PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

ZDRAVOTNÍ KOMPLIKACE NEHTŮ A HYGIENA RUKOU JINAK NEŽ JI ZNÁME



Ruce - coby zpravidla nezakrytá a současně značně namáhaná součást lidského těla, jsou každodenně vystavovány řadě negativních vlivů ohrožujících jejich zdraví. Současně je jejich vzhled, včetně nehtů, jedním z mnoha hodnotících měřítek v soudobé společnosti.
Stav rukou tedy odráží jak schopnost vykonávat bez obtíží širokou řadu nejrůznějších činností, tak pomyslný ukazatel společenského zařazení a celkového „image“.

Shrnuto a podtrženo – zdravé ruce a nehty jsou základem pro další, zejména estetickou péči a naopak – správná péče o ruce a nehty je potřebná pro jejich zdraví.
Co se estetického hlediska týče, jsou pod pomyslným drobnohledem umístěny výrazněji zejména nehty, jejichž stav může o člověku překvapivě mnoho vypovědět. Stejně jako prakticky každý orgán, mohou i ony trpět nejrůznějšími zdravotními problémy, jejichž projevy jsou (bohužel) často i velmi dobře viditelné. Níže zmíněná onemocnění samozřejmě mohou postihnout jak nehty rukou, tak nohou.

STAVBA NEHTU

Každý nehet se skládá z nehtové matrix – zárodečné vrstvy, odkud nehet vyrůstá a jejíž buňky postupně rohovatí a tvoří nehtovou ploténku. Matrix lze částečně pozorovat i pod průhlednou částí nehtu, kde se opticky jeví jako bílý měsíčkovitý útvar (tzv. lunula unguis). Nehtová ploténka je umístěna na nehtovém lůžku, po kterém se při růstu posunuje směrem k volnému okraji nehtu – tedy k té části, kterou zpravidla upravujeme pomocí nůžtiček a pilníčků.
Kořen i boční okraje těla nehtu jsou vnořeny do kožní štěrbiny. Vzniklý přehyb kůže přes okraj nehtu pak označujeme jako nehtový val.

NEMOCI NEHTŮ

Nemocí nehtů existuje poměrně rozmanitá škála, od těch triviálních až k poměrně vážným. Často také poukazují na jiná závažnější onemocnění některých orgánů! Nejčastější komplikace uvádíme níže.

ZAROSTLÝ NEHET

Vzniká zarůstáním zakřivené nehtové ploténky do postraních nehtových valů. Obvykle nejde o závažný problém, může ovšem docházet ke komplikacím, které situaci zhoršují (např. bakteriální infekce, která způsobuje podobné obtíže jako při kandidóze (viz. níže)).
Zarůstající nehet je navíc velmi bolestivou záležitostí, která postiženého limituje v provádění některých běžných činností. Správné ošetření by mělo přijít z rukou lékaře. Domácí pokusy o léčbu mohou situaci spíše zhoršit.

LÁMAVÉ NEHTY

Zvýšená lámavost nehtů obvykle poukazuje zejména na nedostatek vápníku a vitamínu A v těle (případně na používání nevhodných zkrášlovacích přípravků). Kromě doplňování těchto látek je vhodné nehty a ruce důkladně promastit výživným krémem, pokud je poškození většího měřítka, lze léčbu doplnit o olejové zábaly nebo koupele prstů ve vlažném oleji.
V preventivní péči hraje svou roli zejména používání ochranných rukavic při práci se saponáty a chemikáliemi, které nehty vysušují a oslabují.

ONYCHOMYKÓZA

Je velmi bolestivé plísňové onemocnění postihující nehty na rukou i nohou. K nakažení může dojít například prostřednictvím infikovaných nůžtiček nebo jiných nástrojů při manikúře. Projevuje se žlutavou změnou barvy nehtu, deformací nehtové ploténky a jejím následným oddělením od lůžka. Kromě estetické funkce postihuje i uchopovací schopnost ruky, její léčba, zejména pokud není zahájena včas, je značně zdlouhavá. Preventivním opatřením je sterilizace nástrojů sloužících k péči o nehty a důkladná dezinfekce obuvi, ručníků, van a sprchových koutů, zvláště ve společných zařízeních, jakými jsou plovárny, posilovny atd.

KANDIDÓZA

Původcem kandidózy nehtů jsou kvasinkové houby, které žijí v lidském organismu. Za určitých okolností se mohou přemnožit (cukrovka, léčba antibiotiky nebo hormony) a způsobit toto nepříjemné onemocnění. Projevuje se zarudnutím a zduřením nehtové valu, který je následně silně bolestivý, léčba je, obdobně jako u onychomykózy velmi zdlouhavá a komplikovaná.

