PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

TAK, ABY V TOM BYLO JASNO!



Jsem těhotná? Nejsem? Objeví se dvě čárky, nebo jen jedna? Dostaví se pravidelné krvácení v termínu, nebo nedostaví? Podobnou otázku si někdy položila téměř každá žena. Ať již očekáváte výsledek takový, či onaký, těch pár dní nejistoty a čekání před menses bývá nekonečných. Která žena, jež zatím marně touží po miminku, nebo naopak se obává nechtěných následků bujarého večírku, by nechtěla mít jistotu o svém případném těhotenství? Tuto informaci nám již poměrně časně může dát těhotenský test. Provedení je velmi snadné. Má to však jistá úskalí, na která se v tomto článku zaměříme. 

Když jsem jako student posledního ročníku farmaceutické fakulty chodil na praxi do lékárny, stalo se mi, že ještě před odemknutím hlavních dveří se pootevřeným oknem nějaký mladík dožadoval urgentního prodání těhotenského testu. Snažil jsem se mu vysvětlit, že případné nechtěné následky nočních radovánek tak rychle nezjistí. Ale asi marně. Podobné situace jsem později během své lékárnické praxe zažil vícekrát. Pro pochopení správného způsobu použití těhotenských testů si na úvod připomeňme něco z fyziologie těhotenství.

TROCHA FYZIOLOGIE VZNIKU TĚHOTENSTVÍ

Těhotenské testy jsou založeny na specifické imunitní reakci protilátky s hormonem označovaným zkratkou hCG (lidský choriogonadotropin). Tento hormon je přítomen v krvi těhotné ženy a vylučuje se i do moči. Tohoto faktu se využívá pro rychlé orientační zjištění těhotenství. Jedná se o hormon, kterým si vyvíjející se zárodek a později plod zajišťuje, že pro něj tělo matky zabezpečí příhodné podmínky po celou dobu těhotenství.
V plodném věku ženy ve vaječnících každý měsíc uzrává zpravidla jeden folikul, z nějž se do vejcovodu uvolňuje vajíčko, které může být v následujících hodinách oplodněno spermií. Zralý folikul se pak mění na tzv. žluté tělísko, jež do krve uvolňuje ženské pohlavní hormony – estrogeny a progesteron. Tyto hormony mají mimo jiné za úkol připravit děložní sliznici pro případné uhnízdění oplozeného vajíčka, z nějž se mezitím stalo embryo.
K oplodnění vajíčka může dojít v poměrně krátkém čase po ovulaci – uvolnění do vejcovodu. Zralé vajíčko má totiž životnost, která se počítá v hodinách, méně než jeden den. Mužské spermie, které se při pohlavním styku dostanou do dělohy a vejcovodů, žijí o něco déle, dva až tři dny. Z tohoto faktu plyne, že pro oplozující soulož jsou v každém cyklu vyhrazeny tři až čtyři dny kolem ovulace. K té dochází u žen s pravidelným 28denním cyklem přibližně v polovině času mezi dvěma menstruacemi. Otěhotnění v jiné fázi cyklu je málo pravděpodobné, ale jsou známy případy, kdy k ovulaci a oplodnění došlo i mimo pravidelný termín. K setkání vajíčka se spermií dochází ve vejcovodu. Vzniklý zárodek pak ještě několik dní putuje, než se dostane do dělohy, kde je pro něj díky vysoké hladině pohlavních hormonů připravena sliznice. Trvá zhruba týden, než se zárodek uhnízdí v děloze. Přibližně devátý den po oplodnění je proces uhnízdění ukončen. Teprve v tomto okamžiku můžeme hovořit o těhotenství. V tomto okamžiku si uhnízděné vajíčko vytváří trofoblast, zárodek placenty, která bude po celou dobu těhotenství zajišťovat jeho výživu.
Pokud k uhnízdění embrya v děloze nedojde, po dvou týdnech od ovulace zaniká žluté tělísko a rychle klesá hladina estrogenů i progesteronu. V důsledku toho odumírá vyzrálá děložní sliznice, odlučuje se a odchází s malým množstvím krve – dochází k pravidelnému menstruačnímu krvácení. Celý cyklus se pak opakuje. Došlo-li však k úspěšnému uhnízdění embrya v děloze, je potřeba zajistit stálou hladinu progesteronu a zabránit menstruaci. Proto právě vzniklý trofoblast krátce před termínem menses začíná tvořit hCG a vylučovat jej do krve matky, čímž si pojistí zachování vhodných podmínek pro přežití a vývoj zárodku. Za jistých okolností se hCG začíná vylučovat do krve i moči již 4 dny před očekávaným termínem začátku menses. Šance na zachycení jeho hladiny takto brzy je však jen o málo vyšší než padesát procent. Navíc je jeho koncentrace zatím velmi nízká, což může znamenat nejistý výsledek i u velmi citlivých testů, neboť reakce s protilátkou je zatím velmi slabá, a tudíž i zbarvení proužku je málo výrazné. Každým dnem však hladina hCG v krvi i v moči rychle vzrůstá. Každopádně pro zachování těhotenství musí být dostatečně vysoká v den, kdy žena očekává začátek menstruačního krvácení.
Z výše uvedeného plyne, že citlivými testy lze za určitých podmínek zachytit hCG v moči až 4 dny před termínem menses. Protože však začátek tvorby hCG je variabilní, je provádění testu v těchto dnech zatíženo značně velkou chybou. Prostě ne vždy je hCG takto brzy v krvi i v moči přítomen. Chceme-li mít jistotu, nemá smysl provádět těhotenský test dříve než první den očekávané menstruace. V rámci konkurenčního boje sice mnohé firmy slibují velmi časné zjištění těhotenství, ale vzhledem k výše uvedeným skutečnostem takovéto spěchání při zjišťování výsledku může s velkou pravděpodobností vést v následujících dnech k nepříjemným překvapením.

