PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

CO S VOLNÝM ČASEM, TO BYCH VĚDĚLA OKAMŽITĚ - Otázky pro Štěpánku Duchkovou



Štěpánka Duchková (*16.11.1972), je známou moderátorkou, jejíž tvář si řada z nás spojí zejména s hlavní zpravodajskou relací televize Prima, kterou dlouhodobě uváděla, vedla diskuzní pořady K věci a Nedělní partie. V současnosti se kromě moderování nejrůznějších společenských akcí, kongresů či tiskových konferencí věnuje také přednášení novinářské etiky na Vysoké škole ekonomické v Praze, vyučování na moderátorské škole D3, nebo působí coby lektorka mediálních tréninků. V roce 2009 se stala maminkou dvojčat Adama a Jana.

DOBRÝ DEN. PODLE VÝČTU VAŠICH SOUČASNÝCH PRACOVNÍCH AKTIVIT, POKUD JSEM TEDY NĚCO V ÚVODU NEPOPLETL, MÁTE ASI DOST NAPILNO. JAK VYPADÁ VÁŠ STANDARDNÍ PRACOVNÍ DEN? Ráno bývá obvykle stejné - převoz dětí do školky a úprk na pracoviště. Jedu dělat mediální trénink nebo moderovat nějakou konferenci nebo vysílat do Českého rozhlasu nebo něco natáčet. A pak zase převoz dětí ze školky a přesun do kroužků. 

KDYŽ ZBYDE ČAS NA RELAXACI A ZÁBAVU, JAK HO NEJRADĚJI VYUŽIJETE? Když mi zbyde čas,tak vyrážím do posilovny nebo na golf. A také chodím ráda do kina nebo do divadla. Co s volným časem, to bych věděla okamžitě. Jen ho je trochu málo. 

MIMODĚK MĚ NAPADÁ - VAŠI SYNOVÉ SE KVAPEM BLÍŽÍ DO VĚKU ŠKOLÁKŮ, MÁTE UŽ JASNO O TOM, VE KTERÉ ŠKOLE BYSTE JE RÁDA VIDĚLA? Určitě bych je ráda viděla ve škole, která se hodně věnuje jazykům. Podle toho vybíráme. Já sama jsem od první třídy chodila na němčinu a dodnes je to jazyk, který mám stále pod kůží, i když ho nepoužívám tak často. S angličtinou jsem začala až v 15 letech a to už bylo pozdě. Domluvím se, ale není mi to blízký jazyk. Učila jsem se i francouzsky, ale to byla nutnost, protože jsem před lety trávila hodně času na švýcarsko-francouzských hranicích a nedomluvit se, byl velký handicap. A teď se aktuálně učím španělsky. Ale je fakt, že čím je člověk starší, tím mu to pomaleji leze do hlavy.

KDYŽ ZAVZPOMÍNÁTE NA VLASTNÍ DĚTSTVÍ A POTOM SE COBY MAMINKA PODÍVÁTE NA DNEŠNÍ DOBU, V ČEM SPATŘUJETE NEJVĚTŠÍ ROZDÍL? Dnešní děti mají mnohem větší vyžití, než jsme měli my. Mamka mi vyprávěla, že jsem strávila útlé dětství na zahradě, protože nebylo moc kam chodit. Leda do divadýlka Solidarita nebo do kina Mír v pražských Strašnicích, odkud jsem rodák. Herny a sportoviště pro nejmenší tehdy neexistovaly. No, ale jak vidíte, i na zahradě jsem ve zdraví přežila. 

RÁDA PRÝ HRAJETE GOLF. JAK JSTE SE K TOMUHLE UŠLECHTILÉMU SPORTU DOSTALA A CO VÁS NA TOM NEJVÍC BAVÍ? Ke golfu jsem se dostala asi před deseti lety přes kamarády v Liberci. Sportuju ráda, ale nejsem žádný sportovní přeborník, takže to podle toho vypadá i s golfem. Nejvíc mě na něm baví, že si během čtyř až pěti hodin, co jdu osmnáctku, úplně vyčistím hlavu a rozhýbu tělo. A také, že mohu být celou dobu se svým partnerem, který také hraje golf. Loni jsem si ho užila, protože jsem moderovala a zároveň hrála sérii golfových turnajů. 

MŮŽU POPROSIT O TAKOVÝ KRÁTKÝ VZPOMÍNKOVÝ MEDAILÓNEK NA TÉMA: JAK A PROČ JSEM SE STALA MODERÁTORKOU? Na konci 90. let jsem pracovala na Primě jako redaktorka odpoledního regionální vysílání a tam se uvolnilo místo moderátorky. Začátky byly krušné. Pořád jsem čekala, že někdo přijde a řekne: paní Duchková, zítra už nechoďte, nedá se na to dívat. Ale nikdo nepřišel, takže jsem pak začala moderovat hlavní zpravodajskou relaci i politické diskuse K věci a Nedělní partie. Bylo to krásných deset let. 

