PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Po proudu k zážitkům v Pojizeří a Polabí



Po proudu k zážitkům v Pojizeří a Polabí

 

Turistická destinace Pojizeří a Polabí leží v okolí tří větších měst ve Středočeském kraji – Mladé Boleslavi, Nymburka a Poděbrad a jak již její název napovídá, nachází se v blízkosti dvou velkých a významných řek – Labe a Jizery. Pojizeří a Polabí nabízí různorodé možnosti trávení volného času. Jedná se tak o jedinečný cíl pro milovníky přírody, městské turistiky a historie, pro lázeňské hosty, rodiny s dětmi, ale i pro aktivní turisty, pro které jsou zde připraveny kilometry cyklotras, naučných a pěších stezek.

Procházky královskými městy

Tři hlavní města v Pojizeří a Polabí jsou velmi rozmanitá a každé poskytuje návštěvníkovi jiný typ zážitků. V Mladé Boleslavi a okolí si na své přijdou ti, jež zajímá technický pokrok, technické památky, unikátní technická muzea, městský cestovní ruch, ale i galerie či hrady. Město je neodmyslitelně spjato s výrobou automobilů Škoda, jejichž historii, ale i současnosti je věnováno celé muzeum, ve kterém je dokonce umožněno sledovat výrobu těchto legendárních aut. V Leteckém muzeu Metoděje Vlacha je možné si díky simulátorům vyzkoušet pilotovat letadlo, seskočit padákem či být ve stavu přetížení jako kosmonauti. Kromě toho se dá domluvit i skutečný let s letadlem nebo tandemový seskok padákem přímo nad leteckým muzeem.

Poděbrady jsou oproti tomu místem odpočinku a oblíbeným lázeňským cílem. Návštěvníci se sem sjíždějí z celé republiky, aby ochutnali léčivé minerální prameny, prošli se v upravených lázeňských parcích, kde kromě udržované přírody na ně čeká nemálo cukráren a kaváren k navštívení. Teplá lázeňská oplatka je nezbytností. Děti by neměly minout Muzeum Lega a Muzeum Filmových legend na hlavním náměstí. Poděbrady a okolí si lze prohlédnout z hladiny řeky Labe, a to díky plavbě na výletní lodi Král Jiří, která vás doveze třeba až na soutok Labe s Cidlinou.

Nymburk zase osloví milovníky historie a nadchne je svým středověkým centrem města, v jehož uličkách má návštěvník pocit, že se přenesl do jiné doby. Dominantou města je gotický chrám sv. Jiljí a středověké opevnění, které je nově zčásti zpřístupněno veřejnosti. Odpočinout si je možné při procházce v nymburské oáze – anglickém Parku Na Ostrově, který vás zejména na jaře omámí vůní kvetoucích cizokrajných dřevin a rostlin.

 

Pojizeří a Polabí ze sedla kola

Cyklisté poznají nejlépe krásy Pojizeří a Polabí na cyklotrasách Greenway Jizera a Labská stezka. Rovinatá krajina kolem obou řek k tomu přímo vybízí. Jeden z nejkrásnějších zpevněných úseků vede po pravém i levém břehu řeky Labe mezi Nymburkem a Poděbrady. Je zde možné jet jak na kole, tak i na bruslích či jít pěšky. Z Poděbrad lze dále pokračovat přes soutok Labe a Cidliny do Libice nad Cidlinou, kde se nachází Slavníkovské hradiště s dodnes zachovalými základy paláce, kostela a vstupní brány. Místo je významné nejen tím, že se zde narodil sv. Vojtěch, ale také tím, že zde byl celý rod Slavníkovců vyvražděn.

Po stopách Františka Antonína Šporka se můžeme vydat z Nymburka na kole po Labské stezce do 20 km vzdálené Lysé nad Labem. Hrabě zde nechal barokně přestavět zámek, u kterého zřídil i zámecký park ve francouzském stylu s úchvatnou sochařskou výzdobou z dílny domácích i zahraničních umělců, jako například Matyáše Bernarda Brauna a malířů Petra Brandla a Václava Vavřince Reinera. V okolní volné krajině vznikly velkolepé barokní komplexy pousteven s kaplemi, špitál, daňčí obora s letohrádkem na břehu Labe, lovecký zámek a další stavby, doplněné o sochařská díla především od výše zmíněného Brauna. Tyto dominanty v krajině je možné obdivovat jak ze sedla kola, tak také při pěší procházce.

