠNÉ; JEŠTĚ RELATIVNĚ NEŠKODNÉ A VYLOŽENĚ ZDRAVÍ ŠKODLIVÉ? 

Prospěšné jsou ty, které vedou k přiměřenému energetickému příjmu, k správnému poměru živin (při nižším příjmu 30 % energie z bílkovin, 40 % ze sacharidů s výběrem sacharidů s menším glykemickým indexem, 30 % tuků s výběrem zejména rostlinných tuků z celkového energetického příjmu) a správný režim. Jídelníček by měl být pestrý a měl by hubnoucímu chutnat, protože i při redukci váhy musí zůstat člověk labužníkem. Další velkou oblastí jsou nízkoenergetické bílkovinné diety, které mají racionální jádro, kdy při malém příjmu dodají do těla základní živiny. Nejsou jistě základem hubnutí, ale pokud jsou indikovány a pod odborným vedením, mohou být účinné. V naší zemi však převládá laická nabídka na redukci váhy a obchodníci využívají toho, že touha bezpracně zhubnout je tak mocná, že u oslovených převládnou emoce nad rozumem. Kupují tedy i zázraky – čaje, kávy, koření, zázračná mýdla, tablety, (nemyslím tím farmakoterapii), náušnice apod., které nijak metabolismus neovlivňují, a tudíž se ani nehubne a mohou škodit duši, ale ne tělu, takže jsou relativně neškodné. Dnes je boom nabídky poradenství ve Slevomatech, kdy se necháváme zlákat zlevněnými nabídkami poradenství typu - „Potřebujete detoxikovat organismus? Nejde vám hubnutí?“ Doporučíme vám přesně potraviny, po kterých budete zaručeně hubnout! (Obor nutrigenomika, kde tomu možná jednou tak bude, se teprve vyvíjí a určovat hubnoucí potraviny dle krve, metabolických typu apod. je v současné době vědecky nepodložené, a tedy troufalé). Každý chce být za práci odměněn a většinou čím levnější je poradenství - o to více si odnesete zázračných drahých potravních doplňků. Pokud chce mít hubnoucí jistotu fundovaných rad, je třeba se obrátit na odborníky s dostatečným vzděláním – to znamená zejména na nutriční terapeuty (dříve dietní sestry) a obezitology (tj. lékaři), kteří si vám nedovolí nabízet s jistotou neověřená tvrzení, jak to někdy činí výživoví poradci. Výživového poradce může dělat kdokoliv, a tak lze narazit na poradce seriozního ale také na toho, jehož hlavním motivem je prodej zázraků na hubnutí a o výživě toho může vědět méně než jeho klienti. Nebezpečné mohou být ty diety, které vedou k nízkému energetickému příjmu (půsty, pročisťovací diety) a nevyváženému obsahu živin (jednostranné diety typu tukožroutské polévky apod.) 

CO TAK NEJČASTĚJI NAKUPUJTE PŘI NÁVŠTĚVĚ LÉKÁRNY? JAKÉ PRODUKTY VÁS ZAJÍMAJÍ? 

Jsem ráda orientována v nabídkách na hubnutí – takže občas zajdu do lékárny a sleduji novinky. Mám ráda sladké, tak to řeším proteinovými tyčinkami, které si v lékárně kupuji. No a protože jsem vášnivý cestovatel a pořádáme mnoho pobytů u moře (např. v lednu to byla Srí Lanka a v únoru Kanárské ostrovy, na podzim to bude Turecko a Madeira) tak nakupuji pro klienty vše potřebné – od antialergik po prostředky proti zácpě či průjmu apod. 

JEŠTĚ K SORTIMENTU LÉKÁREN. DOPORUČILA BYSTE NĚJAKÝ TYP PROSTŘEDKŮ K PODPOŘE HUBNUTÍ (ČAJE, DOPLŇKY STRAVY, TUKOMĚRY…?) 

Doporučila bych měřicí přístroje – určitě váhy, tukoměry, krokoměry. Na hubnutí rozhodně ne potravní doplňky, kde jsou namíchány nnapř. kyselina hydroxycitronová, CLA apod., jejichž účinnost není vědecky podložena. Doporučila bych volně prodejné léky, např. alli a generika. Pro ty, kteří trpí hladem či zácpou - vlákninu, či speciální vlákninový zdravotnický prostředek Obesimed. 

JE OBECNĚ ZNÁMO, ŽE KE SNÍŽENÍ HMOTNOSTI JE TŘEBA KOMBINOVAT ZMĚNU JÍDELNÍČKU S AKTIVNÍM POHYBEM. JAKÝ DRUH POHYBU JE PRO ZDRAVÉ HUBNUTÍ NEJVHODNĚJŠÍ A JAKÝ NAOPAK ZCELA NEVHODNÝ?

Pohybovou aktivitu pokládám za velmi důležitou, a proto i naše kurzy se skládají z hodiny pohybové aktivity a z 2 hodin psychoterapie. Důležité je, aby člověka pohyb bavil – proto nabízíme mnoho druhů pohybových aktivit – přehled je na www.stob.cz cvičení. Každý zvládne jistě chůzi, ještě lépe nordic walking, modifikovaný aerobik, akvaaerobik, cvičení na fitballech apod. Nevhodné jsou některé módní trendy, které vedou k příliš vysoké tepové frekvenci a zatěžují klouby (např. Zumba). 

