PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

eRecept získal ocenění a stal se nejprospěšnějším projektem v oblasti eHealth a digitalizace českého zdravotnictví



eRecept získal ocenění a stal se nejprospěšnějším projektem v oblasti eHealth a digitalizace českého zdravotnictví

Státní ústav pro kontrolu léčiv v letošním roce udělal další významný krok vpřed v elektronizaci. Stabilní systém eRecept, který byl v červnu oceněn za přínos v oblasti eHealth, se v letošním roce rozšířil o nové funkce. Nyní tak kromě vystavování elektronických receptů nabízí také evidenci aplikovaných vakcín (eOčkování) a elektronické poukazy na zdravotnické prostředky (ePoukaz).

Prostřednictvím systému eRecept vystavují lékaři každý měsíc miliony elektronických receptů. V době, kdy bylo kvůli onemocnění covid-19 potřeba omezit osobní setkávání na minimum, ocenili možnost vystavení eReceptu tzv. „na dálku“ jak lékaři, tak i pacienti. eRecept bez zásadních problémů ustál skokový nárůst SMS zpráv, které při vystavování elektronických receptů lékaři používali nejvíce. Jako významný projekt získal eRecept cenu na odborné konferenci INMED věnované digitalizaci českého zdravotnictví a stal se nejprospěšnějším projektem v oblasti eHealth a digitalizace českého zdravotnictví.

Nové moduly v eReceptu

Na základě zákonných změn stál SÚKL v roce 2021 před velkým úkolem – připravit v systému eRecept dva zcela nové moduly (eOčkování a ePoukaz) a zprovoznit elektronický recept na vysoce návykové látky, tzv. recept s modrým pruhem.

„Pustit se do rozšíření systému eRecept chce kuráž. Počítali jsme s tím, že ne každý má změny rád a věděli jsme, že výsledky naší práce budou takzvaně pod palbou. V těchto chvílích si ale vždy vzpomenu na dobu, kdy začínala povinná elektronická preskripce. Překonali jsme fázi silné kritiky a eRecept dostal šanci ukázat, co v něm je a jak dobrým a praktickým nástrojem může být. Byla bych ráda, aby si na to vzpomněli i ti, kteří eRecept před lety kritizovali nebo dokonce odmítali. Věřím, že jim dnes velice pomáhá,“ říká Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Od začátku letošního roku je povinné do systému eRecept zapisovat aplikované vakcíny. Lidem se tak postupně vytváří elektronický očkovací průkaz, do kterého mohou nahlížet online a který je upozorní na blížící se dávku očkování. Do systému lékaři zapsali více než milion aplikovaných vakcín. Statistiky s počtem zápisů, zapojených lékařů a zdravotnických zařízení SÚKL pravidelně zveřejňuje na www.epreskripce.cz.

„Lékaři do systému vyplňují také číslo šarže vakcíny, se kterou očkují. Tato funkce je velice důležitá pro bezpečí pacienta. Během uplynulých měsíců byla díky ní například odhalena vakcína, která neměla potřebná povolení. Pacient má také možnost si online zkontrolovat, z jaké šarže byla vakcína, kterou se nechal očkovat. To může být velmi praktické, pokud by se u nějaké očkovací látky objevila závada v jakosti,“ vysvětluje Irena Storová. 

Jak si vede ePoukaz?

Od 1. května 2022 funguje také ePoukaz, díky kterému je možné dostat elektronicky také poukaz na zdravotnické prostředky. Tato služba je pro lékaře a výdejny dobrovolná a počet zapojených subjektů postupně narůstá. „Jen za první tři měsíce provozu bylo vystaveno zhruba 17 500 elektronických poukazů na zdravotnické prostředky. Pokud pacient dostane ePoukaz, může jej uplatnit na více než tisíci výdejních místech,“ shrnula Irena Storová.

Své ePoukazy, záznamy o očkování i eRecepty nyní každý najde v nové mobilní aplikaci eReceptu, která je připravená ke stažení pro iOS i Android. Aplikace také rodičům umožňuje přidat si ke svým záznamům i záznamy svých dětí, díky této funkci pak budou mít přehled třeba i o blížícím se termínu jejich očkování. Přátelský je také způsob přihlášení – v nové aplikaci stačí po registraci už jen otisk prstu.

ODQ1Yzd