PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Vtipné kaše – Namíchejte si ty vaše



Pohanková kaše s mákem a badyánem

1 porce

příprava: 20 minut

bez laktózy

bez lepku

200 ml tekutiny (viz kapitola o tekutinách na str. 49 a 89), nejvíce se hodí semínkové mléko

50 g pohankové lámanky, propláchnuté studenou vodou

sladidlo (viz kapitola o sladidlech na str. 53), nejvíce se hodí med

přírodní sušené švestky (asi 4 kusy)

1 lžíce nemletého máku

1 hvězdička badyánu

špetka soli

 

Postup:

Sušené švestky nakrájejte na malé kousky a nechte si je zatím v misce stranou, namočené do teplé vody. Do rendlíku nalijte tekutinu. Vsypte do ní pohankovou lámanku a přidejte hvězdičku badyánu a špetku soli. Přiveďte k varu, stáhněte na střední plamen a často míchejte. Vařte přibližně 10 minut do zhoustnutí.

Potom odstavte, odstraňte z kaše badyán a vmíchejte do ní rozmočené švestky. Bude-li třeba, doslaďte. Kaši podávejte sypanou mákem. Můžete ji ozdobit i květy třešní, které jsou také jedlé.

 

Rýžová slaná kaše

1 porce

příprava: 30 minut

bez laktózy

bez lepku

250 ml tekutiny (viz kapitola o tekutinách na str. 49 a 89), nejvíce se hodí rýžové nebo kokosové mléko

40 g kulatozrnné rýže, propláchnuté studenou vodou

špetka soli

3 hřebíčky

špetka mleté kurkumy

čerstvě mletý růžový pepř

nať koriandru

1 jarní cibulka, nakrájená nadrobno

čerstvá chilli paprička, nakrájená nadrobno (použijte ji dle vaší chuti)

hrst sezonní zeleniny, očištěné a nakrájené na nudličky (například mrkev, pór, jarní cibulka)

případně 1 lžička sezamového oleje k restování

 

Postup:

Do rendlíku nalijte tekutinu a vsypte propláchnutou rýži, osolte, přidejte hřebíčky. Kurkumu můžete přidat rovnou (doporučuji) nebo si ji nechte až na závěr ke zdobení. Přiveďte kaši těsně pod bod varu (v tuto chvíli se hladina tekutiny viditelně vlní), stáhněte na střední plamen a vařte za častého míchání přibližně 25 minut.

Mezitím si připravte zeleninu. Očistěte ji, nakrájejte a případně uvařte v páře nebo krátce (2–3 minuty) na sezamovém oleji orestujte.

Z hotové kaše vylovte hřebíčky. Zdobte kořením, koriandrem a vybranou zeleninou.

 

 

Uppama

 

1 porce

příprava: 15 minut + máčení 8 hodin

bez laktózy

250 ml vody

60 g krupice (já používám špaldovou nebo pohankovou)

1 šalotka, nakrájená na kostičky

kousek kořene zázvoru nasekaného na kostičky

½ lžičky žlutých hořčičných semínek

7 kešu oříšků, posekaných nahrubo

10 rozinek

1 lžíce přepuštěného másla (ghí)

1 klínek citronu

sůl

případně chilli paprička a nať koriandru

 

Postup:

Do pánve se silným dnem vložte přepuštěné máslo a hořčičná semínka, zahřejte a pod stálým dozorem restujte až do chvíle, kdy semínka začnou praskat. Ihned přidejte nakrájenou šalotku a míchejte. Restujte ½ minuty, poté přidejte nasekaný zázvor, kešu oříšky a rozinky. Restujte další ½ minuty a následně zalijte vodou. Osolte, přiveďte k varu a vařte přibližně 3 minuty.

Poté začněte za stálého míchání pomalu přisypávat krupici. Aby se v kaši netvořily hrudky, vezměte si na pomoc metličku. Vařte do zhoustnutí kaše, což trvá nanejvýš 5 minut.

Podávejte s klínkem citronu (citronovou šťávou kaši pokapejte těsně před konzumací) a případně s nasekanou natí koriandru a čerstvou chilli papričkou.

Uppama je moje nejoblíbenější obědová bleskovka, zejména v chladných měsící

OGJmM