PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Jídlo a nápoje k zahřátí?



Jídlo a nápoje k zahřátí?
Zázvor, obyčejná voda se skořicí i obilninová kaše

Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz

 

Nejen kalendářně, ale i teplotami nastal podzim a brzy přijde zima. Pokud vás teplé oblečení dostatečně nezahřeje a cítíte vnitřní chlad, můžete si pomoci podle výživových odborníků z NATURHOUSE potravinami a různým kořením.

Typicky zimní potravinou je zázvor, který je osvědčeným prostředkem proti nachlazení.  „Štiplavě ostrou chutí zázvoru můžete buď dochucovat jídla, nebo si uvařit zázvorový čaj, jehož účinky můžete podpořit přírodním antibiotikem – medem. Když do čaje přidáte i pár kapek citronu, získáte ideální zahřívací nápoj obohacený o vitamin C,“ radí Alena Přídová.

Zahřeje i obyčejná voda

Další nápoj, který vás krásně prohřeje, je obyčejná voda vytemperovaná na běžnou pokojovou teplotu se špetkou skořice a plátky pomeranče. Nezapomeňte, že i v chladných dnech byste měli přijímat alespoň 1,5 litru vody. Tento nápoj naprosto ideální, skořice vás zahřeje, současně díky své sladké chuti a vůni uspokojí vaše smysly. Pomeranč zase doplní tolik potřebný vitamin C.

Dalším kořením se silně zahřívacími účinky je chilli, kurkuma, kari, pepř, badyán, hřebíček a kmín. Můžete s nimi dochucovat pokrmy, ale zkusit je také použít do nápoje. „V našich končinách není zvykem pít teplou vodu dochucenou kořením, ale zkuste to. Uvidíte, že se skutečně vnitřně prohřejete, hydratujete a pomůžete také své peristaltice,“ pobízí výživová specialistka.

Podle odborníků si však dejte pozor na kávu, alkohol a jiné povzbuzující nápoje. I když první pocit může být zahřátí, pravdou je, že vás tyto nápoje budou paradoxně dehydratovat a vyčerpávat.

Ideální snídaní v chladné dny jsou instantní obilninové kaše bez přidaného cukru a soli. „Nejsilnější zahřívací účinky mají jáhly a pohanka. Kaši stačí zalít ohřátou vodou a dochutit třeba ovocem, oříšky nebo semínky. Vhodné jsou také goji, které díky své sladké chuti uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky,“ říká Přídová.

Mnoho lidí se v chladných dnech záměrně vyhýbá mléčným výrobkům, protože mají pocit, že je ochlazují. To je ale chyba. Když si do bílého jogurtu či tvarohu dáte špetku chilli nebo skořice, energie se vyrovnají a vy své tělo obohatíte o vápník, mléčné kultury i cenné bílkoviny navíc se skvěle zasytíte.

Stejně tak se na podzim a v zimě nemusíte vyhýbat zelenině. Zahřívací účinky má česnek, cibule a pažitka. Ze zeleniny (lilek, rajčata, paprika atd.) lze udělat pyré, podusit na kapce kvalitního oleje nebo napařit v páře a přidat špetku některého ze zahřívacích koření.

Co se ovoce týče, je to asi největší oříšek zejména v zimě a v brzkém jaru, kdy lokálního ovoce je jako šafránu. Ne každý fandí exotickému ovoci a ne každý dobře tráví syrové ovoce. Doporučení Aleny Přídové je takové, čím pestřeji budete jíst, tím lépe pro sebe uděláte. Například typické české ovoce jako je jablko, hruška nebo švestky můžete povařit a dochutit skořicí, badyánem nebo chilli. Stačí špetka a uvidíte, jak vám za to vaše tělo poděkuje.

Jen pozor, nic se nemá přehánět! Proto ani konzumaci silně zahřívacích potravin a koření nepřehánějte. Mohl by vás bolet žaludek a začít zbytečně praskat žilky.  

 

Tip na zahřívací jídelníček na 1 den:

V průběhu celého dne vypít alespoň 1,5 litru neperlivé, neslazené vody vytemperované na pokojovou teplotu.

Snídaně:          pohanková pomazánka s kváskovým chlebem

Svačina:          syrová nebo povařená hruška se špetkou skořice

Oběd:  dýňová polévka

 

 

ZjhiZmRl