PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Nekažme si v produktivním věku náladu neposlušným močovým měchýřem



Nekažme si v produktivním věku náladu neposlušným močovým měchýřem

RNDr. Lenka Grycová, Ph.D.

Už to sice není tabu, únik moči je běžně zmiňované téma, ale my ženy nechceme tento problém řešit dříve, než je nezbytně nutné. A tak když je nám třicet nebo čtyřicet, únik moči pro nás je nemyslitelná komplikace pohodového života v aktivním věku.

Ale ouha, naše tělo občas nesdílí naši představu o ideálním tělesném pohodlí. Někdy se stane, že například po porodu dojde k oslabení svalů pánevního dna a pokud žena necvičí, aby svaly opětně posílila, problém je na světě. Není to samozřejmě jediný důvod pro nechtěný únik moči, ale u žen velmi častý.

Někdy mohou problémy nastat díky samotnému onemocnění močových cest, nebo například po některých lécích.

Zdravé močové cesty jsou základ

Každý podzim přichází do lékáren lidé, kteří prochladli, protože nebyli ochotni se přizpůsobit přicházející zimě. Nachlazení, kašel, rýma… Na jaře je to podobné. Couráme po procházkách a každé první sluníčko už považujeme za to skutečné stálé počasí. Chladnější počasí, velké změny teplot mezi jednotlivými dny, ale i během dne, spolu s nesprávně zvoleným počasím – kdy se zpotíme a pak nás pro změnu „ofoukne“, to vše hrozí problémy, které by nám mohly zkazit nacházející příjemné dny. A co je pro močové cesty přínosné?

•           pravidelný pitný režim

•           vyvarování se prochladnutí

•           nepodcenit počínající příznaky potíží s močovými cestami

•           pitné kůry léčivých bylin jako prevence či první pomoc

•           při neustupujícím zánětu vždy vyhledat pomoc odborného lékaře

•           nepodcenit rekonvalescenci

•           omezit dráždivé látky – kofein, nikotin, perlivé nápoje

 

Svaly pánevního dna

Pánevní svaly jsou vlastně dvě vazivově svalové struktury uzavírající pánev a poskytující podporu pánevním orgánům (močový měchýř, močová trubice, děloha a konečník). Jejich funkčnost je nezbytná pro kontinenci, tedy udržení moči, a také pro průchod plodu při porodu. V neposlední řadě se podílí na fungování opěrného systému a jsou pro nás důležité při chůzi. Jakékoliv oslabení funkce může přinést řadu zdravotních potíží.

Inkontinence způsobená ochablými svaly pánevního dna je označována jako stresová inkontinence. Při kašli, při kýchání, smíchu nebo fyzické aktivitě dochází k náhlému zvýšení nitrobřišního tlaku, a to vyvolá inkontinenci. Prevencí tohoto problému jsou takzvané Kegelovy ncviky, které pomáhají sval pánevního dna posilovat.

 

Kegelovy cviky

Americký gynekolog Arnold Kegel jako první vyhodnotil význam svalů pánevního dna a v roce 1948 na základě poznatků navrhl druh cvičení k posílení těchto svalů. Původně byl jeho záměrem poskytnout tato cvičení ženám po porodu, ale časem se přišlo na to, že svaly pánevního dna jsou důležité i pro ostatní. Principiálně jde o stahování a následnou relaxaci svalů pánevního dna. Stažení svalů je popisováno jako pocit, když chcete zastavit močení. Doporučuje se cvičit 3-4 denně stažení a relaxaci opakovat minimálně desetkrát a v intervalu 2:10 sekundám, začátečníci v leže na podložce, ale lze cvičit i v sedě a vestoje. Postupným cvičením je možné intervaly stah/relaxace prodlužovat.

 

Močový měchýř

Správná funkce močového měchýře je velmi důležitá. Každý člověk by měl při příjmu 1,5 litru tekutin jít na toaletu během dne přibližně 8x. Správnému režimu močového měchýře škodí, když člověk zadržuje moč extrémně dlouho, protože pak svaly měchýře zbytečně přetěžuje. Opačný extrém nastává, když si odskočíme na toaletu „pro všechny případy“ a ve skutečnosti se nám vůbec nechce.

Tyto extrémy je nutné odbourat a trénováním převzít kontrolu nad vyprazdňováním. Urologové také doporučují při potížích vést si takzvaný mikční deník, který umožnuje lépe diagnostikovat potíže s močením. Dobrá zpráva tedy je, že můžeme trénovat nejen svaly pánevního dna, ale i močový měchýř samotný.

