PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Jak na cestovatelský průjem?



Jak na cestovatelský průjem?

MUDr. Barbora Šumíčková
Infekční oddělení, Uherskohradišťská nemocnice a. s.

Průjem patří mezi nejčastější onemocnění u osob cestujících do zahraničí. Vysoké riziko je především u cestovatelů do rozvojových zemí Středního východu, jižní a jihovýchodní Asie, Afriky a Střední a Jižní Ameriky. Příčinou potíží jsou nejčastěji bakterie, v menší míře viry a paraziti.
Průjem vzniká většinou během pobytu v zahraničí nebo do deseti dní po příjezdu, dochází k vyprázdnění více než tří vodových stolic, mohou být i další příznaky jako jsou křečovité bolesti břicha, horečka, nausea, zvracení, krev ve stolici.
Přenos nákazy je většinou fekálně-orální. Nebezpečí představují nedostatečně tepelně upravené potraviny, dále ovoce a zelenina, které nelze oloupat, jídla v pouličních stáncích, která jsou ohřívaná při nízkých teplotách, nápoje s kostkami ledu, pití nepřevařené vody a její náhodné spolknutí při sprchování nebo při čištění zubů.
Nejčastější bakteriální příčinou potíží bývají enterotoxické kmeny bakterie Escherichia coli, dále campylobactery, salmonely a shigelly. V menší míře mohou průjem způsobit také viry – rotaviry, adenoviry a noroviry. Parazitiční prvoci jako je Giardia lamblia nebo Entamoeba histolytica způsobují spíše chronické průjmy. Průjem může být i neinfekční, způsobený změnou stravovacích zvyklostí, stresem při cestování, požitím toxinů produkovaných bakteriemi ve stravě. Dále může být průjem průvodním znakem řady jiných infekčních chorob jako je například malárie, legionelóza či horečka dengue.
Při lehčím průběhu průjmu mívá nemocný zhruba tři řídké stolice denně, onemocnění neomezuje jeho běžné aktivity a potíže do několika dní odezní. Pokud průjem trvá déle než tři dny, neodezní při symptomatické léčbě, omezuje plánované činnosti, je vhodné navštívit lékaře. Při těžším průběhu, kdy má pacient šest a více vodnatých stolic denně, bolesti břicha, horečku, krev ve stolici, je malátný, zvrací, může dojít k závažné dehydrataci, a proto je vhodná hospitalizace.
U pacientů s prokázaným infekčním onemocněním jako je cholera, amébová dysenterie či shigelóza je nařízena povinná izolace na lůžkovém oddělení nemocnic.
Ke stanovení etiologie onemocnění slouží nejčastěji kultivace stolice a opakované parazitologické vyšetření stolice pod mikroskopem.

Léčba
Základem léčby cestovatelského průjmu je dostatečná hydratace a užití protiprůjmových prostředků. K perorální rehydrataci jsou vhodné roztoky s ionty a glukózou, nevhodné naopak perlivé nápoje s kofeinem, neředěné ovocné džusy a alkohol. K dispozici jsou průmyslově vyráběné orální rehydratační roztoky, které rozpustíme v převařené vodě. Rehydratační roztok si můžeme i vyrobit smícháním 8 lžiček cukru a 1 lžičky soli, rozpuštěním v jednom litru vody a doplněném šťávou ze dvou pomerančů. Je třeba dodržovat dietu, strava by měla být odlehčená, bez mléčných výrobků, vhodné jsou suchary, piškoty, vařená rýže, mrkev, brambory, a banány.
Ke zmírnění obtíží u lehčích a středně těžkých stavů dále využíváme symptomatickou léčbu. Mezi tyto prostředky patří probiotika, mukoprotektory, adsorbencia, antimotilika, antisekretorika a střevní desinficiencia.
Kauzální léčba pomocí antibiotik je nutná při těžším průběhu onemocnění, dále v místech, kde není dostupná lékařská péče, u rizikových pacientů, zejména imunokompromitovaných a
polymorbidních.


Symptomatická léčba

Probiotika
Probiotika obsahují živé mikroorganismy, nejčastěji bakterie, které se přirozeně vyskytují v gastrointestinálním traktu. Pomáhají při trávení, zvyšují imunitu. Jsou dostupné ve formě kapek či kapslí pro dospělé i děti již od novorozeneckého věku. Jejich užívání jako prevence cestovatelského průjmu je sporné, vhodnější jsou spíše v kombinaci s jinými symptomatickými léky při lehčí formě průjmu.

Mukoprotektory
Mezi mukoprotektory patří tanát želatiny, který je zároveň i nejnovějším přípravkem k léčbě akutního i chronického průjmu. Vytváří film na povrchu sliznice, kterou tak chrání před působením patogenů, urychluje jejich vylučování a neutralizuje zánětlivé procesy. Výhodou u dětské varianty je menší množství přípravku a neutrální chuť. Neovlivňuje vstřebávání léků a je možné podávat jej i novorozencům. Novinkou je jeho kombinace s probiotikem - tyndalizovanými mléčnými bakteriemi. V této formě si bakterie zachovávají pozitivní vlastnosti probiotik a nejsou schopny se množit, jsou tedy bezpečnější pro imunokompromitované pacienty.

