PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

„KAŽDÝ Z NÁS JE OJEDINĚLÁ BYTOST, KTERÁ BY SE MĚLA SNAŽIT UVÉST DO ŽIVOTA NĚCO OPRAVDU NOVÉHO!“ Otázky pro Janu Adámkovou



JSTE PŮVODNÍM POVOLÁNÍM UČITELKA, CO JSTE VLASTNĚ UČILA? 


Tři roky jsem učila na druhém stupni základní školy v Praze 4 český jazyk, anglický jazyk a tělesnou výchovu.

JAKÉ TO BYLO?

Bavilo mě to. Pocházím z učitelské rodiny. A tak pro mne kantořina nebyla žádná novinka, (pozn.redakce oba rodiče vyučují na střední škole) dá se říci, že od malička jsem měla možnost sledovat , jak moji rodiče se studenty pracují a musím říct, že to pro mne bylo velice inspirativní. 

BYLA JSTE PŘÍSNÁ? MĚLA JSTE SE ŽÁKY NĚJAKÉ KONFLIKTY?

Přísná jsem byla a dodneška jsem jen tehdy, když to situace opravdu vyžaduje. Chci aby moji studenti opravdu uměli. Pokud se týká autority jako takové, nikdy jsem v tomto ohledu s nikým neměla problém. Domnívám se, že pokud kantor přistupuje k žákům lidsky, ale zároveň je z něho cítit přirozená autorita, ke konfliktům nedochází. 


HLÁSÍ SE K VÁM NĚKTEŘÍ TEĎ, KDYŽ JSTE SLAVNÁ? UŽ VÁS NĚKDY POZVALI NA TŘÍDNÍ SRAZ?

Z žáků, které jsem učila na základní škole jsou už dnes dospěláci. Musím říct, že jsem na všechny opravdu moc pyšná. S některými se vídám osobně, někteří mi občas napíší, jak se jim daří. A co se týká vašeho dotazu ohledně slávy, pak se domnívám, že to v tomto případě nehraje žádnou roli. Buď byl člověk dobrý kantor nebo ne - na tom záleží ze všeho nejvíc. Ostatní už je jen přidané pozlátko. 

POMOHLO VÁM TO POVOLÁNÍ NĚJAK, KDYŽ JSTE ZAČALA MODEROVAT?

Samozřejmě. Zejména při konkurzu na moderování TV Nova jsem měla výhodu v tom, že jsem byla zvyklá mluvit před mnoha lidmi. Navíc podle mne mají tyto profese něco společného. Lidé, ke kterým mluvíte, vám případné chyby jen tak neodpustí. Neustále jste pod drobnohledem, požaduje se po vás fundovanost v oboru a samozřejmě i jistá disciplinovanost. Jinak člověk prostě nemá šanci nic takového věřte dělat. 


KDO TO MÁ DNES VE SPOLEČNOSTI TĚŽŠÍ - UČITEL NEBO MODERÁTOR?

To se přece nedá posoudit jen tak jednoduše „ od stolu.“ V každé profesi najdete plusy i mínusy. Podle mne ale stále platí, že buď je ten člověk profesionála nebo ne. Otázka financí už je však druhá věc. Kantoři podle mne dosud nejsou za svou práci ohodnoceni tak, jak by si zasloužili.


ČÍM JSTE CHTĚLA BÝT JAKO MALÁ HOLKA? CO BYL TENKRÁT VÁŠ NEJVĚTŠÍ SEN?

Jako úplně malá jsem snila o tom, že jednou budu princeznou. (pozn.red.směje se) Na základní škole jsem už měla celkem jasno v tom, že buď budu cestovat nebo se stanu učitelkou. Druhá varianta mi o pár let později vyšla. 


VZPOMÍNÁTE NA DĚTSTVÍ RÁDA? JAKÉ TO BYLO? NA CO JSTE SI NEJRADĚJI HRÁLA?

Z dětství mám řadu hezkých vzpomínek, s rodiči jsme byli parťáci a s bráchou jsme se od nich měli šanci hodně naučit. Hodně nás podporovali ve všeobecném vzdělání, vedli nás k hudbě, studiu jazyků, ke sportu. Stejně tak to dělám i já se svými dětmi. 


