PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

MODERNÍ METODY OMLAZENÍ PLETI



Omlazení pleti je snem mnoha žen. Estetická medicína nám nabízí stále nové technologie, jak efektivně odstranit vrásky a zpevnit pleť, pojďme si je tedy blíže představit. 

LÉKAŘSKÉ METODY OMLAZENÍ PLETI

Rejuvenace představuje procesy, které jsou schopny ovlivnit produkci kolagenu a jeho remodelaci, eventuálně jsou schopny zvýšit produkci elastických vláken a dalších proteinů, což se klinicky projevuje redukcí vrásek, zvýšením kožního tonu a smrštěním (vypnutím) tkáně. Dermatologové mají v rukou celou škálu možností od botulotoxinu přes výplňové materiály, ablační i neablační lasery, přístroje pracující na principu radiofrekvence, chemický peeling až po řadu topických přípravků. Výběr rejuvenace se řídí typem pleti a požadavky klienta. Rejuvenaci lze provádět na bázi mezoterapeutických metod, kdy se do kůže injektuje roztok vitamínů či hyalurony pro zlepšení výživy a hydratace. Tato péče působí jakoby zevnitř, proto ji můžeme kombinovat s dalšími metodami.

BOTULOTOXIN

Botulotoxin uvolňuje svalové křeče a blokuje přenos nervového impulzu na motorické ploténce svalu. Dříve se botulotoxin využíval u nemocí hyperaktivity svalů, třesu a křečí, zatímco dnes nám pomáhá vyhladit hluboké vrásky na čele a v horní části obličeje. Nejčastěji bývá botulotoxin aplikován mezi obočí, dále v oblasti čela nebo očí a omezeně v okolí úst. Několikrát představitelé nových rejuvenačních metod tvrdili, že botulotoxinu zvoní hrana. Jedná se však o jednoduché a účinné omlazení, proto se stále těší velké oblibě. Lékař látku aplikuje několika velmi jemnými vpichy do problémové partie obličeje. Místo ošetření lze lokálně znecitlivit krémem, ale aplikace je ve své podstatě natolik nenáročná, že lokální anestezie není nutná. V místě aplikace botulotoxin přeruší nervosvalové spojení a tím zabrání mimickému svalu v jeho smršťování, jež je hlavní příčinou tvorby mimických vrásek. Tento efekt trvá čtyři a více měsíců, postupně odeznívá a po odeznění je vhodné aplikaci zopakovat. Zároveň už nedochází k návratu smršťovací schopnosti svalu v původní míře. Smršťovací funkce se snižuje, časem se zcela potlačí a vráska se přestává tvořit. Opakováním se prodlužuje trvanlivost žádaného efektu a intervaly návštěv. V praxi většinou po čtvrté aplikaci dochází pacient cca jedenkrát ročně. Pokud se např. po několika letech rozhodne nepokračovat v aplikacích, stav se nezhorší, ale vrátí do doby před aplikací botulotoxinu. 

VÝPLŇOVÉ MATERIÁLY

Výplňové materiály jsou přípravky určené k injekčnímu vyplňování vrásek a rýh. Využívají se také při korekci jizev v obličeji a na těle, slouží i ke zvětšování rtů. Celosvětově nejoblíbenějšími výplňovými materiály jsou hyalurony (gely na bázi kyseliny hyaluronové). Kyselina hyaluronová má řadu fyziologických funkcí jako udržování struktury tkání, jejich lubrikaci a ochranu. Reguluje výměnu živin mezi buňkami, obsah vody ve tkáních a vytváří prostředí pro dělení, migraci a adhezi buněk. Během fyziologického stárnutí a také při onemocněních ze zevních vlivů (např. expozice UV světlu) dochází k poruše její normální funkce a snížení schopnosti hojení. 

MEZOTERAPIE

Na obličeji, krku a dekoltu dochází stárnutím kůže k úbytku kolagenních a elastických vláken a tkáňové vody. Kůže vysychá, ztrácí lesk a pevnost, povoluje a objevují se první vrásky. Pomocí tenké jehly a povrchových vpichů, vzdálených od sebe asi 1cm se dodávají pleti malá množství kyseliny hyaluronové. Ta na sebe váže vodu a dochází k efektu vyhlazení a vypnutí kůže. Efekt je přechodný, ale zákrok je možné kdykoliv opakovat. 