V NEJRŮZNĚJŠÍCH ČLÁNCÍCH VELMI ČASTO (A PO PRÁVU) LICHOTÍ VAŠÍ POSTAVĚ. ZAJÍMALO BY MĚ, JAKÁ JE SKLADBA VAŠEHO JÍDELNÍČKU, DRŽÍTE-LI NĚJAKÉ DIETY, ZKRÁTKA, JAK K CELÉ OTÁZCE ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU PŘISTUPUJETE VY. Ke zdravé výživě přistupuju velmi zodpovědně. Jak se totiž přestanu hlídat, hned to začne být v některých partiích vidět. Každý den poctivě snídám ovesnou kaši. Pak svačím jogurt a ovoce, pak obědvám maso, zeleninu a přílohu. A každé odpoledne vypiju kefír a sním nějakou zeleninu. Večer opět maso, sýr a zeleninu. Tak to dělám poctivě každý den. Ale také mám své hříchy - chutná mi pivo a víno. 

Z MÉDIÍ (KTERÝM ZKRÁTKA NIC NEUJDE), VÍME TAKÉ, ŽE JSTE PODSTOUPILA DROBNÉ CHIRURGICKO-KOSMETICKÉ ZÁKROKY V OBLASTI OBLIČEJE. JAK JSTE BYLA OSOBNĚ SPOKOJENA, NEJEN S VÝSLEDKEM, ALE I S CELKOVOU PÉČÍ A PŘÍSTUPEM LÉKAŘŮ? U pana doktora Libora Kmenta na klinice Esthé jsem si nechala operovat horní víčka a jsem nadšená. Nemám vůbec žádné jizvy a vypadá to, jak když moje oči takto vypadaly odjakživa. Nechala jsem si od něj odstranit i pihu na tváři a na ruce a není tam vůbec nic vidět. Prostě špičková práce. Navíc je to milý a empatický doktor, kterého pacient zajímá a nebere ho jako housku na krámě. Částečně pracuje i v nemocnici Na Bulovce, protože jak sám říká, „chce zůstat nohama na zemi“.

JAK ČASTO MÁME MOŽNOST NARAZIT NA VÁS V LÉKÁRNĚ A PRO JAKÝ PRODUKT TAM NEJČASTĚJI CHODÍTE? Do lékárny chodím často a ráda, protože v nabídce mají i různé kosmetické doplňky, což mám ráda. Nejčastěji ale, bohužel, chodím pro Panadol, Nurofen, Bromhexin a náplasti. Kdo má malé děti, tak chápe...

JAK JE DOBRÝM ZVYKEM, OPTÁM SE I NA TO, JESTLI MÁTE NĚJAKÉ OBLÍBENÉ MOTTO, ZVOLÁNÍ, VÝKŘIK, KLETBU, MOUDRO, NEBO TAK PODOBNĚ, KTERÉ S OBLIBOU POUŽÍVÁTE? V jednom kostele jsem dostala před lety kartičku s českou moudrostí: Modlitbou nezmeškáš, almužnou nezchudneš, postem neonemocníš. A to mě, byť jsem nevěřící, tak oslovilo, že kartičku mám stále schovanou a když jsem moc rozjetá, tak ji vyndám a zamyslím se nad sebou. 

HARD CORE, PUNK, HIP HOP, TO JSOU PRÝ VAŠE OBLÍBENÉ HUDEBNÍ STYLY, JAKÉ MÁTE OBLÍBENÉ INTERPRETY? To bývávalo. Dnes mám nejraději Tonyho Bennetta a Franka Sinatru. 

ZADALA JSTE SI NĚJAKÉ NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ? Že se pořádně opřu do španělštiny, abych se zlepšila.

ČASTO JEZDÍTE NA DOVOLENOU DO ŠPANĚLSKA, ČÍM VÁM TAHLE ZEMĚ NEJVÍC UČAROVALA? Jezdíme tam do města Javea, kde nejsou žádné velké hotely a žádné promenády pro tisíce turistů. Jsou tam přátelští lidé, skvělá kuchyně, krásná příroda, čisté moře. A navíc už jsem začala trochu rozumět španělsky, takže o to je mi tam veseleji. 

NA CO SE V NEJBLIŽŠÍ DOBĚ NEJVÍCE TĚŠÍTE? Na Velikonoce, protože jedeme do Španělska. Jsou tam krásná golfová hřiště, tak už si jdu pomalu čistit hole.Za odpovědi děkuje Filip Rosenbaum
 

NTAxND