PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ – ÚČINNÉ POSÍLENÍ ZDRAVÍ A IMUNITY




Každý z nás by se jistě rád vyhnul sezónním infekcím, jako jsou nachlazení, virózy a chřipky. S přicházejícím podzimem budou tedy opět aktuální přípravky na posílení imunity, z nichž jsou nejoblíbenější přípravky vyrobené z hlívy ústřičné. 
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je dřevokazná houba, jejíž příznivé účinky na lidský organismus znali už před staletími staří Číňané. Roste i u nás, především na listnatých stromech a zajímavostí je, že se jedná o masožravou houbu, která ochromí a usmrtí drobné hlísty, čímž si získá dusík pro tvorbu bílkovin.

HLÍVA - OBSAHOVÉ LÁTKY

Hlíva ústřičná obsahuje významnou imunomodulační látku beta-1,3/1,6 D-glukan, který se v odborné literatuře označuje jako pleuran. Je dále zdrojem vitamínů skupiny B, C, D, K, minerálních látek a stopových prvků - jódu, železa, draslíku, selenu, zinku, fosforu, bóru, sodíku, železa, proteinů pleurostrinu a ostreolysinu, vlákniny ve formě nevětvených beta glukanů, nukleotidů, sterolů a houbového chitosanu. Najdeme v ní malé množství lovastatinu, který pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu a působí preventivně proti ateroskleróze a srdečně – cévním onemocněním. Uvádí se také obsah pleurotinu, který má antibiotický a antitrombotický účinek. 

BETA-GLUKANY

Největší pozornost zasluhují beta-glukany, jejichž účinek je dán přímým kontaktem s imunokompetentními buňkami – makrofágy. Nutno zdůraznit, že nejvyšší prokázaný imunomodulační účinek mají beta-1,3-glukany s 1,6 větvením. Např. beta-1,4-glukany imunitu téměř nepodporují. Makrofágy mají na svém povrchu více receptorů, na něž se přesně naváže molekula beta-glukanu a vytvoří vazbu. Biologická dostupnost a imunomodulační účinek beta-glukanu závisí tedy na struktuře konkrétního beta-glukanu a na čistotě získaných molekul. Je proto důležité, do jaké míry je beta-glukan purifikovaný a schopný vytvářet dokonalou vazbu s receptory na makrofázích. Cílem výrobního procesu je aktivace a uvolnění molekuly beta-glukanu z buněčných stěn hlívy ústřičné a eliminace balastních látek. 

HLÍVA - JEJÍ ÚČINKY

Mezi hlavní účinky hlívy ústřičné patří posílení imunity organismu, zvyšuje odolnost organismu vůči virovým, bakteriálním, plísňovým a parazity vyvolaným onemocněním. Snižuje riziko opakování infekcí horních cest dýchacích a potřebu opakovaného užívání antibiotik. Upravuje krevní tlak, zlepšuje stav cévního systému a pomáhá udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi. Je využívána také pro podporu střevní peristaltiky, při alergii, pro zlepšení metabolismu cukrů, tuků a dalších látek a celkovou regeneraci organismu. Glukany se uplatňují rovněž u odstraňování vedlejších účinků chemoterapie a ozařování, zabraňují únavě, stresu a zvyšují účinky antibiotik a protilátek. Ženy bude zajímat, že glukany obsažené v krémech, zabraňují vzniku vrásek. Výzkumy dokazují, že beta-glukan je účinný při současném podávání s monoklonálními protilátkami, jelikož zvyšuje jejich aktivitu. Monoklonální protilátky jsou čím dál častěji využívány k léčbě různých typů rakoviny, proto stoupá i význam beta-glukanu. 

NENÍ HLÍVA JAKO HLÍVA

Není správné zaměňovat hlívu ústřičnou s izolovaným beta-glukanem. Na trhu je celá řada přípravků, které obsahují hlívu ústřičnou v různých formách, často se však jedná o sušenou pomletou biomasu plodnic. Rozhodně se vyplatí investovat do kvalitního přípravku, neboť bez patřičné izolace glukan nefunguje. Klinicky nejlépe je popsán extrakt z hlívy ústřičné s převažujícím obsahem směsi beta-glukanu (heteroglukany, alfa-glukany, beta-glukany), který najdeme např. v přípravku GS Hlíva FORTE s koncentrovaným extraktem z čerstvé hlívy ústřičné 16:1- Pleuractinem®. Přípravek má deklarovaný obsah beta-glukanu a zároveň si tyto koncentráty zachovávají obsah všech ostatních organismu potenciálně prospěšných látek jako jsou lovastatin, vláknina a další. Výrobce doporučuje jednu tabletu denně a další výhodou hlívy ústřičné je možnost (a vlastně i vhodnost) dlouhodobého užívání. V minulosti pro podporu imunity velmi oblíbená Echinacea na dlouhodobé užívání vhodná není, a to ani v kombinaci s hlívou. Klinická doporučení uvádějí maximálně 8-12 týdnů užívání. Poté je nutná pauza. Díky prokázaným účinkům můžeme užívání hlívy ústřičné doporučit nejen Vašim pacientům, ale také Vám za tárou, jež se denně s nemocnými setkáváte.
 

ZGQ1NTA4OD