A JAK SE TO TAK SEMLELO, ŽE JSTE SE PAK JAKO MODERÁTORKA DOSTALA DO NOVY?

Jednoduše. Prostě jsem se přihlásila na konkurz a vyhrála ho. 

MUSELA JSTE SE SLOŽITĚ ROZHODOVAT?

Chtěla jsem zkusit něco nového. A já mám výzvy ráda. 


ASI TO HODNĚ ZMĚNILO VÁŠ ŽIVOT, V ČEM NEJVÍCE?

Asi ve ztrátě soukromí. Nestane se, že bych vyšla ven na ulici bez toho, že by mě někdo neoslovil a nezeptal se, jaké bude počasí. Zejména teď před prázdninami se mě ptají, jak to bude zrovna vypadat tam a tam a jaké počasí bude třeba za měsíc.

 
CO JE TEĎ PRO VÁS NEJDŮLEŽITĚJŠÍ?

Moje rodina a samozřejmě zdraví, bez nich se prostě neobejdu. 


PŘEMÝŠLÍTE O TOM, CO BUDETE DĚLAT AŽ S TÍMTO POVOLÁNÍM SKONČÍTE? BUDETE SE VĚNOVAT NOVÝM ADEPTŮM TOHOTO POVOLÁNÍ? NĚCO UŽ V TOMTO OHLEDU PODNIKÁTE ŽE? CHTĚLA BYSTE TŘEBA I ZKUSIT NĚCO JINÉHO?

Moje práce mě baví. Je celkem zbytečné si teď lámat hlavu tím, co bude „ až.“ V současné době zároveň vyučuji v Moderátorské škole D3, přednáším v Institutu progresivní komunikace a spolupracuji na celé řadě projektů s Katedrou českého jazyka PF Univerzity Palackého v Olomouci. Ani v budoucnu se tedy nudit nebudu. 


KDO JE NEBO BYLA NEJLEPŠÍ ČESKÁ MODERÁTORKA? DÍVÁTE SE NA NĚKOHO JAKO NA SVŮJ VZOR?

Víte, já moc vzory neuznávám. Každý z nás je ojedinělá bytost, která by se měla snažit uvést do života něco opravdu nového, být originálem a nesnažit se být něčí kopií. Když ale chcete slyšet jméno moderátorky, kterou uznávám nejen po profesní stránce ale i lidské stránce, pak je to určitě paní Kamila Moučková. 

JAK VAŠI PRÁCI KOMENTUJÍ SYNOVÉ?

Z toho že pracuji v televizi, neděláme doma vědu. Je to prostě povolání jako každé jiné a moje děti to tak snad i berou. Snad jen od staršího syna dostanu upozornění, ať s tím počasím něco udělám, že už prší tři dny za sebou. 


KAM S NIMI LETOS POJEDETE NA DOVOLENOU? MÁTE NĚJAKÉ OBLÍBENÉ MÍSTO, KAM SE VRACÍTE?

Mohu vám prozradit jen tolik, že se chystáme vyjet na čtrnáct dní někam k moři. Více po mně prosím nechtějte vědět. Snažíme se, aby naše soukromí alespoň o prázdninách bylo opravdu soukromé. 


PRO CO CHODÍTE NEJČASTĚJI DO LÉKÁRNY? JAKÉ JE PODLE VÁS ÚROVEŇ A KVALITA SLUŽEB V LÉKÁRNÁCH? CO TAM JEŠTĚ CHYBÍ?

Do lékárny zatím naštěstí chodím jenom sporadicky a to většinou v období chřipek, kdy potřebuji koupit nějaké léky pro své děti. Těžko tedy mohu nějak zásadněji posuzovat, co v lékárnách ještě chybí. Kvalitou služeb jsem do dnešního dne spokojena. 


KTERÉ TŘI VĚCI NEZBYTNĚ ČLOVĚK POTŘEBUJE ABY BYL ŠŤASTNÝ?

Zdraví, lásku a rodinu. Bez toho bych žít asi opravdu nemohla. 

Zdeněk Rosenbaum 
 

NWRjMmRjM