PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Sara Sandeva: Chci být svá a cítit se dobře



Sara Sandeva: Chci být svá a cítit se dobře

Sara Sandeva se narodila v Makedonii, ale od svých dvou let žije v Česku. Čtyřiadvacetiletá brunetka také velmi brzy zjistila, že ji srdce táhne před kameru. Coby jednu z nejkrásnějších mladých hereček si Saru zprvu oblíbili tvůrci pohádek, poslední dobou je ale čím dál víc v kurzu.

Saro, aktuálně v televizi záříte v seriálu Dvojka na zabití, můžete ho trochu představit?

Kdybych to měla říct ve zkratce, je kombinací kriminálky, dramatu a komedie a všechny tyto žánry se do sebe prolínají. Komické situace nastávají tím, že obě hlavní postavy jsou opravdu odlišné a jak se tak říká: protiklady se přitahují. (usměje se) A právě na těch protikladech jsou všechny komické momenty postavené.

Dosud vás obsazovali hlavně tvůrci pohádek, měla jste už vůbec hlavní roli v seriálu?

Měla, ale v Srbsku. Takže v českém seriálu pro mě ústřední postava byla premiérová.

Navíc komediální kriminálka… Byla to velká neznámá?

Ano, ale musím říct, že já vždy přemýšlím o každé roli, která mi přijde. Čtu si scénáře, bavím se s dalšími oslovenými herci, se štábem a pečlivě rozmýšlím, co chci a nechci dělat. Takže ano, byla to výzva veliká, ale já mám výzvy ráda. A ve Dvojce na zabití mě právě baví to, že se jedná o hlavní roli a ne jen postavu, co odříká krátký text a odejde.

V souvislosti s vaším jménem se vždy zmiňuje vaše krása. Vnímáte v tomto ohledu na sebe jako na ženu nějaký tlak?

Řeknu vám to úplně upřímně. Nikdy jsem na sebe neměla takový tlak, kvůli kterému bych se sebou vyloženě musela začít něco dělat, nebo na sobě něco měnit. Myslím tím udržovat a upravovat se kvůli nějakým představám o tom, jak bych měla vypadat… Moji rodiče mě vychovali v tom, že přirozenost je to nejvíc, co můžete mít. To znamená chovat se přirozeně, být svá a cítit se dobře.

Daří se vám to?

Myslím, že ano. Naštěstí jsem nikdy nepodlehla těm trendům, že bych potřebovala něco dělat právě proto, že je to teďka „in“. Za to vděčím výchově. Ale pochopitelně ráda se o sebe postarám. Jsem žena a každá máme ráda zajít si na kosmetiku, do kadeřnictví, na wellness. Ale že bych se probouzela s myšlenkami, že se musím rychle nalíčit, abych vypadala podle nějakých představ, to vůbec. (usměje se)

Berete tedy s nadhledem fakt, že jste známá?

Víte, já miluji svoji práci. Miluji dělat herectví, točit a hrát v divadle… A to všechno kolem, opravdu nijak zvlášť neprožívám. Ráda takhle poskytnu rozhovor, nebo se vyfotím pro nějaký projekt. Ale že by to byla moje alfa a omega, to opravdu ne.

Takže ani nesledujete články, které o vás vychází?

To rozhodně ne. (směje se) Ale když jsme u toho, většinou texty se mnou najde moje maminka a pak mi vždycky řekne, co se děje. Já to vůbec nesleduji. Opravdu svoji práci dělám z jiných důvodů, než kvůli všemu tomu dění kolem…

Co je tedy váš hnací motor?

Jak jsem už říkala, herectví miluju! Dělám ho od dětství, nalňuje mě a jsem velmi vděčná, že dostávám další nabídky, a že si z nich i můžu vybírat.

Herečkou jste opravdu chtěla být už od dětství?

Ano, už od šesti let. Ale víte co, talent má spoustu lidí. Jenže je opravdu důležité na sobě pracovat a nezůstat stát na místě a říkat si: „Tak dobré, teď jsem něco natočila a ono to pojede samo…“ Jasně, můžou chodit nabídky na seriály, filmy, ono to opravdu může chvíli fungovat jakoby samo, ale je škoda, když to má herečka postavené jen na talentu. Myslím si, že člověk na sobě musí pracovat neustále a, zase budu mluvit o rodičích, ale takhle jsem byla vedená už od mala. Pracuji na sobě, každou roli si promýšlím a není to tak, že si jen přečtu scénář.

Co tedy děláte?

Přemýšlím nad tím, jak by se to mohlo natočit a udělat líp. Máte tisíc způsobů, jak nějakou situaci natočit, ale vybrat ten jeden nejlepší je občas těžké.

Pracovat na sobě zní hezky, ale co tedy mladá herečka musí dělat, aby byla lepší?

Každému vyhovuje něco jiného, nemůžu říct návod na to, jak být dobrá, nebo úspěšná. Sama nevím, jestli já jsem pro každého úspěšná…

Ano, to je subjektivní. Ale zajímá mě, co konkrétně Sara Sandeva dělá pro svůj rozvoj?

I když už mám na konzervatoři dostudováno, tak navštěvuji hodiny mluvy, chodím občas na tancování, hodiny zpěvu, herectví, také si vyhledávám nějaké on-line workshopy. Ale posunou vás i rozhovory s osobnostmi. Ale ne rozhovory z běžného života typu kdo s kým zrovna chodí… Zajímá mě, když herci a herečky popisují, jak třeba pracovali na roli. To jsou všechno dílky, které se skládají dohromady v jeden celek. A pokud chce někdo pracovat v zahraničí, je ke všemu zmíněnému samozřejmě ještě dobré se učit jazyky.

Takže váš herecký cíl je pracovat v zahraničí?

Mě to baví, v Srbsku jsem teď natočila opravdu velký seriál, a je to velmi zajímavé a obohacující, protože na place v Česku je nějaká energie a v jiné zemi je zase úplně jiná… Takže kombinovat nejen žánry, ale i státy, kde točím, mě baví moc.

Jako Dempsey a Makepeacová, doslova!

Seriál Dvojka na zabití si drží sledovanost kolem milionu diváků. Možná, že Čechy táhne k obrazovkám právě krásná Sara s exotickým vzhledem v roli vyšetřovatelky Karolíny Světlé. A možná je to až nečekané podobenství s legendárním seriálem Dempsey a Makepeacová. Svérázného detektiva Martina Rykla v české verzi ztvárnil Jakub Prachař. „Známe se z pohádky Čertoviny, ale tam jsme spolu tolik netočili. Teď jsme dostali příležitost se na place víc potkat,“ říkala Sandeva neurčitě. Brzy poté vyšlo najevo, že ústřední postavy nového seriálu se sblížily i v soukromí. Stejně jako před pětatřiceti lety představitelé Dempseyho a Makepeacové. Herec Michael Brandon a krásná Glynis Barber se dokonce v roce 1989 vzali a mají spolu syna. Napodobí Sara Sandeva a Jakub Prachař jejich příběh i v tomto ohledu?

 

YmFhNmE3NG