PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Otázky pro Tomáše Savku



TOMÁŠ SAVKA

Narodil se 5.9.1983 v Karlových Varech a své dětství  prožil v Horním Slavkově. Již od předškolního věku se učil hrát na housle, ke kterým později přibyl ještě klavír. V roce 2003, rok před maturitou na gymnáziu v Sokolově, se zúčastnil první řady pěvecké soutěže „Česko hledá Superstar“ a po urputném boji skončil na čtvrtém místě. Jak sám říká, život se mu tím změnil od základu a jeho životní sen se začal stávat skutečností. A nutno podotknout, že Tomáš nečekal s rukama v klíně, ale začal na sobě poctivě pracovat. Mimo jiné již v roce 2004 složil talentové zkoušky na Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze a toto studium zakončil absolutoriem v roce 2011. 

I díky tomu můžeme dnes Tomáše Savku znát nejen jako účastníka populární soutěže, ale užívat si řady jeho vystoupení, ať už v muzikálových rolích (kterých věru nebylo právě málo), nebo na nejrůznějších koncertech a akcích.

 

Hezký den přeji,

 

1. Tomáši, mohl byste, prosím, na úvod zavzpomínat na Horní Slavkov a svá dětská léta? Mimochodem, byl jste tehdy na lumpárny nebo spíš takové to vzorné dítě?

Na úvod přeji taky hezký den.

V Horním Slavkově jsem bydlel a chodil tam do školy a ze začátku i do hudebky. Svůj volný čas jsem ale trávil 4 km od Slavkova ve vesnici (nyní městě) Krásno u babičky a dědy. Tam jsem měl svého nejlepšího dětského kamaráda a spolu jsme zažívali to, co bych přál každému klukovi: svobodu pohybu, přírodu a nepřeberné množství dobrodružství a průšvihů. Nebyl jsem žádné vzorné dítě, spíš naopak, myslím že moji rodiče a prarodiče měli co dělat.

  

2. Účast v Superstar vám, jak sám uvádíte, otevřela cestu. Myslíte si, že by se váš život odvíjel jinak, pokud byste tehdy zvítězil? (Občas totiž mívám dojem, že vítězství v takové soutěži je spíše prokletím).

Tedy je to opravdu zvláštní představa, že bych vyhrál. Na to se mě snad ještě nikdo neptal. Myslím, že by to nebyl velký rozdíl, možná vlastně žádný. Od té doby, co jsem skončil v soutěži jako čtvrtý, se můj život ubírá tím směrem, kterým bych asi šel i kdybych vyhrál.

 

3. Jste ještě dnes v kontaktu s některým z tehdejších účastníků?

Ne, už nejsem s nikým z nich v kontaktu. Spíš se občas při mé práci potkávám s některými lidmi, kteří byli v dalších ročnících této soutěže.

 

4. Výčet vašich dosavadních muzikálových rolí je úctyhodný. Která byla první a jak to vlastně začalo?

První role mi byla nabídnuta hned po skončení soutěže. Byla to rovnou hlavní role amerického vojáka Chrise v muzikálu Mis Saigon, a tenkrát jsem vůbec nevěděl, o čem ta práce je. Hodně mi pomohli služebně starší a v mnoha případech i vystudovaní kolegové. Po této roli jsem se rozhodl, že bude nezbytné vystudovat obor muzikálové herectví. 

 

5. Když už jsme v tom, která muzikálová role vám osobně sedla nejlépe, kterou jste si nejvíc užil?

Na to se nedá tak jednoznačně odpovědět. Každá role se mi tak nějak v tu chvíli zdála ta nejlepší. Ale např. Tomáš v muzikálu Osmý světadíl – no už to jméno, že J… no ale vážně, z osobních důvodů mi ta role právě tehdy, v tom čase, dost přirostla k srdci.

