PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

HOMEOPATIE IV.




1. OBNOVA IMUNITNÍHO SYSTÉMU PO AKUTNÍCH VIRÓZÁCH A INFEKTECH

Ve své praxi s pacienty často diskutuji problematiku posílení obranyschopnosti organismu po proběhlých akutních onemocněních. Od mé homeopatické rady očekávají jednak odeznění přetrvávajících potíží, jako je kašel, rýma nebo únava, ale především prevenci opakovaného návratu onemocnění, což je obzvlášť aktuální u malých dětí, které se po nemoci vracejí do v zimních měsících takřka permanentně infekčního prostředí dětských kolektivů.
Spolehlivým lékem je Oscillococcinum, lék, který jsme zvyklí vnímat především jako lék prevence a léčby prvních příznaků virových onemocnění. Já ho s oblibou používám i po odeznění akutní fáze nemoci pro jeho blahodárný efekt na imunitní systém, který bývá po nemoci vyčerpán a oslaben. Doporučuji užívat každý den ráno nalačno 1 dózu po dobu šesti dnů (jedno šestidávkové balení).
Po doužívání šesti dávek je pak vhodné pokračovat v dávkování 1 dóza 1x týdně po celé zimní období, přičemž v období epidemie chřipky, nebo zvýšeného výskytu nemocí z nachlazení opět zvýšit dávkování na 1 dózu ráno. Častou komplikací po odeznění akutního onemocnění je přetrvávající kašel nebo rýma. Dobrou zkušenost mám s lékem Sulfur iodatum 9CH, který dobře funguje „na doléčení sliznic“, radím využívat 1 tubu léku v dávkování 5 granulí 2x denně.
Dalším frekventovaným jevem bývá únava a to jak na fyzické, tak na psychické úrovni. Tělesnou únavu a vyčerpání po onemocněních, která bývají mnohdy doprovázena ztrátou tělesných tekutin (profůzní pocení, zvracení, průjem, krvácení), řeším lékem China 9CH, 5 granulí 2x denně do využívání celé tuby. Pacienti si ale často stěžují i na psychické vyčerpání, neschopnost koncentrace a nechuť do jakékoli intelektuální činnosti. Zde používám Kalium phosphoricum 15CH, opět v dávkování 5 granulí 2x denně do doužívání tuby. Oba léky je možné kombinovat.

2. SEZÓNNÍ ALERGICKÉ POTÍŽE

Zima vrcholí a nás zdravotníky plně zaměstnává chřipka, rýma, kašel a jiná onemocnění z nachlazení. Ale ani se nenadějeme, přijde jaro a s prvními rozkvetlými stromy se alergikům neomylně přihlásí první obtíže…
Homeopatie nám v této oblasti nabízí mnoho možností, jak takovým pacientům pomoci, ať už preventivně před objevením se alergických projevů, anebo léčebně při již probíhajících příznacích. Přínosem je především úleva od potíží bez rizika nežádoucích účinků pro všechny věkové kategorie.
Preventivním užíváním homeopatických léků pacienti předejdou explozivním alergickým projevům, jako je rýma, kýchání, slzení očí, kašel a dušnost, anebo alespoň zmírní jejich intenzitu. Radíme užívat zhruba měsíc před očekávaným nástupem potíží léky Pollens 15CH 5 granulí ráno a Poumon histamine 15CH 5 granulí večer. Při objevení se příznaků s nástupem pylové aktivity pak doporučujeme pokračovat v užívání léku Pollens 15CH ráno, ale Poumon histamine 15CH zvýšíme na 2-3x denně a to po dobu trvání potíží.
Podle konkrétních příznaků pak můžeme léčbu doplnit podáním konkrétního symptomatického léku.
Pokud dominuje ucpaný nos, silné kýchání, obzvlášť po ránu, doporučíme Nux vomica 9CH. Mnoho pacientů sužuje intenzivní, pálivá vodnatá rýma, doprovázená slzením očí, se zlepšením na čerstvém vzduchu, lékem volby je Allium cepa 9CH, v případě masívní sekrece raději 15CH.
Někdy pacienti popisují, že rýmu s kýcháním u nich provokuje vůně květin a doprovází ji svědění měkkého patra, kterému se pacienti snaží ulevit třením špičkou jazyka, což neulevuje... Doporučujeme lék Sabadilla 9CH. Pokud si pacient stěžuje na svědění a pálení očí, s pocitem písku v očích, radíme lék Euphrasia officinalis 9CH.
Apis mellifica 15CH lze použít u otoků alergického původu, které vypadají jako po píchnutí včelou – bledý, narůžovělý otok, doprovázený palčivou, štípavou bolestí a k úlevě dochází studeným obkladem. V praxi Apis doporučuji u kožních nebo slizničních alergií na léky, kosmetické přípravky, potraviny, atd. Všechny přípravky dávkujeme ve schématu 5 granulí 2-5x denně podle intenzity příznaků, čím vyhrocenější stav, tím častější dávkování, se zlepšením postupně prodlužujeme intervaly.

Mgr. Šárka Chlebanová Lékárna Salvia, Zlín

 

YzU4MjU