PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Co užívat při pandemii koronaviru?



Co užívat při pandemii koronaviru?

Doporučení jsou jasná: omega-3 a vitamín D

RNDr. Martin Štula

Už více než rok se potýkáme s pandemií nového koronaviru COVID-19. Co se změnilo? Uzavřené školy, obchody, okresy. Také však mám k dispozici očkování. Jistě jste si všimli, že kromě respirátorů se vaši pacienti vybavují i vitamíny a dalšími přípravky na podporu imunity. Jistě vede vitamin D a ve zvýšené míře omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Už v březnu loňského roku vyšel na stránkách Státního zdravotního ústavu článek profesora Jiřího Rupricha, o významu omega-3 kyselin a jejich významu při infekci Covid-19. Můžeme si připomenout základní body tohoto článku, který jistě pomohl mnoha lidem. Také máme nové informace o používání vitaminu D.

Věděli jste například, že v plicích pacientů, kteří podlehli nemoci

COVID-19, proběhla tzv. cytokinová bouře? A víte, že některé omega-3 nenasycené mastné kyseliny mohou prostřednictvím cytokinů snižovat zánětlivé procesy v těle? Kromě nich ke kontrole zánětů přispívá i vitamín D. Tyto významné živiny najdeme v tučných rybách či rybím oleji, připomíná profesor Ruprich.

Syndrom uvolnění cytokinů nebo též syndrom cytokinové bouře je forma celkové zánětlivé reakce, kterou mohou vyvolat různé faktory jako infekce či některé léky. Objevuje se, když se aktivuje příliš velký počet bílých krvinek, které v nadměrném množství uvolňují prozánětlivé cytokiny – signální proteiny, jejichž prostřednictvím bílé krvinky komunikují. Syndrom se projevuje horečkou, únavou, nechutenstvím, nauzeou, zvracením, průjmy, bolestí svalů a kloubů, poklesem krevního tlaků, zrychleným tepem a dýcháním, bolestmi hlavy, záchvaty, zmateností, halucinacemi, třesem a ztrátou koordinace. Přehnaná imunitní reakce, která vede k život ohrožujícím stavům, se nazývá cytokinová bouře. Ta má zřejmě důležitý podíl na poškození plic a selhání dechu při těžkém průběhu koronavirové infekce.

Nenasycené mastné kyseliny řady omega-3, především kyselina eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (EPA), vytvářejí v buněčných membránách protiváhu kyselině arachidonové, která je prekurzorem mediátorů zánětu označovaných jako eikosanoidy. Díky tomu působí protizánětlivě. Obecně víme, že omega-3 kyseliny modulují tvorbu cytokinů a díky tomu mohou pomoci připravit tělo na zátěž a onemocnění.

Dlouhodobý přívod rybího oleje nebo koncentrátu polynenasycených mastných kyselin (PUFA) s vysokým obsahem omega-3 (zejména EPA a DHA) přispívá k normální funkci imunitního systému, mozku a srdce. Zlepšení lze pozorovat i u zdravých jedinců, kdy jsou případné disbalance díky dietě bohaté na omega-3 kyseliny mnohem dříve a účinněji vyrovnávány. EPA inhibuje enzym delta-5-desaturázu, který v buňkách tvoří kyselinu arachidonovou. Ve vyšších dávkách díky tomu zkracuje průběh zánětlivých procesů. Jde o potlačení prozánětlivých cytokinů (IL-1, IL-6, TNF-a).

Nejde však jen o teorii. Státní zdravotní ústav se pokusil její platnost prokázat v praxi v intervenční studii, provedené v nedávné době na 28 zdravotnících, kteří po dobu 8 týdnů užívali 2 gramy EPA a DHA v rybím oleji. U 75 % z nich se zlepšil tzv. omega-3 index nad žádanou hodnotu 8 % a zároveň se u nich zlepšily parametry rovnováhy lokálních hormonů eikosanoidů. Tyto parametry jsou nesmírně důležité pro nespecifickou odolnost vůči zátěži i infekčním onemocněním. Připravenost imunitního systému může hrát zásadní vliv při prevenci vzniku přehnané zánětlivé reakce, v krajním případě i cytokinové bouře, což může nakonec být otázkou přežití.

 

Jak už jsme zmínili, produkci látek spojených se zánětem, jako jsou eikosanoidy a cytokiny, pomáhají snížit omega-3 mastné kyseliny. Doporučuje se užívat alespoň 250 mg EPA a DHA dohromady, v některých případech až 2 gramy denně. Účinek obvykle projeví za 6 týdnů až 6 měsíců.

 

Zároveň bychom chtěli zdůraznit význam vitamínu D, který je dnes již součástí základních doporučení na zvýšení odolnosti v případě koronavirové infekce. Různé studie prokazují souvislost mezi nízkou hladinou tohoto vitamínu a řadou zánětlivých onemocnění. V současnosti probíhá horečný výzkum vitaminu D. Výsledky studií jsou různé. Některé uvádí až 60% pokles mortality u pacientů užívajících vitamin D, jiné jsou méně optimistické. Nicméně se většinou shodnou, že při absenci specifických léků je vitamin D jednoduchý a bezpečný způsob, jak rizika vyplývající z této infekce snížit. Např. britská vláda poskytla zdarma vitamin D
2,7 milionu lidí rizikových z pohledu infekce COVID-19.

 

Tímto článkem jsme chtěli opět připomenout význam dvou látek důležitých pro správné fungování imunitního systému, které je pro naše zdraví zásadní v tomto období celosvětové epidemie COVID-19. Jak omega-3 kyseliny, tak i vitamin D jsou nyní už opět běžně k dispozici v lékárnách ve formě doplňků stravy, které můžete svým pacientům doporučit.

 

Zdroj:

Ruprich,J.: Připravte nespecificky tělo na možné onemocnění koronaviry
COVID-19: dobré tělesné kondici pomohou i omega-3 a vitamin D. CZVP SZÚ, 18. 3. 2020

https://www.gov.uk/government/publications/vitamin-d-for-vulnerable-groups/vitamin-d-and-clinically-extremely-vulnerable-cev-guidance

Wikipedie

YjNhY2