PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Co mohou lékárny nabídnout maminkám?



Co mohou lékárny nabídnout maminkám?

RNDr. Lenka Grycová, Ph.D

Mateřství je asi tou nekrásnější etapou každé ženy, nebo alespoň většiny z nás. Každá maminka nebo budoucí maminka chce mít jistotu, že dělá pro své miminko, nebo budoucí miminko to nejlepší. A to je to zásadní slovo – jistota. Mateřství, přestože je krásné, přináší s sebou i nejistotu, nervozitu, někdy depresi. A proto cokoliv, co přináší maminkám pocit jistoty, je velmi důležité.

Někdy stačí jen cenná rada

Maminkám, které se starají o své druhé, třetí, případně další miminko, už asi moc informací neschází, s každým novým těhotenstvím nabývají na jistotě a je pro ně vše mnohem jednodušší. Ale maminky, které se starají o své první miminko, potřebují spousty informací, spousty věcí, které běžně nepotřebují. Zdrojem informací mohou být gynekologové, speciální kurzy pro maminky, kamarádky se zkušenostmi, ale v neposlední řadě jsou to také lékárníci.

Lékárna je pro maminky zdrojem důležitých informací. A to v několika etapách. Patří sem období přípravy na těhotenství, těhotenství samotné, období prvního roku miminka a pak samozřejmě období, kdy maminky již nepotřebují produkty každodenní péče pro dítě, ale řeší náhodná onemocnění.

Plánované či neplánované

Některé páry pečlivě plánují příchod miminka, některé děti jsou dílem okamžiku. Pokud se nastávající maminky snaží maximálně připravit na těhotenství, patří sem několik zásadních kroků:

• zbavit se špatných návyků (kouření, alkohol, etc.)

• zavést zdravou životosprávu

• eliminovat stres

• doplnit dostatek pohybu

Do lékárny chodí ženy pak pro konkrétní produkty – vitamíny pro plánované těhotenství, ovulační testy, těhotenské testy. Ač některé tyto produkty mohou ženy zakoupit například i v drogerii, nákup v lékárně přetrvává, právě pro tu možnost benefitu snadné konzultace. Tuto možnost ženy v supermarketech a drogeriích většinou nemají.

Krásných devět měsíců

Průběh těhotenství je u každé ženy trochu jiný. Ale spousta momentů je zcela identická. Nastávající maminky řeší ranní nevolnost, problémy s náhodnými nachlazeními, potíže s bolestmi v zádech, nárůst váhy. Mezi nejvyhledávanější produkty patří:

• preparáty proti nevolnosti

• péče o pokožku prsou a bříška

• léky při nachlazení – v závislosti na aktuálním trimestru

• léky při průjmových onemocněních, repelenty

Lékaři při preskripci léků pro těhulky vždy řeší riziko pro maminku vs riziko pro miminko. Maminky samy většinou sáhnou po přírodní léčbě, ale i zde je třeba jisté opatrnosti, ne všechny přírodní preparáty jsou vhodné v těhotenství.

Jednou z důležitých věcí, které maminky „kompletují“ za velké pomoci lékáren, je pohotovostní zavazadlo do porodnice. Obsah seznamu si maminky většinou předávají mezi sebou, na druhou stranu je dobré, pokud mohou lékárny nabídnout pomoc i v tomto ohledu.

A co do porodnice maminky potřebují? Některé věci jako plenky pro novorozeňátko, olejíček, nebo krém, vlhčené ubrousky -  to vše lze zakoupit i v drogerii nebo supermarketu. Takové věci jako dudlík, porodnické vložky, síťované kalhotky pro porodnické vložky, vložky do podprsenky, líh na pupíček – to vše je snadnější zakoupit v lékárně a nechat si poradit, které produkty budou pro tu kterou maminku nejlepší.

Těsně po porodu

Jakmile je miminko na světě, neznamená to, že maminky svého spojence – lékárnu – opouštějí. Na řadu přicházejí další důležité věci, které je potřeba mít po ruce. Genciánová violeť, líh na pupíček, prsní kloboučky při problému s kojením, Espumisan při prdících. Také se mohou maminky v lékárně dozvědět, že ne všechny přebalovací podložky jsou jen 60x60, ale existují i komfortnější v rozměru 60x90. Následuje teploměr pro miminko, teploměr na měření vody, zásypy, v případě problémů s kojením a citlivostí na běžná mléka, jsou lékárníci schopni nabídnout maminkám speciální mléka se specifickým složením.

