PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Beta-glukan známý i neznámý



Beta-glukan známý i neznámý

RNDr. Martin Štula

Imunita a její posilování jsou pojmy, které v dnešní pandemické době slýcháme snad každý den. K tomu, abychom měli silnou imunitu, byli odolní vůči běžným infekcím a nepotřebovali lékaře, můžeme přispět sami svým životním stylem. Příroda nám nabízí své bohatství, kterým můžeme velmi dobře doplňovat svůj jídelníček. Přírodních látek, které příznivě modulují odpověď imunitního systému, je celá řada. Velkou pozornost odborníci v posledních letech věnují kvasničným beta-glukanům, které kromě známých imunomodulačních účinků mají i další příznivé účinky na zdraví. Navíc se ukazuje, že působí v synergii se střevní flórou a také s probiotickými bakteriemi mléčného kvašení.

Beta-glukany jsou větvené polysacharidy s různě složitou strukturou, které se hojně vyskytují v říši bakterií, rostlin i hub. Stejně jako u škrobu či celulózy je jejich základem glukóza. Liší se však způsobem napojení glukózových jednotek do řetězců a také tím, že základní řetězec se dále větví. Lidský organismus nedisponuje trávicími enzymy, které by umožňovaly štěpení těchto komplexů a jejich další využití jako zdroj energie a živin. Nestravitelnost je pak důvodem, proč se beta-glukany velmi dobře uplatňují jako vláknina, která zvláčňuje stolici a působí proti zácpě. Dostatečný každodenní příjem má příznivý vliv na hladinu cholesterolu a pomáhá též snižovat glykémii.

Větvená struktura a dostatečně velká molekulová hmotnost pak spolu s faktem, že nejde o látky lidskému tělu vlastní, vede k tomu, že imunitní systém je podobně jako cizí bílkoviny rozpoznává jako antigenní struktury. Jejich přítomnost v trávicím traktu proto vede k interakci s imunitními buňkami, které jsou zde přítomné. Beta-glukan přítomný ve stravě, podobně jako třeba bakteriální lyzát, stimuluje specifickou i nespecifickou imunitu a podporuje přirozenou odolnost vůči infekčním chorobám. Z tohoto pohledu jsou účinné především struktury v buněčných stěnách hub. Velmi dobré výsledky pak vykazují beta-glukany získávané z pivovarských kvasnic, snad proto, že kvasinky jsou přirozenou součástí stravy a náš imunitní systém s nimi běžně „komunikuje“. Výhodou beta-glukanů je, že při běžném dávkování nevykazují prakticky žádné vedlejší účinky. Jejich imunomodulační efekt je přiměřený a lze ho bez nebezpečí hyperstimulace či naopak ztráty účinnosti využívat i při dlouhodobém podávání.

Symbiotikum – výhodné spojení kvasničného beta-glukanu s probiotiky

Práce z nedávné doby ukazují, že kvasničné beta-glukany mohou velmi dobře působit ve spojení s probiotiky, především bakteriemi rodu Lactobacillus a Bifidobacterium. Význam střevního mikrobiomu pro lidské zdraví, mimo jiné pro správné trávení a fungování imunitního systému, jsme už na stránkách tohoto časopisu rozebírali mnohokrát. Probiotické bakterie užívané ve formě doplňků stravy jsou prospěšné především v situacích, kdy je přirozené složení střevní flóry narušeno například onemocněním či podáváním antibiotik. Účinek probiotik můžeme podpořit jejich kombinací s prebiotiky. Tímto pojmem označujeme vlákninu založenou na různých typech nestravitelných oligo- a polysacharidů, kam můžeme zařadit i kvasničné beta-glukany. Kombinaci probiotika s prebiotikem pak obvykle nazýváme jako symbiotikum. Účinek spočívá v tom, že prebiotikum, v tomto případě beta-glukan, vytváří vhodné prostředí a médium k přežití pro probiotické bakterie v trávicím traktu předtím, než se úspěšně zapojí do střevního ekosystému. Beta-glukan pak ovlivňuje lidské zdraví dvojím účinkem: jednak svým přímým působením a jednak podporou efektu podaných probiotik, což se jeví jako velmi výhodné spojení.

 

YzU2M