Z Lysé nad Labem se dá dále pokračovat po pravém břehu Labe přes Čelákovice až do Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi, kde byl zavražděn sv. Václav. Na levém břehu řeky, kam se dostaneme jednoduše přes most, je zase možné obdivovat historii zdejší židovské obce – jeden z nejstarších židovských hřbitovů v republice a brandýskou synagogu, která je také zpřístupněna veřejnosti.

V Brandýse nad Labem se lze napojit na cyklotrasu kolem druhé významné řeky Pojizeří a Polabí – Jizery a dojet třeba až do Mnichova Hradiště. Cestou se naskytne výhled na několik zámků, hradů a zřícenin, které stojí nejen za zastavení, ale i za návštěvu. V Benátkách nad Jizerou je součástí zámku jedinečné muzeum hraček z celého světa, které potěší nejen děti, ale i dospělé. Cesta pokračuje kolem zříceniny gotického hradu Dražice, pod Stránovským viaduktem kolem meandrující Jizery do Mladé Boleslavi. Dále se cyklotrasa ubírá pod zříceninou gotického hradu Michalovice, u Bakova nad Jizerou pod zříceninou hradu a zámku Zvířetice až k zámku v Mnichově Hradišti. Toto je však jen základní výčet zajímavých míst, která čekají na cyklisty na Greenway Jizera.

Dalším zajímavým místem k navštívení jak na kole, tak i pěšky je osada Kersko, která je úzce spjata se spisovatelem Bohumilem Hrabalem, jenž zde žil a místo se pro něj stalo inspirací pro napsání několika děl, jako například Slavností sněženek. Kersko je obklopené borovicovými lesy, protkanými naučnými stezkami, které lákají k pěší procházce. Z Kerska lze dále pokračovat přes jezero Sadská do Píst, kde se nachází unikátní pohyblivá písečná duna z období čtvrtohor.

Vyžití nejen pro děti

Netradiční zážitek čeká na celou rodinu v Centru řemesel a v bylinných zahradách v Ostré, kde je možné si vyzkoušet tradiční řemesla našich předků (dráteníků, hrnčířů, provazníků, mýdlařů, svíčkařů, papírníků). Platí se tu groši, které si vyměníte na pokladně. O životě ve středním Polabí od pol. 18. století se návštěvník dozví ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Nachází se zde téměř čtyřicet objektů, jejichž interiéry s dobovými prvky a figurínami připodobňují život na polabské vesnici v tehdejší době. Nevšední zážitky a zábavu nejen pro děti přinese návštěva rodinného zábavního parku Mirakulum v Milovicích nebo nedaleký Tankodrom. Malým i velkým obdivovatelům zvířat se bude líbit v Zoologické zahradě Chleby, kde si mohou některá zvířata pohladit a nakrmit. Stáda divokých koní, praturů a zubrů lze spatřit v přírodní rezervaci Milovice nazývané Evropské Serengeti, která se dá celá obejít. V Pojizeří a Polabí se nachází i nejníže položená rozhledna v republice – Romanka v Hrubém Jeseníku, ze které lze spatřit až vzdálené Krkonoše. Zabloudit můžete na zámku Loučeň, barokní perle Pojizeří a Polabí, kde se v zámecké zahradě nachází 12 unikátních labyrintů a bludišť. Pokud byste si po všech zážitcích chtěli také trochu odpočinout, je pro to jako stvořený lovecký zámeček Chateau Mcely. Jedná se o pětihvězdičkový eco-chic hotel s několika stylizovanými pokoji, lázněmi, vlastní čistě přírodní kosmetikou a luxusní restaurací, kde vaří z lokálních surovin. Celý areál je obklopen nádherným anglickým parkem, který vám zaručí ničím nerušené soukromí.

 

Po jakém proudu k zážitkům v Pojizeří a Polabí vyrazíte vy?

ZDNlMm