PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Berounsko všemi smysly



Berounsko všemi smysly

Odpočinek a útěk od každodenního shonu je dnes balzámem pro duši. Všechny vaše smysly potěšíte na Berounsku, v krajině řeky Berounky, křivoklátských hvozdů a vápencové krajiny Českého krasu ležící jen kousíček od Prahy.

Výjimečnost Levandule Choudouňské prokázána!

Od roku 2019 mohou návštěvníci zavítat do Levandulového údolí v Chodouni u Zdic, které se pyšní nejrozsáhlejším levandulovým polem v BIO kvalitě u nás. Zdejší tým zde pěstuje úctyhodných 50 000 bylin již 8 let. Jejich cílem je pomáhat lidem s celostní péčí o tělo, mysl a duši a také vrátit věhlas českému bylinkářství.

Proč je tak výjimečná?

Pole v Chodouni se nachází na pomezí chráněných krajinných oblastí Křivoklátsko, Český kras a Brdy. Avšak před mnoha
miliony lety, v období prvohor, se v této oblasti rozlévalo moře,
na jehož dně se tvořily vápencové usazeniny.

Levandule Chodouňské tak dnes čerpají své léčivé účinky bohaté na minerální látky z vápencových moří dávných věků. Na poli vane často silný vítr, který společně se zimním mrazem vytváří pro rostliny „stresové prostředí“. Díky němu musí levandule vynakládat větší úsilí, aby přežily. Levandule Chodouňská tak oproti běžné levanduli produkuje vysoce účinné biodynamické látky. To ukazují první výsledky klinické studie týmu docenta Petra Kaštánka (EcoFuel Laboratories), který je uznávaným vědcem v oblasti bioinženýrství a autorem desítek inovativních patentů a technologií.Levandulové pivo a další novinky

V celoročním areálu čekají návštěvníky léčebné procedury a zážitky, nejen s levandulí, ale i dalšími bylinkami. V únoru byl otevřen zbrusu nový prostor pro relaxaci, aromaterapii a ochutnávku produktů z BIO levandule, kde si návštěvníci mohou dopřát odpočinku a zklidnění mysli.

Letošní horkou novinkou je řemeslné Levandulové pivo 12° z dílny mistrů sládků nedalekého pivovaru Matuška. Chutná akorát tak hořce s tóny sladké Levandule Chodouňské. Kromě piva se ale letos můžete také těšit na další levandulové produkty – dlouho očekávaný sirup, pohankovou či jáhlovou kaši anebo bezlepkové RAW malinovo-levandulové kuličky.

www.levanduloveudoli.cz

Zlatavý mok vaří na Dvoře Všerad z krasové vody

Vesnička Všeradice ležící na okraji Českého krasu proslula nejen jako místo, kde se narodila ikona tradiční české kuchyně Magdalena Dobromila Rettigová. Od roku 2013 se zde vaří zlatavý mok, a to z vyhlášeného žateckého chmelu, humnového sladu a místní krasové vody, která pivu dává jeho světlou barvu. Na čepu nikdy nechybí 11° ležák, 12° vídeňský ležák nebo pivo MAXMILIÁN. V průběhu roku pak můžete ochutnat více než dvacítku dalších speciálů.

Kromě gurmánského pivního požitku můžete zahnat hlad ve zdejším staročeském hostinci, zahrát si minigolf v oddechovém parku nebo navštívit muzeum, které připomíná odkaz M. D. Rettigové skrze interaktivní expozici. Pro ty, kteří by se chtěli zdržet déle, jsou připraveny penzionové pokoje. Areál Dvoru Všerad nemůže zklamat, nadchne vás, s jakým citem jsou postupně hospodářské budovy bývalého zámku rekonstruovány!

www.vserad.cz

Výhledy jako na dlani, které potěší zrak

Jednu z nejstarších rozhleden v Čechách naleznete na území královského města Beroun. Je pojmenována po vrcholu Děd, na němž se nachází. Vystavět ji dal Klub českých turistů již na konci 19. století v podobě historizující hradní věže.  Jen necelých pět kilometrů od ní stojí na berounské Městské hoře – poblíž proslaveného medvědária – rozhledna, která vznikla za první republiky jako nadstavba městského vodojemu. Další technicky zajímavou rozhlednu naleznete v nedaleké Lhotce. Rozhledna zde byla vybudována na čtyřicetipětimetrovém telekomunikačním sto-
žáru.

 

Architektonicky pozoruhodné jsou rozhledny ve Velké Bukové
a v Hudlicích. Na okraji obce Velká Buková nad řekou Berounkou můžete navštívit atypickou rozhlednu s betonovým podložím. Hudlická kuželovitá rozhledna Máminka je ze všech nejmladší, vybudována byla v roce 2015 na Krušné hoře, a jejím okolím vás provede naučná stezka. Chcete-li se trochu zatoulat, zkuste navštívit rozhlednu na Vysokém Vrchu v Malých Kyšicích. Nevede tam totiž žádná značená turistická trasa, a tak se budete muset spolehnout na GPS či svůj orientační smysl. Rozhledny Děd, Máminka a Vysoký vrch jsou celoročně přístupné, můžete se na ně vydat kdykoliv.

MTI0Mj