PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Neobjevený region Koruna Vysočiny



Neobjevený region 
Koruna Vysočiny

Severovýchodní kout Českomoravské vrchoviny. Region sahající od Žďárska, přes Novoměstsko, Bystřicko až po Pernštejnsko, kde hraničí s Jižní Moravou. Malebná a přívětivá příroda, součást CHKO Žďárské vrchy a Svratecké hornatiny. Středověk tu zanechal stopu v podobě mnoha hradů a opevněných sídel. Minulost se zrcadlí i v četných stavbách lidové architektury. Krví a podstatou regionu je především voda a příroda.

Vezmeme-li v úvahu, co všechno je na tak malé ploše k vidění a prožití, je jasné, že turistický potenciál Koruny Vysočiny je velký. Snad největší devizou tohoto regionu je právě vybočení ze zažitých turistických cest a poznávání zatím málo objevených míst. 

Začněme třeba CHKO Žďárské vrchy. Nádherné procházky krajinou kolem zachovalých přírodních památek vás dovedou až na vrcholky skal. Není důležité, jestli navštívíte skalní vyhlídky jako pěší turista nebo cykloturista. Důležité jsou pocity, které díky všem těm kouzelným výhledům získáte. Svoboda a nekonečnost.  Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského sedla. U nás říkáme, že nejkrásnější pohled je ze skalních vyhlídek. A jaké to jsou? Třeba Devět skal, Malinská skála, Dráteník, Pasecká skála, Pohledecká skála a spousta dalších.

Dalším půvabným místem Vysočiny je přírodní park Svratecká hornatina. Nádherná procházka kolem Vírské přehrady, přes rozhlednu Horní les až do Dalečína, kde začíná Vodohospodářská naučná stezka. Cestou vašemu pohledu neunikne ani Chudobínská borovice, která svým dojemným příběhem zaujala celou Evropu. Pro opravdové milovníky vyhlídek doporučujeme také Hraběcí stolek s dechberoucím výhledem na pohádkový hrad Pernštejn.  

O středověku již byla řeč. V Koruně Vysočiny jsou jeho stopy výrazné. Ať už budete putovat po zříceninách gotických hradů – Zubštejn, Aueršperk, Pyšolec, Dalečín, Bukov-Lísek a Mitrov, nebo zamíříte přímo na klenot Bystřicka – goticko-renesanční hrad Pernštejn, bude na vás dýchat minulost. Bezesporu největší historickou perlou je Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého – Zelená hora. Barokní kostel s gotickými prvky právem patřící na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. 

Zámek ve Žďáře nad Sázavou má pro vás připraveno hned několik zajímavostí. Jako první doporučujeme navštívit Muzeum nové generace, které je klíčem k pochopení celého zámeckého areálu a jeho okolí. Opravdu architektonické skvosty vám nabídneme v rámci prohlídky Po stopách Santiniho. EDEN Centrum je místo zaměřené především na rodiny s dětmi. Potkává se tu historie a současnost s vizí do budoucnosti. V Panském domě, Horácké vesnici nebo futuristickém Ekopavilonu si můžete vyzkoušet tkalcovskou techniku, namíchat si vlastní koupelovou sůl nebo nakouknout do panského bydlení. O zábavu celé rodině se postará také Šikland, zábavní park, jehož součástí je strašidelný zámek Draxmoor i s 3D kinem. 
Přijďte objevovat neobjevený skvost Vysočiny. Kraj, který stojí za to projít křížem krážem pěšky, projezdit na kole, či ho prozkoumat z výšky. Více informací: www.korunavysociny.cz

Věděli jste, že…
• 
na území Koruny Vysočiny najdete 16 skalních útvarů, které jsou vyšší než 800 m n. m.?
• 
všechny osmistovky Koruny Vysočiny je možné obejít najednou?
• 
nejlepší měřený čas byl 8 hodin 21 minut. Dokážete ho překonat?
Oľga Königová

NTczOWQ4