PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Cesta kolem světa za 26 dní



Cesta kolem světa

za 26 dní

 

Hrdina Julese Verna, anglický obchodník Phileas Fogg, stihl procestovat svět za osmdesát dní.

Vy můžete absolvovat cestu kolem světa za 26 dní a zároveň se vsadit, že nic zajímavějšího už nezažijete.

 

Vítejte na Bahamách! Při každém krůčku se budete propadat o kousek hlouběji do jemného písku a o váš údiv se postarají i průzračné vody tyrkysově modrého moře. BAHAMY se navíc chlubí 320 dny ročně, ve kterých zdejší obloha nemá jedinou vadu na kráse. Za netradičními zážitky se vydejte na ostrůvek Major Cay. Zatímco budete zkoušet, kolik si toho pamatujete z plavecké abecedy, vedle vás si střihne pár elegantní temp jedno z prasátek, která si zdejší luxusní koupání dopřávají odnepaměti.

Ukáže se vám i kolumbijská CARTAGENA. Zlatý šperk inckého náčelníka ukrytý za mohutnými hradbami, které jsou součástí světového dědictví UNESCO. Nad okouzlujícími dlážděnými uličkami visí balkony pohlcené růžovými květy, z dálky zurčí kašna, v korunách stromů si notují skřivánci a vás dostane do rozpaků nadrozměrné pozadí Gertrudy, kterou na místní náměstí nechal instalovat kolumbijský rodák Fernando Botero. Nebojte se extravagance. Vyrochněte se v teplé bahenní koupeli sopky El Totumo. Říká se, že k jejímu vzniku přispěl zdejší farář, který zahnal ďábla.

Pod vysokánskými hřebeny andských štítů se v mimozemské krajině schovává Chile. Jste zvědaví, jak vypadá nejsušší poušť světa ATACAMA? Nad vyprahlou půdou se tetelí rozpálený vzduch a zasněžené vrcholky And nad okrajem horizontu proto vypadají, jako by tančily rituální tance starých Inků. Bizarní solné útvary posilují dojem, že už dávno nestojíte na Zemi. Fantazii naplno rozproudí koupání v bolivijském jezírku Laguna Verde. Sopečný kužel Licancaburu v pozadí mu dodává surrealistické charisma.

Zádumčivá vulkanická krajina RAPA NUI vám nedá spát. Všudypřítomné sochy moai upřeně zakoukané do vnitrozemí vás na Velikonočním ostrově budou hlídat ve dne v noci. Zkuste štěstí, třeba se zrovna vám podaří rozluštit rongo rongo – písmo původních Polynésanů. Možná, že pomoc se staletou hádankou najdete ve svatyni Ahu Vaihu. V jejím okolí se lenivě povalují stržené moai, kterým z hlav dávno spadly původní klobouky pukao. A schválně, najdete Te Pito o Te Henua, pupek světa?

Obyvatelé tichomořských ostrovů věří, že polynéský polobůh Mauise vylovil svým kouzelným rybářským háčkem z Tichého oceánu všechny ostrovy v této oblasti. Mezi nimi i PATNÁCT COOKOVÝCH, které voní rozkvetlými ibišky a chutnají po lahodné papáji. Při hledání neopakovatelných zážitků v pozemském ráji dejte pozor, ať vám na hlavu nespadne kokos. A až podniknete výlet do laguny Aitutaki, nezapomeňte poslat domů pohled z jedné z nejzajímavějších pošt světa, která leží na One Foot Island.

Vzhůru do rozkvetlé náruče NOVÉ KALEDONIE! V blízkosti sopečných ostrovů najdete prakticky nedotčený Île des Pins. Sněhobílé pláže, průzračné moře, azurová obloha a štědrý stín poskytovaný vzrostlými borovicemi. Věřili byste, že tento kousek světa na samém okraji ráje byl původně trestaneckou kolonií? Hlavní město Nouméa překvapí kontrastem koloniálních zákoutí s modlou moderní architektury – kulturním centrem Tjibaou. Nezapomeňte, že obklopí-li vás pozemský ráj, tak „nač hlídat čas, když ten bude pořád“. Tak se uklidňují Melanésané…

Australské letovisko CAIRNS vás naladí do objevitelské nálady. Právě tady vás čeká do slova a do písmene největší zážitek vašeho života. Velký bariérový útes. Jeden ze sedmi přírodních divů světa je největší „stavbou“ na Zemi, vidět je dokonce i z Měsíce. A to je do posledního kousku složený z drobných láčkovců! Zvědavce láká hemžící se divadýlko v barvách duhy. Užijete si neposedné rybičky, hravé delfíny, podivné sumýše a nenechte si uplavat ani dech beroucí velryby. Alternativní australský svět je tam dole a je docela potichu.

Další zastávkou bude MALAJSKÁ ČÁST BORNEA. Původní kmeny stále staví pralesní chýše, Malajci přidávají orientální mešity, Číňané ostrov zaplavují aromatem vonných tyčinek hořících v buddhistických chrámech a tečku za kulturní směsicí tvoří obřady indických Tamilů. Na Borneu ale žije i nevelká populace lesních mužů. Neznáte? No přece orangutani! V Sepiloku vyrostla záchranná stanice ohrožených zrzavých lidoopů. Projděte se po naučné lesní stezce a schválně – napočítáte všech osmdesát opičáků?