JE RYCHLÉ HUBNUTÍ NEZDRAVÉ? JAKÝ JE PODLE VÁS „IDEÁLNÍ“ VÁHOVÝ ÚBYTEK V ZÁVISLOSTI NA ČASE? 

Čím menší změnu uděláte, tím je větší naděje na trvalý úspěch. Z toho plyne, že ideální je pomalejší hubnutí – doporučujeme tak půl kg do týdne. Je to však samozřejmě individuální – záleží na váhové anamnéze, na stupni nadváhy či obezity, na pohybové aktivitě apod. 

JAK SE DÁ VYHNOUT TZV. JO-JO EFEKTU? CO BYSTE PORADILA? 

Je nutné se smířit s faktem, že hubnutí a udržení dosaženého váhového úbytku jsou dva zcela odlišné procesy. Pokud jsou klienti úspěšní při hubnutí, neznamená to ještě, že budou automaticky úspěšní i při udržení si zredukované váhy. Většina programů se soustředí pouze na redukci váhy. Přitom udržet váhu se musí hubnoucí zrovna tak učit, jako ji re- dukovat. Až na výjimky nelze na člověka zhublého pohlížet stejně jako na jedince, který nikdy obézní nebyl. Musí se kontrolovat celý život, ale nemusí to být kontrola neradostná A tu právě učíme ve STOBu. Velkým pomocníkem pro udržení váhy je také komunitní web www.stobklub.cz. Podrobnější metodika k udržení váhových úbytků je popsána v knize Hubneme s rozumem, zdravě a natrvalo (lze objednat na www.stob.cz). 

CO DĚLÁTE VE VOLNÉM ČASE? MÁTE NĚJAKÉHO KONÍČKA, ZÁLIBU? 

Velice ráda sportuji – mám ráda vše, kde je balon – nejraději hraji tenis, odbíjenou, ráda chodím a zkouším i různé druhy dalších pohybových aktivit. A cestovatelskou vášeň si plním tím, že hledám nová místa pro naše kondičně redukční pobyty, kterých organizujeme zhruba 25 do roka. 

NEPODĚLILA BYSTE SE S NAŠIMI ČTENÁŘI O SVŮJ OBLÍBENÝ KUCHAŘSKÝ RECEPT? 

Kniha Hubneme s rozumem tvořivě obsahuje mnoho receptů a tipů na snídaně, svačiny, obědy, večeře i mlsání – zde najdete tolik receptů, že se kombinace nebude opakovat stovky let. 

JAKÉ JE VAŠE NEJOBLÍBENĚJŠÍ JÍDLO, KTERÉ JE VHODNÉ I PŘI HUBNUTÍ? 

Mám ráda téměř všechno – tak třeba nějaké libové maso, rybu, k tomu dva malé brambůrky a hodně dobré zeleniny, mám ráda mléčné produkty, dobrý jogurt nebo tvaroh, do toho třeba ovoce, mám ráda dobrou kávu, kdy si našlehám z mléka pěnu, mám ráda ovocnou zmrzlinu, kterou si udělám tak, že rozmixuji zmrzlé ovoce a k tomu dám mléko a sladidlo a takových jídel je spousta. A večer k počítači 2 dcl bílého vína. 

MÁTE NĚJAKÉ SPECIÁLNÍ TRIKY, JAK PŘIPRAVIT CHUTNÉ JÍDLO, KTERÉ BUDE CHUTNAT CELÉ RODINĚ, ALE KTERÉ PŘITOM NEBUDE PŘÍLIŠ KALORICKÉ? 

Při servírování jakéhokoliv pokrmu by mělo být pravidlem, že polovinu talíře tvoří zelenina, čtvrtinu bílkovina a čtvrtinu sacharid. Takže třeba knedlo vepřo zelo – polovinu talíře tvoří zelí, čtvrtinu libové maso a čtvrtinu dva knedlíky, které jsou rozpůlené, takže opticky na talíři vypadá, že jsou čtyři. A spoustu dalších nápadů získáte v materiálech společnosti STOB např. v kalendáři Kam kráčíš s recepty v kalorické a odlehčené variantě nebo v elektronickém časopise Pochutnej si se STOBem, který je zdarma na www.stob.cz. Triky a figle si můžete také vyměňovat v rámci komunitního webu na www.stobklub.cz. 

JAK NEJRADĚJI RELAXUJETE A ČÍM TIŠÍTE ROZJITŘENÉ NERVY NEBO STRES? 

Musím říci, že mám asi štěstí, ale v životě moc stresů nezažívám, a nebo díky kognitivní terapii si snažím vždy i negativní událost přeznačkovat do pozitivna. A když už – tak pohyb a výjimečně sladké. 

JAKÉ JE VAŠE MOTTO, ČI OBLÍBENÉ ŽIVOTNÍ „ MOUDRO?“ 

Téměř na všem najít něco dobrého, něco pozitivního.

Za odpovědi děkuje Filip Rosenbaum

Y2JjNj