PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Slovo šéfredaktorky



Vážení čtenáři,

konečně jsme se společně dočkali krásných letních dnů a dalšího vydání časopisu Pharma News.

Jak jste si krátili chvíle, které nebyly zas až tak slunné a teplé? Můžete nám pár příběhů poslat a my je rádi otiskneme a nebo si o nich můžeme popovídat na webu aktivně o zdraví. Mě například překvapil manžel, nevím jestli úplně mile, ale sám sobě si udělal velkou radost a splnil si „klukovský“ sen. Koupil si velkou motorku, teda pro mě velkou – V STROM 650. A krátí si volné chvíle na cestách po naší krásné zemi. A my zatím s dcerou Kristýnou jezdíme na kole a trénujeme na dlouhé výlety po Třeboňsku, kam se chystáme o prázdninách. No jo, musíme občas dopřát našim chlapům nějakou tu radůstku, protože pak přijde odměna a my si potom můžeme zaběhnout do obchodu a koupit si cokoliv na sebe.:) Už se těším na Vaše příběhy a doufám, že se bavíte doma stejně jako my s manželem.

Hlavním dnešním tématem je reexport léčivých přípravků do zahraničí. V současnosti je možné v lékárnách stále častěji pozorovat nedostupnost určitých léčivých přípravků. Příčinou této nedostupnosti však v tomto případě není např. problém ve výrobě, ale faktor, který nazýváme „distribuční paradox“. Vývoz léčivých přípravků z České republiky je jev, který s sebou přinesl především vstup ČR do EU a poměrně účinný systém regulace cen léčivých přípravků (dále jen „LP“) v ČR jak na úrovni maximálních cen, tak i na úrovni výše a podmínek úhrady LP ze zdravotního pojištění. Přesuny LP v rámci EU jsou poměrně časté a cílené, využívají rozdílné cenové hladiny konkrétního přípravku v zemi nákupu a cílové zemi. Pokračování článku a další informace naleznete na straně 4 a kdyby Vás cokoliv zajímalo k danému tématu, napište nám a my pro Vás zajistíme další informace.

Další téma je neméně důležité a bohužel čím dál častější. Rakovina děložního hrdla. Je to nemoc, která nemůže postihnout muže, ale přesto s nimi určitým způsobem souvisí. Onemocnění, na které třetina nemocných žen umírá, ale kterému lze v dnešní době dobře předcházet. Nádorová onemocnění jsou tak zákeřná, protože se jen těžko hledá konkrétní příčina jeho vzniku, ale toto onemocnění má svůj hlavní rizikový faktor. Tak proč na ně ženy umírají? Více se dočtete na našich dalších stránkách, věnujte prosím tomuto tématu velkou pozornost a především nepodceňujte prevenci. Prosíím!!!

V letním vydání našeho časopisu jsme se také zaměřili na nejčastější prázdninové potíže a jejich řešení. Jedná se o vaginální záněty, zvýšené pocení, úrazy a poskytování první pomoci.

Ještě bych se chtěla vrátit ke konferenci Pharma News v Jihlavě. Atmosféra byla naprosto úžasná, lidé milí a vše bylo ještě podpořeno sledováním hokeje, sice jsme nevyhráli, ale bylo to napínavé a pěkné, hlavně závěrečná přesilovka!  Musím znovu zopakovat, že změna na odpolední konference se Vám líbí, a že se lépe můžete uvolnit z práce, máte čas a klid poslouchat přednášky a plně využíváte pauzy a navštěvujete stánky vystavujících firem. Témata vždy do jednotlivých měst připravujeme nová, tak aby se neopakovala. Ti z Vás, kteří absolvují účast na jarních konferencích, tak můžou klidně přijít i na podzim a dozví se opět nové informace. Sledujte web www.pharmanews.cz a veškeré informace budete mít včas. Zde najdete i on-line přihlášku, se kterou se můžete přihlásit na jakoukoliv odbornou konferenci PHARMA NEWS ! Těšíme se na setkání s Vámi.

Hezké léto!

Vám přeje Vaše

Jana Jokešová

YThlYzl