PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Mělnickem-Kokořínskem v každém ročním období



Mělnickem-Kokořínskem v každém ročním období

Jen kousek na sever od Prahy najdete turistickou oblast Mělnicko-Kokořínsko – neboli TOMK, jejíž logo ve znamení turistických značek vám napoví, že zde se turistice můžete věnovat kdykoli dostanete chuť. Oblast, která se táhne od soutoku Labe a Vltavy až po Vrátenskou horu malebnými údolími s pískovcovými skalními útvary či lesy na houbaření, může nabídnout zážitky, poznání i odpočinek za každého počasí, v létě stejně jako o Velikonocích či vánočních svátcích.

Mělník a soutok dvou největších českých řek

Vzhledem k dobré dopravní dostupnosti Mělníka nejen z Prahy, ale i ostatních koutů republiky, je toto místo vhodným startem za poznáním krás celé oblasti. A to vždy, na podzim, v zimě i na jaře, můžete začít vyhlídkou od zámku Mělník právě na soutok, unikátní technickou památku Hořínských zdymadel nebo Říp. Poté se vydejte kolem kostela sv. Petra a Pavla s věží a kostnicí na hlavní mělnické náměstí, kde uvidíte staré měšťanské domy s domovními znameními, a kde můžete přes turistické informační centrum sejít do mělnického podzemí a prohlédnout si jednu z nejširších studen u nás. Při toulkách po Mělníku nezapomeňte ochutnat produkci místních vinařů, neboť nejen na Moravě lze popít dobrého vína.

Zámky, hrady, rezidence, dobré jídlo

Vydáte-li se z Mělníka na západ, neminete bez povšimnutí Rezidenci Liběchov, nádhernou prvorepublikovou vilu, do které se kdysi sjížděly všechny naše filmové hvězdy tehdejší doby. Dnes si tam můžete odpočinout, dobře se najíst nebo vyrazit na liběchovskou Křížovou cestu ke Kostelíku. Pokud se budete chtít nadýchat svěžího lesního vzduchu při putování údolími a roklemi s názvy Čertova rokle, Umrlčí rokle, Bukové údolí, Habrůvka nebo lesů zvaných Království, vydejte se směle do přírody a vyhledejte si na mapě pozoruhodné studánky, skalní útvary a reliéfy, které na vás dýchnou svou magickou atmosféru. V případě rozhodnutí vydat se na východ od Mělníka, projděte naučnou stezku Slatinná louka u zámku Liblice. Zde se z vás na chvíli stanou rození biologové, ale hned na to se můžete vžít do role zámeckých pánů v Alliprandiho barokní perle našeho regionu. A když nakonec zvolíte sever, jistě jste zažili máloco romantičtějšího, než je hrad Kokořín spolu s duchem K. H. Máchy, který zde velmi rád pobýval a po němž je pojmenována páteřní červená turistická trasa z Prahy až na Bezděz. Do dalšího ze zámků naší oblasti, Dvora Lobeč, vás přiláká i vůně piva, které se zde vaří v sousedním Lobečském pivovaru, který je jednou z mála zachovaných a sloužících technických památek tohoto stylu. K tomuto místu neodmyslitelně patří i Muzeum E. Štorcha, takže pokud budete chtít zavzpomínat na lovce mamutů, neváhejte s jeho návštěvou.

Roubenky, rozhledny, muzea

To, co je pro turistickou oblast Mělnicko-Kokořínsko typické, je místní architektura. Typická roubená stavení vás nechají nahlédnout do stylu bydlení a života minulého století. V obci Nosálov najdete jedny z nejstarších roubených domů, dále třeba v Dobřeni, na Jestřebici, Ráji či na Hlučově. Některé roubenky i dnes slouží veřejnosti jako malebné penziony nebo restaurace. Kdybyste dostali chuť podívat se na chráněnou krajinnou oblast z výšky, vystoupejte na Vrátenskou horu a její rozhlednu, ze které je možné spatřit za dobré viditelnosti velkou část území Čech. Anebo se spokojte s něčím skromnějším, ale přesto zajímavým, a zavítejte do Kadlína na rozhlednu Hradišť, projděte naučnou stezku nebo navštivte venkovské muzeum. V jiném muzeu s poetickým názvem Staré krásnosti můžete obdivovat ojedinělou sbírku starých hraček a kočárků nadšené sběratelky ve Velkém Újezdu.

A ještě dál…za sportem i odpočinkem

Protože se území TOMKu rozkládá až k okraji Prahy, můžete zajít do Divadla Kouzel v Líbeznicích, projít se oblastí Cecemínských vrchů, navštívit majestátní památník Císaře Karla VI. V Hlavenci, a byť nebude na koupání, dojet k jezeru Lhota a probrouzdat okolní lesy příznivé pro ne tak turisticky zdatné pěší cestovatele. Ani cyklisté či sportovci nepřijdou zkrátka: golfisté si mohou zahrát v Golf klubu Zlonín nebo v Yard Resortu v Předboji; adrenalinoví cyklisté si mohou hladinu adrenalinu zvýšit na kokořínských Kokostezkách, skalní lezci třeba využijí možnosti slézt jednu z nejnáročnějších pískovcových stěn Faraona. No a kochající se cyklisté se mohou projet nenáročnou trasou na Dolínek se spoustou hřišť a setkání se zvířátky, na které budou i děti šlapat bez protestů. Na Dolínek lze vyrazit z Líbeznic z Areálu zdraví, kde si může celá výletnická rodina kvalitně rozhýbat tělo na mnoha atrakcích. Když dojedete na Dolínek, vedle sebe uvidíte kulturní památky – Památník Vítězslava Hálka a Pomník Vítězslava Hálka, dětské hřiště i možnost občerstvení v restauraci Opera. A ať už sportovci po svých výkonech či kdokoli, kdo si bude chtít zkrátka jen oddychnout, ten může využít wellness služeb např. v Rezidenci Liběchov, Hotelu Kokořín či Zámku Liblice.

Na závěr nezbývá než jednoduše konstatovat, že je zde mnoho dalších kouzelných míst a tedy: přijeďte, projděte se, pokochejte se, nadýchejte se – zkrátka užijte si pobyt co nejlépe! Těšíme se na Vás!

YzBhMzN