PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 3-4/24

First slide

Slovo šéfredaktora

Vážení čtenáři! S nástupem zatím velmi žhavého dubna přichází nové číslo našeho časopisu. A přináší i jedno horké téma: Automatický výdej léků. Ano, vedle automatu na Pepsi a bagety jeden ještě na ibuprofen a nějaké to antacidum… O možných pro a také proti, o důvodech, proč o něčem takovém jsou vůbec nějaké úvahy a debaty vedeny, najdete více v článku magistra Adama Tietze. Zcela chápu, že někteří jen při vyslovení něčeho takového reagují jako jisté zvíře na červený hadr.

First slide

Automatová lékárna jako nový mainstream?

Coca-Cola, čokoládová tyčinka a k tomu dvě balení ibuprofenu. Slyšeli jste již o tzv. automatových lékárnách? Koncem minulého roku se toto téma opět dostalo do popředí některých médií. V rámci novely zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů („Zákon o léčivech“) se objevil (v rámci pozměňovacích návrhů) návrh na „uzákonění“ možnosti prodeje volně prodejných léčivých přípravků prostřednictvím automatů. Ty už fungují v některých zemích, ať už v Evropě, či...

First slide

I šest let po zavedení čelí eRecept novým výzvám (SÚKL)

Na počátku roku 2018 došlo v České republice k významnému milníku ve způsobu předepisování léků. Od 1. ledna toho roku vstoupila v platnost povinnost pro lékaře předepisovat recepty výhradně elektronicky, což bylo zakotveno v zákoně č. 378/2007 Sb. o léčivech. Tento krok představoval zásadní změnu v procesu předepisování a vydávání léků, neboť do té doby bylo běžné používání listinných receptů. Elektronické předepisování bylo zavedeno s cílem zefektivnit proces, snížit možnost chyb a zvýšit...

First slide

Co jsou probiotika nové generace?

Stále stoupající počet vědeckých studií, které byly v posledních letech realizovány, ukazují na obrovský potenciál nového způsobu léčby civilizačních a chronických onemocnění pomocí nastolení rovnováhy střevního mikrobiomu. O relevanci tohoto trendu svědčí také vznik České společnosti pro mikrobiom při ČLS JEP v roce 2020. Poslední vývoji v oblasti probiotik je spojován s tzv. probiotiky nové generace (NGP = Next Generation Probiotics).

First slide

Inhalační tyčinky na bázi esenciálních olejů

Kdo a nebo co je AOMU? A proč se řádky tohoto textu prolíná líbezná vůně vysoce kvalitních esenciálních olejů, která má sama o sobě blahodárné účinky na mysl i tělo? Ano, řeč bude o aromaterapii. Ne však o aromaterapii ledajaké, budeme hovořit o aromapsychologii. Račte si přivonět, prosím, a seznamte se s AOMU.

First slide

VZÁCNÉ, VZÁCNĚJŠÍ, NEJVZÁCNĚJŠÍ – důležité je vědět

Už se chvíli věnujeme vzácným nemocem, hledáme málo známá onemocnění a zkoumáme jejich úskalí. A tak mne při jednom čtení článku napadlo, jak vzácné je to které vzácné onemocnění? A jak vlastně probíhá koordinace prací a projektů kolem vzácných onemocnění? A hned ke mně mířila i odpověď. Například díky mimořádné konferenci ke Dni vzácných onemocnění, která se konala na půdě Lékařské fakulty MU. Pro vzácná onemocnění je totiž nejdůležitější stále o nich mluvit.

First slide

Za co nám ledviny (ne)poděkují

Onemocnění ledvin je často chronické a bezpříznakové, takže o něm prakticky nevíme. Přitom postihuje 10 % populace. Patří mezi civilizační nemoci, stejně jako obezita, hypertenze a cukrovka, které jsou zároveň hlavními rizikovými faktory pro ledviny. Základním preventivním opatřením pro všechny civilizační nemoci je zdravý životní styl v čele s vyváženou stravou, dostatečným příjmem vhodných tekutin včetně přírodních minerálek a pravidelným pohybem. Co můžeme cíleně dělat pro zdraví svých...

First slide

Cysty, myomy, endometrióza v tradiční čínské medicíně (TČM)

Cysty, myomy i endometrióza mají z pohledu čínské medicíny společnou příčinu, kterým je blokace energie QI a krve YU XUE v dolním zářiči. Tyto problémy se týkají stále většího počtu žen. Příčiny stále hojnějšího výskytu cyst a myomů hledejme v hektické době a tomu odpovídajícímu životnímu stylu, nesprávnému stravování, stresu a … užívání hormonální antikoncepce.

First slide

Mycogel… … jako nedílná součást péče o citlivou pokožku se sklonem k podráždění a k mykotickým projevům

Farmaceutická společnost Laboratoires Bailleul byla založena v roce 1949 a specializuje se na vývoj léčiv, potravinových doplňků a dermatokosmetických produktů s cílem vyvíjet řešení pro zlepšení kvality života pacientů. Na otázky redakce odpovídá pan Ivo Hanker.

First slide

Rozhovor - Karel Heřmánek mladší: Divadlo padnout nenechám!

Po svém otci sdědil jméno, herecké nadání a nedávno i Divadlo Bez zábradlí. Karel Heřmánek mladší je od té doby v jednom zápřahu. Nejen jako herec, ale také jako umělecký ředitel a manažer v jedné osobě. Co všechno je pro takovou práci potřeba zvládat?

First slide

Výlet do rodného kraje Antonína Dvořáka

Česká republika se pyšní nejen svými kouzelnými památkami a přírodními krásami, ale také výjimečnými osobnostmi, které zanechaly nesmazatelnou stopu v jejich dějinách. Jedním z takových hrdinů hudby je Antonín Dvořák a jeho rodiště, malá vesnička Nelahozeves, je místem, kterému nelze odolat. Nelahozeves je jedním z výletních cílů v rámci destinace Kladensko-Slánsko, inspirujte se i dalšími krásnými místy na kladensko-slansko.cz.

NmQxM