PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Jak vylepšit vzhled jizev, strií a nesjednoceného odstínu pleti?




Jizva, která vzniká při hojení kožních ran, bývá na kosmeticky exponovaných místech velmi negativně vnímána. Tomu, že se porušení integrity kůže hojí jizvou, nelze zabránit. Když se jizva vytvoří, lze ji pomoci zhojit tak, aby byla co nejméně patrná. Jizva vyzrává od 3 do 6 měsíců, někdy to však mohou být až 2 roky. Zpočátku dochází k zarudnutí jizvy, která je barevně nápadná, s odstupem několika měsíců dojde k jejímu vyblednutí. V optimálním případě nakonec najdeme na kůži jen tenkou bledou linii v místě, kde byla jizva původně. Jizvy sice nemůžeme nikdy definitivně odstranit, ale můžeme je učinit minimálně kosmeticky patrnými. Vedle normálního hojení jizev se může vyskytovat patologické hojení, kdy dochází k tvorbě atrofických, keloidních nebo hypertrofických jizev. • Atrofické jizvy vznikají kvůli nedostatku vláken pojivové tkáně a výsledná jizva je ponořená pod úroveň okolní kůže (např. jizvy po akné). • Hypertrofické jizvy jsou naopak výsledkem nadprodukce vláken pojivové tkáně během hojení nebo těsně po zahojení rány. Jizva má tendenci vystupovat nad úroveň okolní kůže, ale nerozšiřuje se mimo oblast původního poranění. • Koloidní jizvy přerůstají ránu a vybíhají svými cípy do okolí na zdravou kůži. Vznikají v okamžiku, kdy po zhojení tělo nadále produkuje kolagen. Mohou se objevit kdekoliv na těle, ale nejčastěji se vyskytují nad hrudní kostí, na uších, trpí jimi pacienti s více pigmentovanou kůží.

ZÁKLADNÍ PÉČE O JIZVY

Abychom snížili riziko nežádoucího hojení a urychlili vlastní vyzrávání normálně se hojící jizvy, musíme dodržovat určitá opatření. Každou jizvu je vhodné promašťovat, aby nedocházelo k přesychání kůže. Dále je nutno jizvu chránit před slunečním zářením nejméně první 3 měsíce po výkonu pomocí krémů s vysokým UV faktorem. Ideálním přípravkem v péči o jizvy je Bi-Oil, který představuje kombinaci rostlinných extraktů a vitamínů přidaných do olejového základu. Neokysličený olej umožňuje zachovat účinnost rostlinných extraktů a vitamínů. Přelomová složka PurCellin Oil™ mění celkovou konzistenci Bi-Oilu a činí ji lehkou a nemastnou. Přípravek Bi-Oil je dobře roztíratelný, snadno se aplikuje a pokožka ho okamžitě absorbuje. Ošetřená pleť je jemná, hebká a vláčná. Bi-Oil pomáhá vylepšit vzhled jizev, strií a nestejného odstínu pokožky. Je rovněž vysoce efektivní pro stárnoucí a dehydrovanou pokožku. O kvalitě přípravku Bi-Oil svědší fakt, že získal již 135 ocenění v oblasti péče o pokožku a od svého celosvětového uvedení v roce 2002 představuje nejprodávanější produkt na jizvy a strie v 16 zemích. Klinické studie proDERM, 2010, dokazují zlepšení stavu jizev u 92 % osob po 8 týdnech aplikace přípravku Bi-Oil. Zlepšení stavu existujících strií zaznamenalo 100 % osob po 8 týdnech ošetřování přípravkem Bi-Oil. Klinická studie MEDUNSA, 2005, potvrdila zlepšení sjednocení tónu pleti po 6 týdnech ošetřování přípravkem Bi-Oil u 93 % účastníků.

KDE VŠUDE NÁM MŮŽE BI-OIL POMOCI? 

Přípravek Bi-Oil je ideální v péči o jizvy, kdy pomáhá vylepšit vzhled nových, ale i starých jizev. Přípravek Bi-Oil můžeme doporučit preventivně proti striím tvořících se během těhotenství, prudkého růstu v dospívání a období rychlého přibývání na váze. Rovněž je velmi vhodný k vylepšení vzhledu již existujících strií. Bi-Oil zlepšuje vzhled pigmentových skvrn a kožních vad způsobených hormonálními výkyvy, zesvětlením pleti a nadměrným opalováním. Bi-Oil sjednocuje tón pleti a zlepšuje stav stárnoucí pleti, přičemž jej lze aplikovat na obličej i na tělo. Bi-Oil je také velmi vhodným přípravkem v péči o dehydratovanou pokožku, jelikož jí doplňuje přírodní oleje. Dehydratací trpí zejména pleť vlivem nepříznivého počasí, centrálního vytápění, klimatizace apod.

JAK SPRÁVNĚ BI-OIL POUŽÍVAT? 

Bi-Oil se aplikuje dvakrát denně po dobu minimálně tří měsíců. Během těhotenství jej doporučujeme aplikovat od počátku druhého trimestru na všechny oblasti, jež jsou náchylné k tvorbě strií, tj. bříško, prsa, stehna, zadeček. Rozsah trápení s jizvami může být velmi široký. Pro většinu z nás bývá těžké přijmout, že nám na těle zůstala jizva. Snažíme se ji skrývat pod oblečením, maskovat líčidly, citlivý člověk se uchýlí do ústraní. Jizvy na těle by neměly být jizvami pro duši. Kromě důsledné péče o jizvu pomocí konzervativních metod máme k dispozici estetickou a plastickou chirurgii, situaci lze probrat s psychologem.

.

Zdroje: u autorky

Y2I5YjU