PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

CO SE V MLÁDÍ NAUČÍŠ, VE STÁŘÍ JAKO KDYŽ NAJDEŠ



Průzkum, zaměřený na konzumaci zeleniny mezi českými kojenci a batolaty ve věku 7 – 24 měsíců, který v průběhu února letošního roku realizovalo Poradenské centrum Výživa dětí, ukázal, že téměř 80 % dětí zařazených do průzkumu konzumuje menší než doporučenou denní dávku zeleniny. Přitom právě kojenecký a batolecí věk je pro položení základů stravovacích návyků naprosto klíčový.

ZELENINKA NE-E!

Pro děti ve věkové kategorii 13 – 24 měsíců je doporučená denní dávka zeleniny cca 100 g, toto množství by mělo být rozděleno optimálně do 2 – 3 dávek během dne. Většina batolat toto množství ve svém jídelníčku ale ani zdaleka nemá. Průzkum totiž ukázal, že doporučenou denní dávku zeleniny dostává pouze přibližně 20 % batolat. Přesněji řečeno byl nedostatek zeleniny zjištěn u 87 % dětí ve věkové kategorii 13 – 18 měsíců a u 69 % dětí ve věkové kategorii 19 – 24 měsíců. Zarážející je také velmi malý počet konzumovaných druhů - přibližně 73 % dětí konzumuje 5 a méně druhů zeleniny! V každém běžném supermarketu je přitom v každodenní nabídce přibližně 20 – 30 druhů čerstvé zeleniny. Je nasnadě, že čím větší je pestrost nakupované zeleniny v domácnosti, tím více možností úprav se nabízí, což dostatečnou konzumaci zeleniny podporuje. Je tedy škoda, že je tato nabídka tak málo využívána.
Vzhledem k tomu, že zelenina se v uznávaných výživových pyramidách pro děti nachází ihned nad kategorií cereálie a obiloviny, je evidentní, že by měla v jídelníčku zaujímat skutečně významné místo a v žádném případě by neměla být pouze doplňkovou skupinou potravin.
Nedostatek zeleniny v jídelníčku téměř 80 % českých batolat je obrovská hrozba pro jejich budoucí zdraví. Není to ale jediný nešvar. Vedle nedostatečného množství je dalším problémem nedostatečná rozmanitost podávané zeleniny. Více než 70 % dětí dostává na svůj talíř 5 a méně druhů. Mezi nejčastěji konzumovanou zeleninu patří mrkev, brokolice, petržel, celer, hrášek a květák. Naopak vůbec se v nich neobjevil např. chřest. Rodiče preferují spíše vařenou formu před syrovou. Z převážné části pak zelenina pochází z obchodu a to jak syrová a mražená, tak ve formě hotových příkrmů.

ŽE DÍTĚTI NECHUTNÁ JSOU VÝMLUVY!

Ze strany rodičů se často setkáváme s argumenty, že jejich dítěti zelenina prostě nechutná a tím je pro ně odmítání zeleniny vyřešeno. Pokud se v takovém případě jedná o kojence či batole, tzn. dítě ve věku do 36 měsíců, je taková argumentace zcela neopodstatněná, dalo by se říci alibistická. V tomto věku se totiž stravovací návyky, stejně jako preference různých chutí, teprve utváří. Je proto nutné dětem i odmítanou zeleninu podávat opakovaně, aby mělo čas novou chuť přijmout. Než dítě novou chuť jakékoliv potraviny, zeleninu nevyjímaje, přijme, potřebuje běžně i 15 opakování. Pokud rodiče vytrvají a bez nepříjemného nucení zeleninu prostě nabízí, v ideálním případě si na ní před zraky svých nejmenších také pochutnávají, výsledek se zcela jistě dostaví. Touto investicí zajistí dítěti žádoucí chuťové preference a stravovací návyky, které mu zůstanou po celý život. Dítě, kterému rodiče tento vklad dají, téměř jistě nebude v dospělosti patřit k těm, kteří zeleninu považují jen za dekorační prostředek na talíři plném lákavějších dobrot.

materiály Poradenského centra Výživa dětí

 

ODI5MjEyO