PLAZMA TERAPIE

Plazma terapie je unikátní metoda, která přirozenou cestou nabízí oživení a regeneraci kožních buněk, vyhlazení vrásek a stimulaci tvorby kolagenu. Využívá tzv. PRP - plazmy bohaté na trombocyty. Klientovi je odebrána krev, která se smísí s patentovanou gelovou látkou a za vysoké frekvence odstředí. Výslednou látku (PRP) lékař aplikuje mezoterapií nebo jako výplňový materiál. Tělo nemusí přijímat žádné umělé látky a nehrozí tak riziko následné alergické reakce. Metoda je vhodná u klientů s unavenou, povadlou a stárnoucí pletí, pomáhá odstranit i výraznější vrásky či silně povolenou pleť. 

CHEMICKÝ PEELING

Chemický peeling se pro stále více žen stává součástí běžné péče o pleť a odměnou jim je výrazná regenerace a omlazení pleti, redukce nerovnoměrné pigmentace pleti a odstranění poškozených vrstev buněk. Chemický peeling je vhodný u unavené a sluncem poškozené pokožky, dokáže korigovat drobné jizvičky, počínající vrásky a drobné pigmentové skvrny. Efektivní je u aktivních forem akné, proto bývá doporučován také mladistvým. Při lékařském peelingu dermatolog aplikuje dle typu a míry poškození pleti kyselinu dostatečně vysoké koncentrace a po uplynutí několika minut ji zneutralizuje. Bezprostředně po zákroku je pokožka napjatá, zarudlá, může mírně otéci nebo mohou vzniknout krusty. Pro zklidnění se aplikuje speciální gel. Pokožka se postupně jemně olupuje, ke zlepšení dochází zhruba 5 až 14 dní po aplikaci. Podle požadavků klienta a stavu jeho pleti může lékař zvolit buď jeden radikálnější zákrok či sérii peelingů. Po ošetření je nezbytně nutné striktně dodržovat pokyny lékaře a chránit obličej před slunečními paprsky. 

INTENZIVNÍ PULZNÍ SVĚTLO (IPL)

IPL patří k tzv. nelaserovým zdrojům světla, které díky rozpětí vlnových délek působí na melanin, hemoglobin a tkáňovou vodu. Klientům se doporučuje pět ošetření v intervalu tří až čtyř týdnů. Histologické nálezy po ošetření IPL prokazují novotvorbu kolagenu I. a III. typu a elastinu v papilární i retikulární dermis. Ošetření velice komfortní, dochází ke zlepšení povrchu pleti a ústupu nežádoucích pigmentací i teleangiektázií. 

RADIOFREKVENCE

Radiofrekvence je vysokofrekvenční elektromagnetická energie s frekvencí v rozmezí 100 kHz až 100 MHz. Principem je rychlá změna polarity elektrod přístroje vyvolávající pohyb nabitých částic tkáně a vznik třecího tepla. Množství vznikajícího tepla ve tkáni závisí na množství RF proudu, odporu ošetřované tkáně a charakteru elektrod. Používá se pro neinvazivní rejuvenaci, zpevnění kůže, terapii akné a formování postavy.

LASERY

V oblasti obličeje, popř. krku a dekoltu se používá erbiový či CO2 laser. Laser odpařuje ultratenké vrstvičky buněk z kožního povrchu (vaporizace) a vypíná vazivo v hlubších vrstvách. Plošně tedy odstraní celou horní vrstvu kůže, která je kompletně obnovena a tím dojde k efektu omlazení. Vzhled a kvalita pokožky je po zhojení mladší a další stárnutí tkání je výrazně zpomalené. Jedná se o jeden z nejnáročnějších zákroků jak pro pacienta během prvních dnů hojení, tak i pro lékaře, u kterého je nezbytná dostatečná zkušenost s tímto konkrétním výkonem. Odměnou je však rychle viditelný a mnohaletý efekt omlazení. Pokud klientovi uvedené rejuvenační metody, případně aplikace botulotoxinu a výplní nestačí, mohou pomoci pouze metody plastické chirurgie.

OMLAZENÍ PLETI V KOSMETICKÉM SALÓNU

Nabídka ošetření prováděných kosmetičkou vedoucí k omlazení pleti se také stále rozšiřuje, blíže Vám představujeme tyto tři, protože jsou v současné době nejvíce rozšířené. 