Přírodními zbraněmi proti neposlušným

močovým cestám

Základním pravidlem pro péči o močové cesty je pitný režim. Je důležitý nejen jako prevence, ale také v raných stadiích zánětu, kdy je „proplachování“ močových cest bylinnými extrakty nebo ovocnými šťávami velmi prospěšné.

Bylin, které obsahují látky působící na močový měchýř, je hned několik. Patří sem například kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), bříza bělokorá (Betula pendula), jehlice trnitá (Ononis spinosa), medvědice lékařská (Arctostaphylos uva-ursi), zlatobýl obecný (Solidago virgaurea), nebo přeslička rolní (Equisetum arvense). S bylinkami je ovšem důležité pracovat opatrně, vždy je dobré jejich užití konzultovat s lékařem, nebo lékárníkem.

Pro pomoc můžeme sáhnout i po ovoci a zelenině. Z ovoce se nám nabízí červené ovoce, jako jsou maliny, brusinky, klikvy nebo červený rybíz. Šťávy z tohoto ovoce pomáhají snižovat pH moči, a tak znesnadňovat uchycení a přežití bakteriím díky nepříznivému prostředí. Ze zeleniny se nabízí květák, okurka, fazole, čočka, tykev, pórek, ředkvička a ředkev. Obecně tyto druhy zeleniny podporují močové cesty díky močopudným vlastnostem, některé působí antibakteriálně, některé snižují riziko tvorby kamenů.

A nakonec nesmíme zapomenout na jalovčinky. Plody jalovce se nejčastěji užívají při přípravě masových pokrmů, zvěřiny, ale také při výrobě pálenky, Jalovcová, Borovička, či Gin. Močopudný efekt je doplněn antibakteriálním působením.

Tento výčet ukazuje, že zdravá životospráva a vyvážená strava poskytují lidskému tělu maximum péče a prevence je vždy lepší než následná léčba.

Ale to bychom nebyli my lidé, pohodlní a neradi přemýšlející nad tím, jak by měl vypadat zdravý jídelníček. Květák v tabletách myslím ještě nevymysleli, ale některé bylinné produkty ve formě tablet, kapslí nebo rozpustných nápojů jsou samozřejmě k dispozici v lékárnách. Jejich výhodou je přesně definované množství obsahových látek ve standardizované kvalitě.

Setkáte se takto například s kopřivou, která je velmi často součástí produktů na prostatu pro muže, nebo na močové cesty v kombinaci s dalšími bylinami či jinými přírodními látkami. Největší předností obsahových látek kopřivy je jejich diuretický efekt. Další přírodní komponentou jsou brusinky. Jak jsme již zmínili, šťávy ovlivňují pH moči. Mimo to ale látky obsažené v brusince působí protizánětlivě a antioxidačně, ale zajímavostí je, že ji lze doporučit jako doplněk při diabetu II typu. A nesmíme zapomenout ani na dýni, nebo tykev chcete-li. Chroupání dýňových semínek místo oříšků je sice fajn jako prevence na doplnění jídelníčku, ale pokud už bojujeme s potížemi močových cest, extrakt ve formě tabletky bude lepší. Dýně se doporučuje jako doplněk při symptomatické léčbě potíží s močením, jako je opožděný začátek močení, slabý průtok moči, pocit zbytkového objemu moči (nedostatečné vyprazdňování), zvýšená četnost močení, inkontinence moči, a v neposlední řadě také při benigní hyperplazii prostaty.

Možností, jak se starat o zdravé močové cesty je spousta, záleží na nás, jakou cestu si zvolíme.

 

Na závěr opakování nejdůležitějších pravidel

•           pravidelná zdravotní (preventivní) kontrola

•           udržovat močové cesty v dobrém zdravotním stavu

•           cvičením posilovat svaly pánevního dna

•           udržovat zdravou životosprávu

•           nepodceňovat příznaky onemocnění močových cest

 

Zdroje:

Korbelář J., Endris Z., Krejča J.: Naše rostliny v lékařství, Avicenum Praha, 1973.

Oberbeil K., Lentzová Ch.: Ovoce a zelenina jako lék, Fortuna print.

Grünwald J., Jänicke Ch.: Zelená lékárna, Svojtka Praha 2008.

Romžová M.: Možné příčiny vzniku inkontinence a jejich řešení, Urol. praxi, 2014.

Wichtl M.: Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals, Medpharm 2004.

 

 

MmFjY