PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Cestování - Když na toulky, tak do Toulavy



Když na toulky, tak do Toulavy

Středočeské Sedlčany, legendární městečko Sedlec-Prčice i jihočeský Tábor. Mezi těmito městy se nachází krajina mírných zelených kopců a luk, zapadlých vesnic a romantických výhledů, která je jako stvořená k toulání po husté síti značených tras. Proto jsme tento kout naší země nazvali Toulavou a už skoro 10 let se snažíme turistům z celé země ukázat jeho krásy.

 

Jděte do Prčice

Není zdravější a příjemnější dovolené, než čas strávený v čisté přírodě, kde se pohybujete „po vlastních“ nebo na kole. A navíc bez obvyklých davů, které potkáte na klasických turistických místech. Ideálním cílem pěších túr je městečko Sedlec-Prčice. Jistě každý zná legendární pochod, který se koná na jaře, co se ale vydat po stezkách kolem Prčice o letní nebo podzimní dovolené?

Vyrazit můžete třeba ze Sedlčan, odkud vás červená značka zavede do městyse Vysoký Chlumec. Tady stojí skanzen vesnických staveb středního Povltaví. Najdete tu včelín, špýchar, vodní pilu i obytné domy. Celou cestu vás budou provázet výhledy na místní hrad – nepřehlédnutelnou dominantu kraje. Občerstvit se můžete v Počepicích, kde si užijete nádherné výhledy na křížové cestě, nebo si tu zahrajete adventuregolf. Samotné městečko Sedlec-Prčice, kromě povinné fotky na náměstí se sochou „škrpálu“, hostí i pivovar Vítek z Prčice – postavený v blízkosti původní tvrze Vítka, zakladatele rodu Vítkovců, Rožmberků, Pánů z Hradce a vůbec všech Pánů z Růže.

Ze Sedlčan také od loňského roku vede do Sedlce-Prčice nová Krčínova cyklostezka v délce 15 km, mimo veškeré silnice krajinou polí a luk.

Rájem turistů všeho druhu je potom přírodní park Jistebnická vrchovina. Ten leží jižně od Prčice a najdete tu romantickou zříceninu hradu Borotín, městečko Jistebnici obklopenou nádhernými výhledy, i sportovní areál Monínec v těsné blízkosti městečka. Tady na vás čeká přírodní koupání, naučná stezka, adrenalinové sporty, bikeová trať i stará poštovna ze Sněžky s vyhlídkou.

Celá oblast je protkána cyklotrasami Greenways Čertovo břemeno a pěšími stezkami, které vás dovedou až do historického Tábora.

www.toulava.cz/jdetedoprcice

Čarokrásná Lužnice

Mezi Táborem a Bechyní je připravena další nádherná trasa – tentokrát jen pro pěší. Stezka údolím Lužnice Toulavou spojuje právě tato dvě historická města, při jejichž návštěvě můžete nejen obdivovat památky, ale prostě se jen toulat křivolakými uličkami, nebo odpočívat v řadě kaváren. A hned, co se nabažíte historie, můžete právě po Stezce vyrazit do přírody. Cesta kopíruje údolí řeky Lužnice, která je tu divoká, proplétá se mezi skalisky, kolem starých mlýnů a zřícenin hradů Příběnice a Dobronice. Rázem se ocitnete v jiném světě – v pralese, v hlubokém rozeklaném údolí divoké přírodní krásy.

Ne nadarmo byla tato trasa, která začíná v Plané nad Lužnicí a přes Tábor a Bechyni se vine podél Lužnice až na její soutok s Vltavou, zařazena mezi nejlepší pěší stezky Evropy – Leading Quality Trails Best of Europe. Celkem měří 55 km, je rozdělena do 4 denních etap a cestou vás budou provázet tabule s kvízovými otázkami a citacemi spisovatele a milovníka Lužnice Zdeňka Šmída.

www.toulava.cz/stezkaluznice

 

Vltavské vyhlídky

Lužnicí se nenechá zahanbit naše nejslavnější řeka – Vltava. Právě v Toulavě se můžete vypravit na stezky, které vás provedou po dechberoucích vyhlídkách na pravém břehu jejího středního toku. Sérii 10 vyhlídek tvoří naučná stezka Drbákov-Albertovy skály. V okolí Kamýku nad Vltavou zase najdete legendární Vltavskou podkovu, rozhlednu Milada, hráz Orlické přehrady a zříceninu královského hradu Vrškamýk. Třetí povltavskou stezkou je červená značka mezi Zvíkovem a Orlíkem po pravém břehu řeky zvaná Vltavská pravobřežní – slibuje několik dechberoucích výhledů a pravou českou vnitrozemskou divočinu. Dohromady tyto tři stezky můžete zkombinovat do jedné dobrodružné dálkové trasy Vltavské vyhlídky.

www.toulava.cz/vltavskevyhlidky

 

Pivo i duchovno

V turistické oblasti Toulava jsme připravili i tematické toulky. Vyznavači zlatavého moku se tak mohou vydat na Pivní stezku. Ta propojuje devět minipivovarů, které můžete navštívit v libovolném pořadí a libovolným způsobem. Když ochutnáte alespoň 7 z devíti regionálních piv, budete odměněni speciálním půllitrem Toulava. www.toulava.cz/pivnistezka

Pro ty, kdo chtějí rozjímat, pro které je samotná cesta cíl, kdo chtějí odhodit za hlavu starosti moderní civilizace, jsou tu duchovní Poutní stezky Toulavy. Stezky jsou 3 a spojují klášter v Táboře Klokotech, klášter v Milevsku a klášter v Bechyni. V každém z těchto míst je připravena poutní kniha a certifikát poutníka, který obdrží každý, kdo do daného místa ujde alespoň 15 km, nebo dojede 30 km na kole. Na infocentrech v Táboře, Milevsku nebo Bechyni si vyzvedněte zdarma Kredenciál poutníka – najdete zde podrobné pěší i cyklomapy, místo na sbírání razítek i zajímavosti o sakrálních památkách.

www.toulava.cz/poutnik

 

Toulavou skrz naskrz

A pokud to chcete všechno pěkně pohromadě, vězte, že od severu k jihu protíná Toulavu dálková tarsa Via Czechia – Stezka Středozemím, která spojuje nejsevernější a nejjižnější bod ČR. I ona využívá Stezky Toulavy. Prostě, když na toulky, tak do Toulavy.

 

NGIwYThj