SINGAPUR vám po téměř nedotčeném Borneu způsobí kulturní šok. Životem pulsující ultramoderní kosmopolitní metropole je pověstná dokonalou čistotou, perfektním řádem a bezchybnou funkčností všeho, na co si jen vzpomenete. V Singapuru se potkává nejen celá Asie, potkává se tu dokonce celý svět. Neváhejte si užít naprosto speciální relax a zaplavte si v bazénu s nejúžasnějším panoramatickým výhledem. Obklopeni nadýchanými bělostnými mračny zůstanete ohromeni pohledem na asijské město, které nikdy nespí.

Poslední zastávkou na cestě vašich snů kolem celého světa bude MYANMAR. Díky letité izolaci se dnes návštěvníkům představuje, jak byla stvořena. Dejte si s místními šálek sladkého čaje a zadívejte se do dáli v Baganu, někdejším hlavním městě. Jeho panorama zdobí na 2200 špičatých pagod a stúp náhodně roztroušených v rozbujelé vegetaci. Na každém kroku potkáte buddhistické mnichy zamotané do karmínových rouch. Tady 15. dubna prožijete unikátní zážitek – oslavu buddhistického Nového roku. A až se druhý den probudíte, z dálky uslyšíte, jak svými choboty v korunách stromů našli svou pastvu posvátní bílí sloni.

 

7 otázek pro: TOMÁŠE CIKÁNA MAJITELE CK ESO TRAVEL

Uvažujete, jak nejlépe investovat peníze, které máte sami pro sebe? Pokud jste snili o cestě kolem světa, tak byste měli vědět, že nejbližší letadlo odlétá už 23. března 2017. Organizátor této Cesty a zároveň majitel CK ESO travel Tomáš Cikán bude na jeho palubě také.

O Cestu kolem světa soukromým letadlem je určitě velký zájem. Stává se vám, že na někoho nezbude místo?

Cesta kolem světa soukromým letadlem od ESO travel je na českém trhu jediná a zcela unikátní, takže předpokládáte zcela správně, že zájem je značný. Každý rok odmítáme zájemce, kteří si vzpomenou v prosinci a chtějí Cestu kupovat jako vánoční dárek. Tito zájemci si na splnění svého snu musejí počkat o rok déle. V březnu 2017 poletíme již pošesté.

Jak vypadá váš typický klient, dnešní cestovatel kolem světa?

Nejedná se rozhodně o nějaké excentriky, celebrity nebo jiné mediálně frekventované osoby. Diskrétnost vůči každému z klientů je pro nás prvořadou prioritou. Našimi nejčastějšími klienty jsou manželské páry středního věku, kteří jsou majiteli středně velkých nebo velkých firem, nebo je již úspěšně prodali. V posledních dvou letech se naší Cesty zúčastňuje také velká množina manželských párů, které obdržely tento exkluzivní zájezd jako dárek od svých úspěšných potomků.

Kdybyste o někoho opravdu stál, jak byste ho přesvědčil, aby se na vaši Cestu kolem světa vydal?

Hlavním argumentem je jedinečnost této Cesty. Možnost užít si během 26 dní deset exotických destinací na té nejvyšší úrovni cestování vám nikdo jiný nenabídne. Kdybyste chtěla navštívit všechna tato místa individuálně, tak strávíte spoustu času na letištích při čekání na letecké spoje, musíte stále něco organizovat, hlídat, a ve výsledku si takovou cestu vůbec neužijete.

Jak jste na tento koncept přišel? Je to váš splněný sen z dětství?

Jako majitel cestovní kanceláře mám samozřejmě sny spojené s cestováním, které považuji za tu nejlepší životní investici. Cesta kolem světa byl můj sen, a když jsem před šesti lety začal naplňovat jeho splnění, poohlédl jsem se nejprve ve vyspělém světě, jak ho realizují tam a našel jsem vzor v CK Abercrombie&Kent z USA.

Dokážete předvídat opravdu všechny nenadálé komplikace, které se mohou stát?

Předvídat ano, předpovědět ne. Na většinu komplikací jsme připraveni a předcházíme jim. Jen pro příklad uvedu, že máme na palubě tři piloty, abychom v případě indispozice jednoho z nich měli stále plnohodnotnou posádku. Jako perličku mohu uvést, že s námi cestují například i náhradní pneumatiky. Samozřejmostí je pro nás přítomnost lékaře po celou dobu naší úžasné expedice.

Vzpomenete si, jakou nejkomplikovanější situaci jste museli během Cesty řešit?

Před dvěma lety zasáhl souostroví Vanuatu ničivý cyklon, takže jsme nemohli použít naplánovaný letecký koridor na Austrálii, a proto nám nezbylo, než si prodloužit pobyt ve Francouzské Polynésii. Pokud bychom neměli vlastní letadlo, byl by to neskutečný průšvih, který by nám zájezd v podstatě zničil a ukončil. Díky naší operativnosti jsme pouze zaparkovali letadlo, zajistili klientům nejlepší hotel na Papeete a užili si prohlídku známého ostrova Tahiti.

Když zavřete oči a vzpomenete si na některou z Cest, jaký nejsilnější zážitek nebo obraz se vám vybaví?

Narychlo si vzpomínám na naše unikátní přistání uprostřed rudé australské divočiny, jen několik kilometrů od nejúžasnějšího monolitu světa – obří rudé skály Ayers Rock. Úžasným zážitkem bylo, když jsme tuto horu oblétávali naším soukromým boeingem, aby si ji klienti mohli vyfotit z ptačí perspektivy. Obdobně jedinečné přistání jsme zažili i na souostroví Galapágy, kde jsme přistáli jako první velké dopravní letadlo z Evropy.

Více informací hledejte na 
WWW.CESTYKOLEMSVETA.CZ

ZTQwZ