PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

NACHLAZENÍ A CHŘIPKA



Nejběžnějšími infekcemi chladných měsíců jsou virová respirační onemocnění, např. nachlazení a chřipka. Aktuální teplotní výkyvy počasí šíření onemocnění napomáhají. Řada symptomů těchto chorob je společná a zvláště v počátku bývá někdy obtížné oba typy onemocnění od sebe odlišit. Jedná se zejména o bolesti v krku, kašel, rýmu a horečku. Chřipka se projevuje vyšší horečkou spojenou s bolestí svalů a hlavy, s výraznou únavou a malátností.
Základní terapií nachlazení a chřipky zůstává symptomatická léčba. Používá se skupina léčiv, které zmírňují nepříjemné příznaky – symptomy chřipkového onemocnění. Analgetika antipyretika představují skupinu léčivých látek působících proti bolesti a současně proti horečce. Paracetamol je výborně tolerované analgetikum antipyretikum, jelikož snižuje horečku a tlumí bolest srovnatelně s ostatními analgetiky antipyretiky, ale oproti jiným má lepší snášenlivost trávicího traktu a neovlivňuje krevní srážlivost. Nežádoucí účinky paracetamolu jsou velmi řídké, proto je lékem první volby léčby horečky u dětí.
Dekongestanty snižují otok sliznice nosu a vedlejších nosních dutin. V léku Coldrex tablety je obsažen fenylefrin, který se používá celkově i lokálně k dekongesci sliznic. V závislosti na dávce způsobuje vazokonstrikci (zúžení průsvitu cév) a tím pomáhá odplavit přebytečnou tekutinu z oteklých sliznic. Stejným mechanizmem může zvyšovat krevní tlak, proto je nutná zvýšená opatrnost u hypertoniků. Neovlivňuje pozornost a nezpůsobuje ospalost.
Mukolytika jsou látky usnadňující vykašlávání. Rozpouští tuhý hlen v dýchacích cestách, podporují sliznici dýchacích cest k vyšší tvorbě hlenu řídké konzistence, která zvlhčuje dýchací cesty, čímž usnadňují vykašlávání. V přípravku Coldrex tablety je obsažena přírodní látka terpin hydrát, který zvyšuje bronchiální sekreci a snižuje viskozitu bronchiálního sekretu tím, že mění jeho fyzikálně-chemické vlastnosti a hlen se stává řidším. Jeho účinkem mění suchý kašel v produktivní. Antitusika jsou skupinou léčiv používajících se na úlevu od suchého dráždivého kašle. Působí přímo na centrum kašle v mozku, které utlumí. Dýchací cesty proto na dráždění nereagují kašlem. Léky s obsahem antitusika se užívají na noc nebo v případě bolestivého suchého kašle bez produkce hlenu. Jsou nevhodná u produktivního kašle, jelikož se hlen může hromadit v dýchacích cestách a způsobit další infekční komplikace. Podání antitusik představuje pouze symptomatickou terapii, které by měla předcházet diagnóza onemocnění. Jelikož se chřipka a nachlazení obvykle projevují několika příznaky současně, zejména horečkou, kašlem a rýmou, můžeme pacientům doporučit kombinované přípravky. Pro pacienta je takto zvolená léčba jednodušší, výsledkem je lepší compliance a rychlejší ústup příznaků.
Lék Coldrex tablety obsahuje paracetamol, fenylefrin, kofein, terpin hydrát a vitamín C. Paracetamol účinkuje proti bolesti a horečce, odstraňuje bolesti v krku, bolesti hlavy, svalů i kloubů a snižuje horečku. Fenylefrin uvolňuje ucpaný nos i vedlejší nosní dutiny, čímž usnadňuje dýchání. Kofein prolonguje a potencuje účinek paracetamolu a odstraňuje únavu. Další důležitou složkou je vitamin C, který při chřipce a nachlazení tělu často chybí. Obsažené expektorans terpin hydrát snižuje viskozitu hlenu a usnadňuje vykašlávání. Coldrex tablety mají štíhlý tvar, proto se snadno polykají. Lék Coldrex tablety je dostupný bez lékařského předpisu. Pokud se příznaky onemocnění nezlepší do 2 - 3 dnů nebo se zhorší, je nutná konzultace s lékařem.
Vzhledem k obsahu léčivých látek se Coldrex tablety nesmí podávat dětem a mladistvým do 15 let. Prevenci před nachlazením a chřipkou máme ve vlastních rukou. Jedná se především o zdravý životní styl, otužování, pestrou a vyváženou stravu zastoupenou všemi druhy potravin s vysokým podílem vitamínů a minerálů, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a také dostatečný spánek a odpočinek. U chřipky máme možnost využít preventivní vakcinace. Provádí se každoročně před vypuknutím virových nákaz a je vhodná především u rizikových skupin obyvatelstva.Lucie Pavlisková

OWU5N