Lékárny kromě konzultace mohou maminkám nabídnout i další důležitý bonus – lékárenské distribuce mají široký sortiment produktů pro čerstvé maminky a malá miminka a lékárny tak mohou vše chybějící doobjednat a to většinou do následujícího dne. Maminky se tak mohou maximálně věnovat miminku a nemusí přemýšlet nad tím, kolik obchodů ještě oběhat. To nejdůležitější pro šestinedělí je totiž sžití maminky a miminka, tak aby tvořily „sehraný tým“.

Kojení je nejlepší, ale někdy maminky potřebují pomoc

Kojení je přirozený proces jak pro maminku, tak pro miminko. Mateřské mléko je důležité pro imunitní systém miminka, doporučuje se alespoň půl roku, pokud tomu nebrání nějaká zdravotní komplikace. Po technické stránce se mohou maminky setkat s problémem vpáčených bradavek, kdy má miminko problém se přisát. To lze řešit speciálním kloboučky, které to miminku usnadní. Na trhu je několik produktů pro tyto účely, obecně platí, že toto není zrovna okamžik, kdy by měla maminka hledět na cenu ale spíše na kvalitu produktu.

Dalším důležitým pomocníkem je odsávačka mléka. Pokud miminko nestíhá vypít všechno mlíčko, co se tvoří, může to mamince způsobit určité zdravotní komplikace. Od nadměrného tlaku v prsou až po bolestivé stavy. Někdy může dojít i ke vzniku zánětu. Pro maminky je velice důležitá péče o prsa. Pokud dojde k poškození bradavek, může se přes popraskanou kůži dostat do těla infekce. Tady je vhodné upozornit na důležitý fakt, že jedno z infekčních onemocnění, a to spála – může proniknout do těla přes poškozenou kůži. V případě kojící maminky to může způsobit vleklý zánět a pro miminko i absenci přirozeného mléka a přechod na náhradní mléko.

Odsávačka mléka nabízí maminkám také další bonus. Odsáté mléko je možné skladovat v lednici, případně i v mrazáku, čímž lze umožnit mamince se v případně nějaké nepředvídané situace se od miminka vzdálit. To se většinou netýká úplně čerstvého miminka. Někdy si tak maminka může také předzásobit mléko na okamžik, kdy se mléka přechodně tvoří méně, než miminko požaduje. To například může pomoci vyřešit situaci, pokud maminka chodí do práce a tatínek je na rodičovské dovolené.

Firmy, které se specializují na odsávačky, nabízejí maminkám kompletní sortiment nadstavců, zásobních nádobek, ohřívaček mléka a sterilizačních strojků. I tento sortiment jsou lékárny maminkám schopny zajistit.

A to není zdaleka vše…

Už jsme toho vypsali hodně, ale stále ještě nejsme na konci seznamu. Co malá miminka nejčastěji trápí? Prdíky, opruzený zadeček, soplíky…

Lékárny jsou nápomocny maminkám ve všech problematických situacích. Prdíky bývají nejčastějším problémem, kromě kapiček existují i masážní mastičky, které mohou miminku ulevit. Na opruzený zadeček je k dispozici celá škála mastiček. Každá maminka preferuje něco trošku jiného, ale každá si zaručeně vybere. Co se drobného nachlazení a soplíků týče, důležitá je odsávačka – zde mohu jednoznačně doporučit odsávačku soplíků k napojení na vysavač.

Pokud onemocní maminka, je důležitá obezřetnost z důvodu přechodu některých léčiv do mléka. Pokud maminka navštíví lékaře, pak si lékař tento důležitý fakt pohlídá. Pokud ovšem maminka řeší onemocnění pouze v lékárně, pak je dobré, aby lékárník pacientku upozornil na určitá nebezpečí. Vždy je proto lepší volit v první fázi preparát na přírodní bázi (pokud ovšem není kontraindikován – jako například echinacea).

Na závěr

Lékárníci jsou pro ženy v mateřství neodmyslitelným spojencem. A to nejen v prvním roce života dítěte, ale i ve starším věku. Pokud se mohou maminky spolehnout na rady lékárníka, udržuje je to lépe v klidu, což je pro dítě také velmi cenné, když z maminky necítí stres. Maminky, buďte za tyto spojence vděčné….

NmM2YWU0MD