PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Plísňové infekce nohou



Zvláštní pozornost by měla být věnována prevenci

Plísňová kožní onemocnění a onemocnění nehtů jsou často považovány společností za choulostivý problém. Proto je konzultace s pacienty ohledně požadovaných otázek terapie a prevence zvláště významným úkolem v praxi lékáren. Přesné vyhodnocení stížností pacientů, konzultace o prevenci a taktikách předepsané terapie jsou významnými opatřeními, která zabraňují nekontrolovanému samoléčení pacientů.

Patologické houby nezpůsobují onemocnění pokaždé, když se dotýkají kůže. Mykóza je stav, kdy patogenní houby protínají obrannou bariéru lidského těla a za podmínek příznivého mikroklimatu (tepla a vlhkosti) způsobují infekci v oblastech s konstantním prostředím, například nohy, oblasti mezi prsty, inguinální oblast, podpaží atd. Citlivost na mikroorganismy může být vrozená nebo spojená s kompetencí imunitního systému. Predispozice k mykóze je předurčena především věkem, pohlavím, zdravotními problémy, zvyklostmi v péči o tělo, genetickými faktory, rodinnou anamnézou a zlozvyky pacientů jako je kouření; například, plísňová onemocnění jsou častěji pozorována u mužů nežli u žen.

Starší lidé jsou vystaveni vyššímu riziku než mladší lidé. Rovněž je třeba zvážit systémové faktory - imunodeficit, diabetes mellitus, onemocnění periferních cév, použití imunosupresivních léčivých přípravků. Místní a obecná reaktivita, stejně jako ochranná funkce kůže, hrají významnou roli ve vývoji onemocnění.

Infekce způsobené dermatofyty jsou jednou z nejběžnějších forem mykóz kůže nohou. Dermatofyty napadají a reprodukují se pouze v keratinizované tkáni tím, že ji používají jako zdroj potravy. Navíc mohou poškodit všechny keratinizované struktury - kůži (svrchní vrstvu epidermis), vlasy a nehty. Povrchové houby se vyskytují přibližně u 20-25% populace. Fungální infekce nohou - tinea pedis nebo atletická noha je nejběžnější formou povrchových kožních infekcí pozorovaných v praxi dermatologie a podologie. Původně invaze dermatofytu postihuje oblasti mezi prsty, menší infikované oblasti mohou vzniknout i na plantární kůži nohy. Mezi hlavní klinické příznaky, které svědčí o možných onemocněních na kůži nohou, patří zčervenání, svědění, pocity pálení a píchání, macerace, škálování a popraskání kůže.

V lékárnách je v současné době dostupná široká škála prostředků pro péči o pokožku. Je důležité vzít na vědomí účinek aktivních ingrediencí a zvolit činidla pro nehty a kůži ve formě oleje, masti, krému, gelu nebo spreje v závislosti na stavu pokožky, životním stylu a každodenních zvyklostech pacienta. Volba prostředků pro péči o pokožku nohou je určena stavem kůže a sezónními charakteristikami. Například krémy pro výživu a intenzivní péči jsou vhodnější v zimě a v případě hlubokých prasklin, zatímco v létě je vhodnější použití hydratačních krémů, lotionů a gelů. V případě pocení nohou je ideální vybrat lotiony, spreje a před spaním případně i pudry.

Modrý cypřiš, levandule, šalvěj, teatree a manukový olej, každá složka odděleně nebo v různých kombinacích v produktech pro péči o nohy, zabraňují vzniku zánětů a plísňových chorob. Mátový olej, mentol, extrakt z vilínu (hamamelis) mají osvěžující, chladivé a uklidňující účinky. Tyto prostředky obsahující antiseptické látky mohou být nastříkány přímo do obuvi.

Novinkou v českých lékárnách je Dezinox, zdravotnický prostředek s obsahem bylin, dezinfekčním a antifungálním účinkem. Dezinox působí třemi způsoby: působí proti plísňovým infekcím, na rozdíl od jiných antifungálních přípravků se jedná o sprejovou formu, která poskytuje příjemnou vůni, chladivý účinek, svěžest a může být použit dvěma způsoby: přímo na kůži i v obuvi. Rozprašovací forma zajišťuje snadné použití, rychlé schnutí a tudíž na povrchu pokožky nezanechává nekomfortní mastný film jako například po použití krémů či mastí.

Dezinox vytváří ochrannou vrstvu na pokožce, která chrání před fungálními infekcemi a na pokožce zůstává 12 hodin. Antimykotická účinnost přípravku Dezinox byla prokázána ve výzkumné studii. Studie prokázala, že po použití Dezinoxu se navázalo 2 krát méně hub než bez Dezinoxu a po 24 hodinách byl počet hub blízký nule.

Dezinox je určen pro osoby s vysokým rizikem infekcí houbami: osoby s nadměrným pocením, všichni, kteří mají nohy dlouhé hodiny na teplém a vlhkém místě (např. dělníci, vojáci, sportovci, manažeři), pacienty, kteří již v minulosti fungálními infekcemi trpěli, diabetiky a pacienty s nízkou imunitou. Dezinox je vhodné použít rovněž před návštěvou veřejných koupališť a bazénů.

Ačkoliv léčba topicky podávanými látkami je správnou volbou pro každého, měla by být konzultace odborníka - podologa, dermatologa nebo praktického lékaře nezbytně nutná, pokud se objeví první příznaky onemocnění houbami.

OGZkM