PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Nová biokuchařka Hanky Zemanové



Pečená kuřecí stehna 
s kurkumou a hořčicí

Recept Davida Šaška, který na knize spolupracoval

1. Všechnu zeleninu nakrájejte na větší kusy, brambory rozpulte (máte-li pěkné biobrambory, tak i se slupkou) a smíchejte v litinovém hrnci, ke kterému máte i těžkou poklici, přidejte lístky šalvěje a trochu soli.

2. Maso osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem a mletým kmínem.

3. Umíchejte si sós z vody s kurkumou a hořčicí.

4. Maso rozdělte příčným řezem v kloubu na horní a dolní díl. Naskládejte je do hrnce na zeleninu. Zalijte kurkumovým sósem a navrch položte asi 7 kousků másla (tj. cca 50 g nebo trošku více).

5. Hrnec přiklopte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. (Hrnec nesmí být příliš velký, stehna by měla být do dvou třetin potopená.) Pečte asi 
2 hodiny. Během pečení kontrolujte a přelévejte výpekem. Případně ještě přilijte trochu vody nebo naopak nechte péct posledních 15 minut bez poklice, pokud je omáčka příliš řídká.

6. Když stehna získají zlatavou barvu, maso je křehoučké a odděluje se od kosti, můžete podávat. Dle potřeby lze přidat sůl či pepř. Stehýnka servírujte spolu se zeleninou a bramborami, se kterými se pekla. Chcete-li uvařit větší množství, nezapomeňte tomu přizpůsobit základní poměr masa i zeleniny, aby byla zachována dobrá chuť. Suroviny se vyplatí odvážit, použijete-li více brambor a zeleniny, výsledek nebude tak lahodný.

2–3 porce / bez lepku

2 kuřecí stehna z biokuřete 
(cca 600 g)

100 g mrkve

50 g petržele

50 g celeru

100 g cibule

400 g brambor

cca 10 menších lístků čerstvé šalvěje

50 g čerstvého másla

1 ½ lžíce jemné dijonské hořčice

1 lžička mleté kurkumy

cca 500 ml vody

sůl, pepř a mletý kmín k dochucení masa

 

Listový salát s divokými 
bylinami a jedlými květy

1. Omyjte saláty, divoké byliny i jedlé květy. Nikdy je nenechávejte máčet dlouho ve vodě, protože se tak vyplaví vitaminy rozpustné ve vodě.

2. Saláty osušte v ruční sušičce. Sušení je klíčový krok k dobrému salátu! Mně vstoupila sušička do života v době, kdy jsem žila rok ve Francii, a od té doby je to nenahraditelný pomocník mého letního salátování! Osušené listy salátu totiž zůstanou křupavé i po lehkém vmíchání olejové zálivky.

3. Tenhle dresink je univerzální a vynikající. Všechny suroviny smíchejte v menší zavařovací skleničce, uzavřete víčkem a pořádně promíchejte. V létě si dělám zálivky vždy více, mám ji v lednici a salát je pak hotový raz dva.

4. Do velké mísy připravte osušený salát s divokými bylinami a dresink vmíchejte až těsně před servírováním. Nakonec posypte jedlými květy.

Ideální příloha k polévkám a salátům

10–15 placiček / vegan 
(pokud smažíte na rostlinném oleji) / bez lepku

pohankové:

150 g bio pohankové mouky Bioharmonie (www.probio.cz)

1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů (prodává například dm drogerie)

400 ml vody

½ lžičky soli

kvalitní tuk na smažení (přepuštěné máslo (tj. „ghíčko“), sádlo, bioolej na smažení, kokosový olej)

1. Smíchejte mouku se solí, v pohankové verzi s kypřicím práškem. U hrachových placek přidejte koření a zalijte vodou. Prošlehejte, jako když děláte těsto na palačinky, a nechte chvíli odležet.

2. Na kvalitní nepřilnavé pánvi (např. Le Creuset, Silit apod.) smažte na tuku po obou stranách malé placičky.

 

Bezlepkové placky 
z pohankové mouky

4–5 porcí / vegan / bez lepku

různé druhy listových salátů (množství podle toho, kolik salátu sníte)

hrst mladých lístků divokých bylin (např. ptačinec žabinec, jitrocel, pupeny a malé

lístky pampelišek, mlaďoučké lístky řebříčku, listy čekanky, popence)

hrst jedlých květů – výhradně z vaší chemicky nestříkané zahrady (např. sedmikrásky, fialky, macešky, pupeny i okvětní lístky měsíčku, okvětní plátky růží, listy, květy i pupeny lichořeřišnice…)

dresink:

6 lžic dobrého oleje (já míchám často kvalitní olivový s konopným), 2 lžíce umeocta, špetka soli, čerstvě mletý pepř, 1–2 prolisované stroužky česneku, lžička kvalitní hořčice (nejraději mám celozrnnou bio Zwergenwiese)

MWYyMGYz