PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 11-12/2020

First slide

Slovo šéfredaktorky

Vážení čtenáři, jak se Vám daří v této zvláštní „covidové době“? My v redakci doufáme, že dobře v rámci možností, které máme a  že jste stále zdraví!

Aktuální stav vývoje vakcín proti nemoci COVID-19

V současné době (údaj ke 3. 11. 2020) se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) v klinickém hodnocení nachází 47 vakcín a 155 kandidátních vakcín je v preklinickém testování, 10 vakcín je již ve fázi III klinického hodnocení. Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) zahájil průběžné hodnocení dvou vakcín proti nemoci COVID-19. Jedná se o vakcínu ChAdOx1 (AZD1222) nazývanou také jako „oxfordská vakcína“ a vyvíjenou společností AstraZeneca...

First slide

Největší riziko lékárenských e-shopů: teplotní režim

Obliba zásilkového prodeje zboží a jeho objednávání na internetu každoročně roste. Tento trend potvrdila i probíhající koronavirová epidemie. To se týká samozřejmě i lékáren, které provozují vlastní e-shop. Nedávný skandál, spojený s distribucí roušek a respirátorů důchodcům prostřednictvím České pošty, však ukázal slabinu tohoto systému.

First slide

Odpovědnost lékárníků – díl druhý

V minulém díle minisérie článků zaměřených na odpovědnostní vztahy při výkonu farmaceutického povolání jsme si společně přiblížili postavení lékárníků vůči profesní komoře, tedy vůči České lékárnické komoře, a to z pohledu tzv. disciplinární odpovědnosti. V dnešním příspěvku se pokusíme přiblížit odpovědnost občanskoprávní, se kterou se nejčastěji setkáme v případě porušení tzv. postupu lege artis, tedy v postupu spočívajícím v poskytování zdravotních služeb na náležité odborné úrovni.

First slide

NA LOUCE VYROSTL LEN… aneb NENÁPADNÁ BYLINA S VELKÝM POTENCIÁLEM

…s žábou jsme jej namočili, na sluníčku vysušili, čáp jej lámal, ježek pročesával, pavoučkové usoukali, borůvky mu barvu daly, mravenečci tkali a rak nastříhal. A tobě, rákosníčku, za ušití dík. Jen málokdo by neznal půvabnou pohádku Jak krtek ke kalhotkám přišel. A i když tato nenápadná rostlina s drobnými kvítky už není takovým zemědělským trendem, jak tomu bylo v minulých letech, možná bych mohla říci v minulém století, její potenciál se zdá být naprosto úžasný. Ale pojďme si to projít...

First slide

Pití podle pravidel

V posledním období roku se tradičně pořádají rodinné oslavy, sešlosti přátel, plesy a další společenské radovánky, obvykle spojené s dobrou zábavou, vybraným jídlem i alkoholickými nápoji. Jen málokdo si dovede představit party bez sklenky alkoholu, obzvlášť na Vánoce nebo Silvestra. Co pít, abychom se nemuseli probouzet s bolestí hlavy, žaludkem na houpačce a dalšími příznaky kocoviny? Otázka není jen „co“, ale i „jak“!

First slide

Alkohol jako součást gastronomie

Alkohol (etylalkohol, etanol) je chemicky jednoduchá látka, připravovaná alkoholovým kvašením cukrů. Jedná se o bezbarvou kapalinu, která má po naředění příjemnou vůni. Užívá se jako rekreační droga, legální a společensky akceptovaná.

First slide

Rozhovor - Denisa Nesvačilová: Naplňuje mě souznění s diváky

Je mladá, krásná, talentovaná a poslední dobou ji diváci vídají na obrazovkách častěji než dřív. Sympatická herečka Denisa Nesvačilová se přesto slavnou necítí, za práci je vděčná a její nejoblíbenější relax je dlouhá procházka se psem…

First slide

Neobjevený region Koruna Vysočiny

Severovýchodní kout Českomoravské vrchoviny. Region sahající od Žďárska, přes Novoměstsko, Bystřicko až po Pernštejnsko, kde hraničí s Jižní Moravou. Malebná a přívětivá příroda, součást CHKO Žďárské vrchy a Svratecké hornatiny. Středověk tu zanechal stopu v podobě mnoha hradů a opevněných sídel. Minulost se zrcadlí i v četných stavbách lidové architektury. Krví a podstatou regionu je především voda a příroda.

MmU4MzE4M