PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Slovo šéfredaktora



Vážení čtenáři,

jsou zde Velikonoce a s nimi i další číslo Pharma News. Tentokrát jistě jarní! Modré květy s oranžovo-žlutými pestíky představu jara přímo vyvolávají. Šafrán přitom své uplatnění najde nejen jako přísada do rizota! Je to totiž zlato pro pokožku i duši. Karotenoidy a krociny pomáhají při ochraně proti volným radikálům. Značný potenciál je spatřován také v oblasti psychiatrie. S šafránem je však vhodné nakládat… inu jako se šafránem.

Právní okénko tentokrát na téma likvidace léčivých příprav¬ků ze strany lékáren. Jedná se léčivé přípravky většinou po expiraci přinesené pacienty zpět do lékárny. Nicméně nejen o ně. Problematika je poměrně komplexní a pro lékárny znamenají také jisté penzum povinností.

Závěrem ještě něco málo k oblíbené digitalizaci zdravotnictví. Tentokrát novinka k přeshraniční preskripci, do které se i Česko zapojí. Pravda, zemí zatím mnoho zapojeno není. V nejbližší budoucnosti jich bude asi osm. Jedná se totiž o záležitost pro země EU zcela dobrovolnou.

Je zde jaro, více světla a také ptačího zpěvu hlavně po ránu a svět vypadá snad i o něco veseleji. Prožijme ten čas v klidu a naději.

Mějte se pěkně, Martin Štula

MjJiY