Z poslední doby je to určitě role scénáristy Joe Gillise z muzikálu Sunset Boulevard, kterou hraji v Národním divadle Moravskoslezském v Ostravě. A nemůžu zapomenout ani na roli Che v muzikálu Evita, za kterou jsem obdržel Cenu Thálie.

 

6. Věnujete se nějakému koníčku? A jak nejraději využijete volný čas, zbývá -li tedy nějaký.

Času moc není, ale nejraději jsem někde na dovolené, kde se o mě hezky starají, a já nic nemusím. Z takových všednějších koníčků je to „gaučink“ u TV a taky moc rád chodím na procházky s naší fenkou Getty.  

 

7. Svého času vás, jak jinak, bulvární plátky rozhodně nešetřily. Jak vůbec vnímáte bulvár a jaký je váš postoj k jeho způsobům?

Bulvár tu je a bude. A já jsem rád, že se bez něho obejdu. Nic víc k tomu dodat nechci.

 

8. Vzhledem k tematickému zaměření našeho časopisu se neopomenu zeptat, jak se staráte o svoje zdraví a jak bojujete s případnými zdravotními neduhy, či dokonce závažnými onemocněními, jakými jsou „smrtící mužská rýmička“ a podobně?

Zatím se chválabohu nepotřebuju moc o své zdraví starat. Jsou věci, které bych mohl vyřešit rychleji – třeba zubař, ale nějak to zatím zvládám. Horší je, když mě skolí ta rýmička, to pak přijde i kašlíček a průdušky, to je pro zpěváka moc špatné. To pak ležím a léčím se čajem se slivovicí.

 

9.  Máte nějakou oblíbenou hlášku nebo motto?

Mám spousty oblíbených hlášek, protože mám rád české filmy, ale vyložené motto, kterým bych se striktně řídil, to nemám.

 

10.  Je něco o čem v rámci kariéry sníte? Takový ten pomyslný zlatý hřeb?

Zlatý hřeb, to nezní zrovna moc dobře. To je jako bych už potom nechtěl nic dělat J. Ale mám několik rolí, které bych si rád zahrál. Např. Jean Valjean v muzikálu Bídníci.

 

11.  V kdejaké profesi se něco nesmí nebo musí.  Modelka nesmí přibrat, sportovec si musí dávat pozor na cokoliv, co dostane do organismu a podobně. Co nesmí a musí zpěvák? 

Zpěvák může úplně všechno, když to jeho hlas vydrží. Jen musí dát pozor, aby ho někdo nenapadl jen proto, že se někomu zrovna nelíbí.

 

12.  Ještě jednu otázku k popularitě. Lidově řečeno, kde koho ovane sláva, z toho zblbne. Bez falešných lichotek, nezdá se, že byste zblbnul. Je na to nějaká finta?

Ale já zblbnul! Hned po skončení soutěže, když popularita byla hodně velká. Postupem času jsem z toho vystřízlivěl. Někomu se to nepovede. Pak se trápí.

 

13.  Nebýt zpěvákem, byla by nějaká druhá volba? Co by vás lákalo?

Určitě bych našel povolání, kde bych se mohl realizovat. Nejraději bych byl kuchařem.

 

14.  Kam si v nejbližší době můžeme zajít „na Savku“?  A co se chystá dál?

V současné době hraju muzikály v Ostravě – Evita, Sunset Boulevard, v Praze – Atlantida, Romeo a Julie, Osmý světadíl a připravuje se další ročník pohádkového muzikálu Popelka na ledě. Pak mám ještě další akce, stačí se podívat na moje stránky nebo na Facebook. 

 

15.  A v závěru trocha volného prostoru pro  případ, že byste rád něco vzkázal nebo o něčem povyprávěl, ale zlý redaktor vám k tomu ve svých otázkách nedal příležitost :)

...............Já myslím, že jsem v odpovědích na Vaše otázky zmínil od všeho trochu. Tak se budu řídit známým pořekadlem, že všeho moc škodí a rozloučím se.

 

Za odpovědi děkuje Filip Rosenbaum

NjYxNmE5