MOŽNÁ ÚSKALÍ TĚHOTENSKÝCH TESTŮ 

Gynekologové dokonce doporučují počkat – bude-li ovšem dotyčná natolik trpělivá – s provedením testu ještě alespoň další dva týdny po vynechané menstruaci. Vysoké procento embryí (někdy se udává až 80 %) je od samotného počátku vadně založených. Pokud se vůbec zahnízdí, většinou spontánně v krátké době zaniknou. V tomto případě se ani nehovoří o potratu. Jedná se o přirozený proces, jímž se příroda brání proti vzniku vývojových vad či mimoděložního těhotenství. Žena, která o svém raném těhotenství neví, v takovém případě obvykle zaznamená opoždění menstruace o několik dní, často aniž by si vůbec uvědomila, že byla těhotná. Pokud žena těhotenství plánuje, může se poměrně často stát, že dostane na začátku pozitivní výsledek, avšak o několik dní později je radost vystřídána smutkem, když se dostaví krvácení. Následným vyšetřením již pak gynekolog těhotenství nezjistí. Případný další test pak samozřejmě má negativní výsledek.
Jiným případem, kdy může test přinést „falešný“ výsledek, je mimoděložní těhotenství. Jedná se o patologický stav, který není slučitelný se zdárným vývojem plodu. Pokud se embryo uhnízdí jinde než v děloze, trofoblast produkuje nižší hladiny hCG než při fyziologickém těhotenství. Pozitivní výsledek proto dostáváme s několikadenním zpožděním. V tomto případě nelze vinit těhotenské testy z nespolehlivosti. Jejich fungování závisí na přítomnosti hCG v moči. Při nefyziologickém průběhu těhotenství není normální průběh koncentrační křivky, a proto dochází k odchylným výsledkům. 

CITLIVOST TĚHOTENSKÝCH TESTŮ

Ještě před několika lety jsme uživatelkám v rané fázi těhotenství radili provádět test s ranní močí, v níž je nejvyšší koncentrace hCG. Důvodem byla poměrně nízká citlivost tehdy dostupných testů. V současnosti však pozbývá uvedené doporučení smysl. Testy lze provádět kdykoliv během dne. Citlivost těhotenských testů se dnes pohybuje na hranici možného. V současnosti prodávané testy jsou schopny zachytit již velmi nízké koncentrace hCG. Zachytí již koncentraci 25 nebo dokonce 10 mUI/ml (čím nižší číslo, tím je citlivost vyšší). S touto citlivostí fungují velmi spolehlivě již od prvního dne očekávané menstruace, případně – zejména při citlivosti 10 mUI/ml – za určitých okolností až o 4 dny dříve mohou dát pozitivní – ale nejistý – výsledek, jak bylo vysvětleno výše. Komerčně dostupné těhotenské testy spadající do kategorie zdravotnických prostředků jsou v dnešní době vysoce citlivé a spolehlivé. Princip fungování (detekce přítomnosti hCG) je u všech stejný. Jednotlivé značky se liší především kvalitou provedení – a často také marketingovým příslibem. Design tyčinek umožňuje hygienicky provádět test na toaletě bez nutnosti shromažďovat moč do nádobky. Na trhu se rovněž objevily testy s elektronickou interpretací výsledků. Přinášejí vyšší komfort hlavně v případech, kdy je výsledek na samé hranici stanovitelnosti a uživatelka si není jistá, zda zobrazený proužek vidí dobře. Nejvíce se však prodávají, pravděpodobně z finančních důvodů, testovací proužky. Jejich výhodou je jednoduchost provedení a nízká cena. Nevýhodou naopak potřeba jímat moč do nádobky. Balení mnohdy obsahují více proužků. V případě, že si žena v časné fázi těhotenství není s výsledkem stoprocentně jista, protože pozitivní výsledek se zatím zobrazuje velmi slabě, může test zopakovat o několik dní později, kdy se hCG vylučuje močí ve vyšší koncentraci, a výsledek je proto zřetelnější.
Těhotenské testy jsou velmi vítanými a spolehlivými prostředky, jak lze v klidu a soukromí domova orientačně zjistit, zda je žena těhotná. Abychom dokázali svým klientkám správně poradit, je potřeba vědět, jak testy fungují a jak se mají správně používat. To jsme se snažili v hlavních bodech shrnout v tomto článku. 

PharmDr. Pavel Stránský

NjhhO