PORUCHY NEHTOVÉ PLOTÉNKY

Zejména ve smyslu vzniku podélné nebo příčné rýhy v nehtové ploténce. Vznikají na základě poškození nehtové zárodečné vrstvy, často v závislosti na úrazech, otravách, horečnatých onemocněních, či závažných infekcích.

PÉČE O NEHTY

Zdravý nehet má růžovou barvu, je asi půl centimetru silný, hladký a lesklý. Správnou péči o nehet provádíme přibližně jednou týdně, v řadě odborných kosmetických salónů vám rádi poradí jak se o nehty správně starat. Před samotnou úpravou je potřeba ruce umýt a důkladně osušit. Při péči o nehty používáme řadu nejrůznějších pomůcek.
Délku nehtu raději než nůžtičkami korigujeme pilníčkem, nedoporučuje se používat pilníčky kovové, které jsou příliš tvrdé a způsobují třepení nehtů. Postupujeme systematicky ze strany do středu tak, aby se nehty nelámaly. Kůžička okolo nehtů se nejdříve namočí, aby změkla, nebo aplikujeme změkčovač. Následně ji pomocí kulaté dřevěné špachtličky zatlačíme ke kořeni a ke stranám nehtu, nikdy ji však nestříháme.
Kůžičku po úpravě ošetříme krémem nebo olejovým přípravkem. Při lakování nehtu nanášíme nejdříve podkladový lak, který ochrání nehty před barevnými pigmenty následně použitého laku. Ten se klade postupně ve dvou vrstvách, po zaschnutí se překryje průhledným lakem, který zabraňuje poškrábání a poškození barvy. Současná generace přípravků již obsahuje látky, které na nehet působí příznivě a vyživují ho, čímž se riziko poškození značně snižuje.

HYGIENA RUKOU SBOHEM VODO?

Že pravidelné mytí rukou je nezbytné a předchází možnému rozvoji řady onemocnění, z nichž nejznámější je pravděpodobně hepatitida („žloutenka“), to je snad spíše téma do školek a školních lavic. Doufejme, že každý z nás má hygienu rukou zafixovanou již od útlého dětství a nemusíme sáhodlouze poučovat o významu tohoto základního hygienického návyku. Rovněž péči o ruce za využití nejrůznějších krémů vyživujících pokožku a zmírňujících negativní vlivy z vnějšího prostředí jsme již v našem časopise věnovali dostatek prostoru.
Proč tedy vůbec tento odstavec?
Do popředí našeho zájmu se totiž dostaly přípravky sloužící k hygieně rukou, které některé firmy dodaly na trh.
Jde o nabídku gelů určených k mytí rukou bez použití vody. Očistu a antibakteriální účinky u těchto přípravků zajišťuje obvykle obsah etylalkoholu, přičemž zpravidla obsahují i vyživující a (či) zklidňující složku (např. aloe vera). Stačí krátké zamyšlení a nutno připustit, že vůbec nejde o špatný nápad. Ačkoliv v našich podmínkách je přístup k vodě velmi dobrý a této „suroviny“ je, zdá se, dostatek, rozhodně si lze okamžitě vybavit řadu situací, kdy by se nám takový prostředek hodil.

VÝHODA? PRAKTIČNOST!

Zkrátka, vodovodní potrubí si člověk do kapsy vzít nemůže, zato potřeba umýt si ruce může nastat prakticky kdykoliv a kdekoliv. Stačí namátkou zmínit cestovní prostředky, dovolené a výlety, okamžiky před a po zakoupení oblíbené lahůdky u stánku s občerstvením, atd. Praktičnost přípravku určeného k mytí rukou bez použití vody je pak okamžitě patrná. Zbývá však otázka ceny. Popravdě, těžko si zatím představit, že by tyto prostředky vystrnadily „klasické“ mýdlo a vodu, ale to koneckonců ani není cílem výrobců. Jde o šikovnou pomůcku v těch okamžicích, kdy zkrátka tradiční způsob očisty rukou není k dispozici. Nicméně, když uvážíme rozhojněné plýtvání vodou (někdo opravdu „vytočí“ při mytí rukou tolik vody jako jiný při sprchování), bůhví, zda mytí rukou bez vody nakonec časem nevyjde laciněji.

PharmDr. Andrea Kleinová


Zdroje: 
Miloslava Prokopová Moskalyková: Péče o ruce a nehty. Grada Publishing a.s., Praha 2006. 
http://www.operativa.cz/ 
Archiv časopisu Pharma News

NDcyODh