PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Slovo šéfredaktorky



Vážení čtenáři, 

vítám Vás v novém roce a v prvním vydání Pharma News tohoto roku. Jak jste si užili Vánoce a Silvestra? Doufám, že ve zdraví a v pohodě. To jenom já jsem 23. prosince někde na Staroměstském náměstí ztratila hlas a mám pocit, že chraptím dodnes. A nejen to! 27. prosince jsem si nechala píchnout léčivou látku na zánět šlach v oblasti zápěstí (to asi z toho vánočního úklidu a pečení J) a ejhle, byla z toho pěkná alergická reakce. Musím říct, že s věkem nám toho nějak moc přibývá. Ostatně tomu, co nám přibývá, se dnes budeme věnovat v našem článku. Ale dámy, nebojte se. Tentokrát se to netýká nás žen, ale mužů.
Ne, že bych byla škodolibá, ale taky si na nich trochu smlsneme, co říkáte? Článek se jmenuje: MUŽI PO ČTYŘICÍTCE a začíná velmi pozitivně: Zdravotní komplikace na obzoru…..více se dozvíte na straně 26.
Škoda jen, že sněhu bylo málo a lyžování, na které tradičně jezdíme po novém roce do Herlíkovic, nebylo zrovna kvalitní. Děti si užívaly v bahnitém sněhu trochu toho ježdění po zadku a my dospělí zase večer při sklence dobrého vína. Musíme si užívat sportu, pokud to půjde a nebolí nás klouby. Nebo ještě něco horšího, třeba jako další náš článek Revmatické onemocnění. Revma je mezi lidmi známým zdravotním problémem. Je správně spojováno s postižením pohybového aparátu, často ve spojení s vlhkem a chladem. Bolesti kloubů, ztuhlost, snížená pohyblivost. Revma je považováno primárně za nemoc kloubů. Původ onemocnění je ale jiný. Artritida, se kterou je revma často zaměňováno, je pouhým následkem revmatického onemocnění, a nikoliv onemocněním samotným.
…zajímalo mě, jakou odpověď bych dostala, kdybych se náhodně zeptala: „Co si představujete pod pojmem revma?“ Dostalo se mi zajímavé odpovědi: „Když dostanou klouby rýmu.“ I když to není zcela přesné, je to vlastně velmi blízko. Takže, co všechno se skrývá pod označením revmatické onemocnění? To se dočtete na straně 16. Na závěr bych se měla věnovat konferencím Pharma News. Až vyjde toto číslo, tak už za sebou budeme mít první konferenci v tomto roce v hotelu Clarion 6. 2. 2014. Takže tu budeme hodnotit až příště. V únoru se můžeme potkat ještě v Hradci Králové 20. 2. 2014 v již tradičním hotelu Tereziánský Dvůr. No a po jarních prázdninách se za Vámi vydáme do Brna, do Holiday Inn 6. 3. 2013. A to už doufám na nás budou vykukovat jarní kytičky a zpívat ptáci.
Ale teď si ještě užijte pravé zimní radovánky - sníh a lyžování! Těším se na viděnou.

Vaše Jana Jokešová 

OWY3OTc0OD