PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

České Švýcarsko - krajina plná tajemství



České Švýcarsko – krajina plná tajemství

V severozápadním cípu naší republiky se na ploše 79 km2 rozprostírá Národní park České Švýcarsko, jež spolu se sousedním Národním parkem Saské Švýcarsko představuje oblast pískovců, která svou rozsáhlostí a zároveň minimálním osídlením nemá v Evropě obdoby. Národním parkem bylo toto úchvatné skalnaté území s jedinečnou faunou a flórou vyhlášeno v roce 2000.

A jak toto zajímavé přírodní území vzniklo? Před více než 
90 miliony let se zde rozprostíralo mělké moře, na jehož dně se začala tvořit vrstva písčitých usazenin. Když moře ustoupilo, zanechalo po sobě pískovcovou desku, kterou dodnes přetváří vítr, déšť a mráz. Zrodil se tak podivuhodný pískovcový svět plný skalních věží, mostů, roklí a soutěsek. Charakter krajiny dotváří také zalesněné vrcholy sopečného původu, z nichž nejvýraznější je Růžovský vrch, dominanta jižní části národního parku. 

České Švýcarsko však netvoří pouze nehybné skály. Rozlehlé lesy ukrývají nejrozmanitější druhy živočichů a rostlin, a tak možná při svých cestách po tomto kraji zahlédnete v lese rysa ostrovida, nad hlavou vám zakrouží sokol stěhovavý nebo poblíž vodních toků spatříte stopy vydry říční. V posledních několika letech se ve zdejší říčce Kamenici objevují lososi, kteří sem byli vysazeni v roce 1999 a na podzim se připlouvají zpět do rodných vod vytřít. 

České Švýcarsko známé i neznámé

Počátky turistického zájmu o toto území se datují již do druhé poloviny 18. století, kdy zdejší kraj okouzlil švýcarské romantické malíře a získal svůj název České Švýcarsko. Tehdejší majitelé panství (Kinští a Clary-Aldringenové) začali systematicky zpřístupňovat turisticky atraktivní lokality, takže se České Švýcarsko od druhé poloviny 19. století stalo vyhledávaným cílem rozvíjející se turistiky. 

Nejatraktivnějšími místy národního parku, tedy okolím Hřenska a Jetřichovickými stěnami, procházejí dvě oblíbené turistické stezky. Cyklisté mohou poznávat krásy Českého Švýcarska při jízdě po cyklotrasách, pro milovníky jízdy na koni jsou zde vyznačeny koňské stezky.

Nejznámějším z turistických cílů je Národní přírodní památka Pravčická brána, největší pískovcová skalní brána v Evropě. Velkému zájmu turistů se těší také soutěsky říčky Kamenice, kde je již od 19. století provozována jízda na pramicích. Svézt se na lodičkách hlubokým kaňonem obklopeným skalními stěnami bizardních tvarů je však možné pouze od Velikonoc do konce října. V severní části parku pak určitě stojí za to se projít či projet na kole malebným Kyjovským údolím, kterým protéká říčka Křinice. Stezka vede až k zaniklé obci Zadní Doubice, kde je pro pěší a cyklisty otevřen hraniční přechod do sousedního Saského Švýcarska. 

Pro ty, kdo touží spatřit České Švýcarsko z ptačí perspektivy a nebojí se náročnějšího výstupu, se nabízí několik možností. Krásné výhledy do krajiny a zvláště pak na západy slunce se naskýtají ze skalních vyhlídek Mariina skála, Rudolfův kámen a Vilémínina stěna poblíž obce Jetřichovice. Rovněž stojí za to vystoupat na rozhlednu na Vlčí hoře poblíž Krásné Lípy. Odměnou je panoramatický výhled jak na Národní park České Švýcarsko, tak i na Lužické hory a při dobrém počasí je možno spatřit i vrcholky Českého středohoří. Od května do září je rozhledna otevřena kromě pondělí denně, v ostatních měsících pouze o víkendech. Úchvatný pohled se nabízí také z Loupežnického hradu Šaunštejn poblíž Vysoké Lípy. Šaunštejn je jedním ze šesti tzv. skalních hrádků na území národního parku, které byly vybudovány na pískovcových skalách během středověku. Za návštěvu stojí i Falkenštejn u Jetřichovic či Kyjovský a Brtnický hrádek v severní části národního parku. 

České Švýcarsko však není pouze divoká příroda plná skal a roklí, ráz zdejší krajiny dotváří i malebné roubené chaloupky ve vesnicích, rozesetých podél hranic národního parku. Zvláštností tohoto kraje jsou takzvané podstávkové domy, které jinde v Čechách nespatříte. Vznikly kombinací roubeného slovanského domu s hrázděným domem západního typu. Mimořádně krásné lidové stavby naleznete v Kamenické Stráni a Vysoké Lípě, které byly vyhlášeny vesnickou památkovou zónou, ale i v obcích Mezná, Chřibská či v Jetřichovicích. 

Mezi další zajímavé památky Českého Švýcarska, připomínající dávné příběhy zdejších obyvatel, patří boží muka, skalní kapličky, kostelní stezky a smírčí kříže, kterých je v tomto kraji velké množství.

Pro bližší informace o turistických možnostech v Českém Švýcarsku se neváhejte obrátit na turistické informační středisko v Krásné Lípě, které provozuje obecně prospěšná společnost České Švýcarsko. Na vaše dotazy vám tam rádi odpoví!

 

OTZkNDk3N