PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Knižní tipy - Naše domácí – recepty a návody z kopečku



Naše domácí – recepty a návody z kopečku

Monika Kindlová

Spoluautorka bestsellerového titulu Tradinář – rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů připravila kuchařku na domácí pohodu. Kniha vám pomůže navodit domácí útulno a pohodu pomocí osvědčených receptů a návodů z dostupných zdrojů.

Kniha obsahuje:

46 osvědčených receptů na dezerty na rodinnou oslavu nebo sváteční oběd,

26 originálních receptů na obědy a večeře na všední den i neděli,

24 receptů na domácí pečivo a slané pohoštění,

další recepty na výrobu domácích sýrů, marmelád a sirupů,

návody na tvoření domácího útulna a milých citátu na potěchu i pro zasmání.

Kniha je určená všem, kteří hledají inspiraci pro každodenní i sváteční vaření, pečení i tvoření. Pomůže vám doma posílit pocit útulna a užít si radostné chvíle se svými blízkými.

Autorka Monika Kindlová: učitelka na ZŠ, fotografka, maminka dvou dcer, spoluautorka bestsellerového titulu Tradinář – rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů. V minulosti psala populární blog pojmenovaný „U nás na kopečku“, kam se denně vracely tisíce čtenářů pro inspiraci na vaření a pečení, ale také pro návody na tvoření s dětmi nebo pokrokové výukové metody, jež Monika aktivně využívá při výkonu své učitelské profese.

 

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

 

FOCACCIA S NIVOU A OŘECHY

Doma krájíme focacciu na proužky, které se snadno namáčejí do různých

dipů. Je ale také skvělou přílohou ke grilovanému masu, zelenině i sýrům.

 

350 ml vlažné vody

50 ml extra panenského olivového oleje + 50 ml na potření

400 g hladké mouky

100 g pšeničné celozrnné mouky (nebo pšeničné hladké)

21 g čerstvého droždí

1 velká větvička čerstvého rozmarýnu, nasekaná na kousky

hrst nasekaných vlašských ořechů

250 g nivy

2 stroužky česneku

1 lžíce soli

 

Vlažnou vodu, 50 ml olivového oleje, obě mouky, droždí, rozmarýn a sůl dám do domácí pekárny a nechám vykynout. Pokud nepoužiju pekárnu, rozdrobím do mísy droždí, přiliju 100 ml vlažné vody a rozmíchám. Přidám zbylou vodu, obě mouky, sůl, 50 ml olivového oleje a rozmarýn a vypracuju hladké těsto, nejlépe pomocí robota. Přikryju utěrkou a nechám na teplém místě kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozprostřu mokrýma rukama na velký plech vyložený pečicím papírem. Těsto hodně lepí, proto je potřeba si namáčet ruce ve studené vodě.

Prsty udělám po celé ploše těsta důlky a vydatně zakápnu zbylým olivovým olejem. Posypu vlašskými ořechy a rozdrobenou nivou, přehnu okraje, aby se ořechy a sýr dostaly dovnitř těsta, a opět pomocí prstů rozprostřu na placku.

Nakonec přidám prolisovaný česnek, vmáčknu ho do těsta, aby se nespálil, a nechám ještě 20 minut dokynout na plechu. Peču v troubě předehřáté na 220 °C asi 20 minut do zlatova. Ještě horkou focacciu potřu olivovým olejem a přikryju utěrkou, aby změkla.

 

 

ŽITNÉ KREKRY

Krekry máme rádi samotné, ale i místo pečiva k pomazánkám, dipům

nebo zapečené zelenině.

 

130 g celozrnné žitné mouky

120 g celozrnné špaldové mouky

100 g celozrnné pšeničné mouky

100 ml olivového oleje

100 ml studené vody

2 hrsti semínek (dýňová, sezamová, lněná, slunečnicová…)

2 lžičky soli

 

Mouky nasypu do mísy, přidám sůl, olivový olej, vodu a semínka a vypracuju těsto. Pokud je potřeba, přidám ještě trochu vody nebo naopak mouky. Těsto rozválím na pečicím papíru na dvě tenké placky a přenesu na plech. Rádýlkem rozkrájím na menší obdélníky a peču v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut.

 

MjFjOGU5M