Perníčky
vegetariánské
3 plechy
5 hodin odležení
2,5 hodiny příprava, pečení a zdobení
Co budeš potřebovat
330 g hladké mouky
130 g moučkového cukru
1 lžičku jedlé sody
1 lžíci perníkového koření
1 lžíci kakaa
2 vejce + 1 na potření
50 g medu
40 g másla
Jak na to
Ve velké míse smíchej všechny sypké ingredience a vyklepni do ní i obě vejce.
Máslo s medem společně rozpusť v mikrovlnce nebo v rendlíku na velmi mírném ohni a přidej do mísy k ostatním surovinám. Ze směsi ručně vypracuj hladké těsto, vytvoř z něj válec, zabal ho do potravinářské fólie a dej odležet do lednice alespoň na 5 hodin, nejlépe přes noc.
Před vykrajováním vyndej těsto z lednice a nech ho asi na 10 minut povolit, aby se s ním lépe pracovalo.
Předehřej si horkovzdušnou troubu na 190 °C na horní i spodní ohřev.
Na pomoučené podložce vyválej plát tlustý asi 0,5 cm a vykrajuj z něj vybrané vzory. Ty pak dej na plech vyložený pečicím papírem, potři rozšlehaným vejcem a peč přibližně 7–15 minut, podle velikosti vzoru.
Hned po vytažení z trouby potři každý perníček vodou, aby se hezky leskly. Nakonec se pusť do zdobení.