PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Menopauza neznamená pauzu v životě



Menopauza neznamená pauzu v životě

Také máte někdy pocit, že toto slovo působí jako nějaké zaklínadlo? Jak znamení naprostého ženského diskomfortu, tak nástroj pro dehonestaci ženského pohlaví ve věku nad padesát let? Ale nemáme my ženy nárok na klidný život ve všech obdobích života?

Základem je poznání sebe sama

Ženy jsou velmi individuální, a tak i menopauza se projevuje velmi rozličně. Také jednotlivé zdroje se mírně liší definicí, věkovým rozmezím, kdy menopauza nastává, ale většina literatury se shoduje na faktu, že postmenopauzální období ženy se s kvalitou života a lékařské péče prodlužuje a mění se tak náplň běžného života těchto žen, které i v důchodovém věku například pracují nebo se věnují cestování či jiným aktivitám.

Žena zná sama sebe nejlépe a tedy pozná, když se děje něco nestandardního. Únava a návaly horka jsou asi tím nejnepříjemnějším. Teď v době Covidu se ale tyto příznaky objevovaly i po prodělání onemocnění či vakcinaci, a tak se určení změn mohlo ženám zkomplikovat.

Rozhodně je dobré jakékoliv pocitové změny zdravotního stavu konzultovat s lékařem. Včasné rozpoznání a regulace menopauzy je důležité. Schválně jsem použila slovo regulace a nikoliv léčba. Menopauza je přirozený proces ženského organizmu, a tak by i žena k tomu měla přistupovat.

Menopauza a zdravý životní styl

Tělo ženy právě v období menopauzy potřebuje více než kdy jindy notnou dávku zdravého životního stylu. A jak na to?

•   přísun některých důležitých látek

•   eliminace stresu a kvalitní spánek

•   přiměřená pohybová aktivita

•   vyvážená plnohodnotná strava a přísun tekutin

Čím více do sebe žena v tomto období investuje času a energie v rámci nastavení zdravého dne, tím více jí to její tělo vrátí. V tomto období je nadváha dost častou komplikací, proto vyvážený jídelníček, dostatek spánku a pohybu, a to vše v rovnováze, je velmi důležité. Přírodní látky nabízí další možnost pomoci. Mnohdy jsou jediným dalším pomocníkem, pokud žena z jakýchkoliv důvodů nemůže absolvovat hormonální léčbu.

Co s hormony?

Hormonální substituční léčba – tedy dodávání chybějících hormonů do těla. Ačkoliv je to v 90 % účinné pro nejčastější příznaky menopauzy, je určitý okruh žen, které nemohou tuto medikaci užívat. Patří sem ženy s karcinomem prsu či dělohy, ženy se žilními problémy (trombóza), ženy s endometriózou, případně kombinací těchto zdravotních potíží. Také u epileptiků se toto řešení individuálně posuzuje. A samozřejmě nesmíme zapomenout na ženy, které tento typ řešení odmítnou. Pak nastupují alternativy – bylinky, které pomáhají.

Hurá na bylinky

Asi nejoblíbenější bylinou ve vztahu s ženskou rovnováhou je pro mě pupalka. Tato na pohled krásná a důstojná léčivka by měla být pomocníkem každé ženy mnohem dříve, než nastoupí menopauza. Pupalka dvouletá (Oenothera biennis) je zdrojem oleje (ideálně lisovaného za studena) s vysokým obsahem látek esenciálních mastných kyselin, hlavně linolenové. Pupalkový olej se doporučuje při hormonální nerovnováze v každém věku, premenstruačním syndromu, ale může být užitečná i při stresových situacích, zvýšeném cholesterolu, kožních problémech. Pupalkový olej má vliv na kvalitu vlasů.

Další důležitou bylinou je jetel luční (Trifolium pratense). Tato rostlina je zdrojem přírodních fytoestrogenů. Isoflavonoidy obsažené v jeteli pomáhají tlumit nepříjemné projevy menopauzy. Doporučená denní dávka uváděná ve studiích je 40 mg/den a pacientky vykazovaly útlum nejčastějších příznaků jako jsou návaly horka a pocení. Obecně by se měla dávka izoflavonoidů pohybovat v rozmezí 40-80 mg/den.

Původem ze Severní Ameriky a Kanady je ploštičník. Ploštičník hroznatý (Cimicifuga racemosa) rostlina využívaná domorodci při uštknutí hadem. ESCOP doporučuje ploštičník při premenstruačním syndromu i klimakterických obtížích jako jsou návaly horka, pocení, stresu či problémy spánku.

A nesmíme zapomenout na sóju. Rostlinu, která se zabydlela v tuzemském jídelníčku a nejen tam. Sojové mléko, sojové kostky (dřív označované jako sojové maso) si oblíbily asi více ženy než muži. Sója luštinatá (Glycine max) obsahuje taktéž isoflavonoidy a lecitin. Mimo tlumení nepříjemných projevů menopauzy se sója doporučuje i při redukci hmotnosti, která během menopauzy může narůstat.

Na závěr

Menopauza není důvodem pro uzavření se do sebe. Jde pouze o životní úsek, přirozený stav každé ženy, který je potřeba smysluplně a plnohodnotně prožít. Při jakékoliv změně je důležitá psychická pohoda a vyrovnanost. Žena se naopak v tomto období může zcela sobecky věnovat pouze sobě. Investovat čas a energii do aktivit, které zanedbávala nebo čekala na vhodnější příležitost. A ta je právě nyní.

Zdroje a doporučená literatura:

Chevallier A.: Rostliny léčí, Slovart, Praha, 2008.

Korbelář J., Endris Z., Krejča J.: Naše rostliny v lékařství, Avicenum Praha, 1973.

Castleman M.: Velká kniha léčivých rostlin, Columbus 2004.

Grünwald J., Jänicke Ch.: Zelená lékárna, Svojtka 2008.

 

ZGU3M