DIAMANTOVÁ MIKRODERMABRAZE

Jedná se o šetrnou neinvazivní přístrojovou metodu k odstranění vrchní vrstvy buněk kůže. Pomocí speciálních krystalů a současného působení vakua dochází k odstranění odumřelých buněk a k výraznému zkvalitnění průchodnosti pokožky pro další aplikované výživné látky. Působení vakua zlepšuje lymfatickou drenáž, což vede k potlačení otoků, stimuluje krevní oběh a detoxikuje pleť. Kombinace účinků mikrodermabraze postupně vede k novotvorbě kolagenových a elastinových vláken a tedy k žádanému omlazení.

OŠETŘENÍ GALVANICKOU ŽEHLIČKOU

Žehlička působí na principu reakce aplikovaných gelů s ionty galvanického proudu. Nejprve pleť dokonale vyčistí a poté vpraví do pleti kosmetické přípravky, které ji vyživí. Zpevňuje pokožku obličeje a dekoltu, pomáhá rozproudit lymfu, zmírňuje otoky a tmavé kruhy pod očima, zvyšuje pružnost obličejových svalů.

OŠETŘENÍ VÁLEČKEM

Pleť se ošetřuje pomocí válečku, který se skládá ze 192 jemných mikrojehliček o délce 0,5 mm. Mikrojehličky vytvoří v pokožce mikrokanálky, jimiž pronikají aktivní látky z povrchu do vnitřních kožních tkání. Mikroskopická poranění kůže stimulují růstové a regenerační mechanismy. Vznikají zcela nové tkáňové struktury ve formě kolagenových a elastinových vláken. Výrazně se zlepšuje stav vrásek a textury pleti, další výhodou je, že klientka si může válečkem ošetřovat pleť sama doma.

DOMÁCÍ OMLAZENÍ PLETI

Úvodem si připomeňme slova famózního estetického chirurga Dr. Frederica Brandta: „Péče je klíčem ke krásné pleti. Gram prevence je jako kilo léčby. Anti-aging začíná u prevence. Pokud se tím budete řídit, naleznete pramen mládí!

“DESATERO PRO KRÁSNOU PLEŤ

1. Až 80 % našich vrásek v obličeji způsobuje UV záření, proto se vždy před sluníčkem důsledně chraňte. 2. Nekuřte! 3. Svěží a odpočatá pleť je krásná, proto se vyspěte dosyta. Naše tělo potřebuje pravidelný odpočinek, aby mělo sílu na vlastní hojivé procesy. 4. Jezte dostatek ovoce a zeleniny, dodržujte správný pitný režim. 5. V boji proti vráskám pomáhá i konzumace tučných ryb. Losos, makrela a další obsahují velké množství vitaminu A, který chrání pokožku. 6. Pravidelně sportujte, snáze odbouráte stres. 7. Ráno a večer důkladně čistěte svou pleť! Ani nejskvělejší liftingový krém nebude účinkovat na pleť se zanesenými póry. 9. Masírujte obličej! Kromě pravidelné masáže v kosmetickém salónu lehce vmasírovávejte Vaše pleťové přípravky pro domácí péči. Probudíte lymfatický systém, povzbudíte krevní oběh a uvolníte svaly. Masážní tahy provádějte opatrně, netlačte a příliš pleť nenapínejte, popř. tahy nejprve zkonzultujte s kosmetičkou. 10. Nemlsejte! Sladkosti způsobují ztrátu elasticity.

ZÁVĚREM

Nízké sebevědomí a negativní postoj k vlastnímu tělu způsobuje, že chodíme jakoby schoulené do sebe, s hlavou vtaženou mezi ramena, a to vše korunujeme zachmuřeným výrazem. A přitom nám vědci potvrdili to, co lidstvo ví dávno: úsměv prodlužuje život. Zkuste si každý den po ránu vzpomenout na nějakou humornou situaci nebo si na viditelné místo napište: Usměj se! Potom na chmurnou vrásku na čele nezbude prostor! A kdyby se přece jen nějaká objevila, z vrásek si vrásky nedělejme. A co Vy, milé čtenářky? Jak se staráte o svou pleť? Podstoupily jste nějakou rejuvenační metodu? Máte vlastní recept, jak si udržet krásnou pleť? Neváhejte a podělte se s ostatními na našem webu aktivneozdravi.cz. Děkujeme!

Lucie Pavlisková

OTAwNzExYj