Adsorbenty
Aktivní uhlí se vyrábí z uhlí nebo ze dřeva a má silné adsorpční vlastnosti. Nevstřebává se v gastrointestinálního traktu, váže na sebe patogeny a toxiny, snižuje plynatost. Výhodou je využití i u neinfekčních průjmů, při intoxikaci. Nevýhodou přípravku je barvení stolice do černa a horší vstřebávání jiných současně podávaných léků. Nelze použít u dětí do 3 let.
Diosmektit je adsorbent na bázi jílu, zvyšuje množství ochranného hlenu na sliznici střeva, je schopen vázat toxické látky, snižuje bolesti břicha u funkčních průjmů. Je vhodný pro děti od 2 let. Může ovlivnit vstřebávání ostatních léčiv, způsobovat zácpu.
Polymetylsiloxan polyhydrát je hydrogel kyseliny metakřemičité, ve formě perorální suspenze. Používá se v léčbě akutního i chronického průjmu. Mohou jej užívat i děti od 1 roku. Ovlivňuje vstřebávání jiných léčiv, může způsobovat zácpu.

Antimotilika
Loperamid zahušťuje stolici a snižuje její četnost. Slouží k léčbě akutního i chronického průjmu.  
Výhodou je možnost využití při delší cestě v hromadném dopravním prostředku. Nevýhodou je kontraindikace pro děti do šesti let, nesmí být použit při známkách invazivního infekčního průjmu a u pacientů s neprůchodností střev.

Antisekretorika
Racekadotril snižuje nadměrnou sekreci vody a iontů, působí výlučně ve střevě. Je možné jej použít jen u akutního průjmu, ve formě suspenze je vhodný i pro děti starší 3 měsíců.

Střevní desinficiencia
Kloroxin je střevní desinficiens, které má bakteriostatické, fungicidní a antiprotozoární vlastnosti. 
Z bakterií, které způsobují cestovatelské průjmy, jsou citlivé pouze shigelly, z protozoí giardie a améby, dohromady ale tyto patogeny způsobují jen malou část uvedených průjmů. Je možné jej použít u postantibiotických dysmikrobií. Není vhodný pro děti o váze do 40 kg.
Nifuroxazid lze využít k léčbě akutního bakteriálního průjmu, bez známek invaze. K dostání je pouze na recept. Kontraindikován je pro léčbu u dětí mladších 6 let.

Kauzální léčba

Antibiotika
Antibiotika slouží ke kauzální léčbě cestovatelského průjmu, jehož původcem jsou bakterie a parazité. Je možné je využít i v pohotovostní samoléčbě nebo jako chemoprofylaxi v případě špatně dostupného zdravotnického střediska. Nevýhodou je potlačení vlastní střevní mikroflóry a zvyšování resistence na antibiotika. Je možné je získat pouze na lékařský předpis.
Rifaximin je indikován k léčbě akutních a chronicky střevních infekcí způsobených grampozitivními a gramnegativními bakteriemi. Používá se u dospělých a dětí od 12 let. Podává se 200 mg každých 6 hodin.
Cotrimoxazol je určen k léčbě těžšího průběhu průjmu, způsobeného salmonelami a shigellami. Podává se 960 mg 2x denně.
Ciprofloxacin je antibiotikum ze skupiny chinolonů. Je vhodný k léčbě cestovatelského průjmu, shigelozy a cholery. Podává se 500 mg 2x denně. Ciprofloxacin není vhodný pro děti a těhotné ženy, nevýhodou je také zvyšující se resistence.
Metronidazol patří mezi antiprotozoika, působí především na infekce způsobené anaerobními bakteriemi a parazity, jako jsou améby a giardie. Je vhodné pro dospělé a děti od tří let.

Prevence
Mezi zásadní preventivní opatření patří výběr destinace s ohledem na věk a zdravotní stav cestovatele.
Nezbytné je dodržování základní hygieny, řádné umývání, eventuálně desinfekce rukou před jídlem. K vaření, pití a čištění zubů je třeba používat jen nezávadnou vodu, převařenou, či uzavřenou v originálních lahvích, naopak nepoužívat kostky ledu do nápojů. Ovoce a zeleninu je nutné před jídlem umýt a oloupat. Syrovou stravu, jako jsou saláty, či dary moře, stejně jako dlouho ohřívaná jídla z pouličních stánků je lépe neochutnávat.
Částečnou ochranu před cestovatelským průjmem způsobeným E. coli poskytuje vakcína proti choleře, přesto i po aplikaci je nutné dodržovat zásady hygieny.

 

YzQ5MTg